Potrebujemo (za 10 kosov):
- 450 g listnatega testa (globoko zamrznjeno, 10 kvadratov),
- 1/2 šopka spomladanske čebule,
- strok česna,
- žlico olivnega olja,
- 400 g mletega govejega mesa,
- po žličko orientalske kumine in koriandra v prahu,
- 1/2 žličke cimeta v prahu,
- sol,
- sveže mleti poper,
- 8 paradižnikov češnjevcev,
- 2 žlici sesekljanega peteršilja,
- rumenjak in
- 2 žlici mleka.
Priprava:
Kvadratke listnatega testa položimo drugega ob drugega na kuhinjsko krpo in pustimo, da odmrznejo. Spomladansko čebulo očistimo, operemo in narežemo na tanke kolobarje. Tudi česen olupimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem grudičasto popečemo mleto meso. Dodamo spomladansko čebulo, česen in začimbe ter pečemo približno tri minute. Pustimo, da se ohladi. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač obložimo s papirjem za peko. Iz listnatega testa izrežemo 10 krogov (približno premera 10 cm). Paradižnik operemo, razpolovimo in narežemo na majhne kocke. Skupaj s peteršiljem jih vmešamo med mesno maso. Porazdelimo jo po testenih krogih. Testo prepognemo, na robovih močno potlačimo ter oblikujemo v polmesece. Žepke iz listnatega testa položimo na pekač. Rumenjake zmešamo z mlekom in z njim premažemo testene žepke. V pečici jih pečemo do zlato rjave barve na srednjem vodilu približno 25 minut.
Krompirjeva omleta s peteršiljem in kurkumo
Potrebujemo (za štiri):
- 8 majhnih, dobro kuhanih krompirjev,
- 1/2 šopka peteršilja,
- 8 jajc, sol,
- 1/2 žličke pecilnega praška,
- 1/2 žličke kurkume v prahu,
- sveže nastrgan muškatni orešček,
- za noževo konico cimeta v prahu,
- beli sveže mleti poper,
- 100 ml olja in
- neškropljeno limono.
Priprava:
Krompir olupimo, operemo in kuhamo v slanici približno 25 minut. Peteršilj operemo in osušimo, lističe potrgamo s stebel in drobno sesekljamo. Krompir odlijemo, odcedimo in še vročega grobo zmečkamo z žlico. Pustimo, da se malo ohladi. V skledi zmešamo jajca. Krompirjevo maso zmešamo s peteršiljem. Vmešamo pecilni prašek ter maso iz krompirja in jajc solimo ter začinimo s kurkumo, muškatnim oreščkom, cimetom in poprom. V veliki nepregorni ponvi segrejemo olje in damo vanj maso iz krompirja in jajc. Pokrijemo in pustimo, da se na zmernem ognju zgoščuje približno 15 minut, tako da postane rob zlato rumen in je omleta v sredini pečena. Prižgemo žar v pečici in omleto pečemo približno 10 minut, da postane zlato rjava. Vzamemo jo iz pečice in prevrnemo na kuhinjski papir, da se odvečna maščoba odcedi. Limono operemo pod vročo vodo, jo osušimo in narežemo na rezine. Omleto narežemo na kose in jo okrasimo s kolobarji limone.
Zelenjavni kuskus s piščancem
Potrebujemo (za štiri):
- 300 g instant kuskusa,
- sol,
- 3 fileje piščančjih prsi,
- 2 čebuli,
- strok česna,
- 2 žlici olja,
- 4 paradižnike,
- 2 majhni bučki,
- majhno pločevinko čičerke (265 g odcejene teže),
- sveže mleti poper in
- 1/4 l zelenjavne jušne osnove.
Priprava:
Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija. Kuskus v skledi prelijemo s 300 ml vrele slanice in pustimo, da nabreka približno pet minut. Meso operemo, otremo in narežemo na grižljaj velike kose. Čebuli in česen olupimo in grobo sesekljamo. V ponvi segrejemo olje, na njem z vseh strani močno popečemo piščančje meso, ga vzamemo ven in na krožniku postavimo na stran. Na preostali maščobi popražimo čebulo in česen, da posteklenita. Paradižnik operemo, razdelimo na četrtine, odstranimo semena in dele grobo razrežemo. Bučke očistimo, operemo, razpolovimo po dolžini in narežemo na debele rezine. Čičerko odcedimo. Kuskus z vilicami razrahljamo ter zmešamo z mesom in zelenjavo. Začinimo s soljo in poprom, nato ga damo v model za narastek ali za tajin in prelijemo z jušno osnovo. V pečici pečemo na srednjem vodilu približno 25 minut.
Foto: StockFood, Orientalska kuhinja, Učila International