Sestavine:
obara:
- 80 dag telečje vratovine
- jušna zelenjava
- 10 dag graha
- 1,5 l vode
- 2 žlici olja
- 4 dag moke
- 1 majhna čebula
- 1 žlička sladke paprike
- 2 stroka česna
- poper v zrnu
- sol
- lovorjev list, majaron, timijan
- sok polovice limone
- 1/2 dl belega vina
žličniki:
- 15 dag moke
- 1 jajce
- sol
- 1,5 dl mleka
- 2 dag masla ali margarine
Priprava:
1 Na kose narezano meso damo v lonec, zalijemo z vodo in dodamo narezano jušno zelenjavo (korenje, peteršilj - korenino in zelenje, čebulo, česen, paradižnik, košček zelene). Počasi naj vre uro in pol.
2 Na olju prepražimo moko, in ko porjavi, dodamo sesekljano čebulo, popražimo, da rahlo potemni, na hitro popražimo še strt česen in papriko. Ko zadiši, zalijemo z mrzlo vodo in pustimo, da se gladko razkuha, nato prežganje zlijemo k mesu. Solimo, popramo, dodamo lovor, majaron, timijan in pustimo, da se še nekaj časa kuha. Nazadnje dodamo limonov sok in vino.
3 Vse sestavine za žličnike gladko zmešamo. S kavno žličko, ki jo sproti pomakamo v vodo, zajemamo žličnike in jih kuhamo v slanem kropu 10 minut, potem jih stresemo v obaro.
Slana pita
Sestavine:
testo:
- 30 dag moke
- 1 jajce
- 1/2 dl olja
- približno 2 dl mlačne vode
- sol
nadev:
- 25 dag špinače
- 25 dag skute
- 2 jajci
- 2 dl kisle smetane
- sol, poper
Priprava:
1 Naredimo vlečeno testo kot za zavitek in ga prav tako tanko razvlečemo.
2 Špinačo prevremo, odcedimo in grobo narežemo. Skuto, jajci in smetano zmešamo, posolimo in popopramo.
3 Skutno zmes namažemo po testu, in sicer na dveh straneh, tako da na sredini pustimo za slabo tretjino površine širok pas, enako potresemo špinačo. Zvijemo z obeh strani, položimo v namaščen pekač in pokapljamo z oljem. Pečemo pri 180 °C približno 50 minut.
Iz priloge Odprta kuhinja!