Obara in sladica

Sestra Angela je mojstrica peke. »Njej se moram zahvaliti, da znam peči,« se Mari spominja svojih »sladkih« začetkov. »Angela me je vpeljala v svet peke s prakso.« Poiskusite tudi današnjo sladico!

Objavljeno
12. november 2009 17.46
Jedilnik Mari Debeljak
Jedilnik Mari Debeljak
Telečja obara z vodnimi žličniki


Sestavine:
    obara:

  • 80 dag telečje vratovine
  • jušna zelenjava
  • 10 dag graha
  • 1,5 l vode
  • 2 žlici olja
  • 4 dag moke
  • 1 majhna čebula
  • 1 žlička sladke paprike
  • 2 stroka česna
  • poper v zrnu
  • sol
  • lovorjev list, majaron, timijan
  • sok polovice limone
  • 1/2 dl belega vina

    žličniki:

  • 15 dag moke
  • 1 jajce
  • sol
  • 1,5 dl mleka
  • 2 dag masla ali margarine


Priprava:

1 Na kose narezano meso damo v lonec, zalijemo z vodo in dodamo narezano jušno zelenjavo (korenje, peteršilj - korenino in zelenje, čebulo, česen, paradižnik, košček zelene). Počasi naj vre uro in pol.
2 Na olju prepražimo moko, in ko porjavi, dodamo sesekljano čebulo, popražimo, da rahlo potemni, na hitro popražimo še strt česen in papriko. Ko zadiši, zalijemo z mrzlo vodo in pustimo, da se gladko razkuha, nato prežganje zlijemo k mesu. Solimo, popramo, dodamo lovor, majaron, timijan in pustimo, da se še nekaj časa kuha. Nazadnje dodamo limonov sok in vino.
3 Vse sestavine za žličnike gladko zmešamo. S kavno žličko, ki jo sproti pomakamo v vodo, zajemamo žličnike in jih kuhamo v slanem kropu 10 minut, potem jih stresemo v obaro.


Slana pita


Sestavine:

    testo:

  • 30 dag moke
  • 1 jajce
  • 1/2 dl olja
  • približno 2 dl mlačne vode
  • sol

    nadev:

  • 25 dag špinače
  • 25 dag skute
  • 2 jajci
  • 2 dl kisle smetane
  • sol, poper


Priprava:

1 Naredimo vlečeno testo kot za zavitek in ga prav tako tanko razvlečemo.
2 Špinačo prevremo, odcedimo in grobo narežemo. Skuto, jajci in smetano zmešamo, posolimo in popopramo.
3 Skutno zmes namažemo po testu, in sicer na dveh straneh, tako da na sredini pustimo za slabo tretjino površine širok pas, enako potresemo špinačo. Zvijemo z obeh strani, položimo v namaščen pekač in pokapljamo z oljem. Pečemo pri 180 °C približno 50 minut.

Iz priloge Odprta kuhinja!