Okus Italije: picete z mocarelo in kaprami, za posladek pa panakota

S torkovim jedilnikom nas je Teja Perjet odpeljala v kulinarični svet naših sosedov. Pripravila je testeninsko, a še vedno osvežilno solato in slastne picete z mocarelo in kaprami. Seveda ne gre brez sladice. Tokrat bo to okusna panakota s čokoladnim prelivom.

Objavljeno
28. februar 2011 15.01
Teja Perjet, odprta kuhinja
Teja Perjet, odprta kuhinja
Pasta solata

Sestavine

250 g makaronov
½ zelene paprike
½ rdeče paprike
5 kislih kumaric
100 g majoneze
100 g kisle smetane
pest sveže nasekljane bazilike ali žlička posušene
sol in poper po okusu
1–2 žlici balzamičnega kisa

Priprava

Makarone skuhamo al dente in jih ohladimo. Papriko in kumarice drobno nasekljamo in jih primešamo makaronom. Dodamo kislo smetano in majonezo in vse skupaj dobro premešamo. Poljubno začinimo s soljo in poprom ter potresemo z baziliko. Solata je odlična priloga k picetam, če pa ji dodamo še dve konzervi odcejene tunine, je odlična tudi kot samostojna jed.

Namig: Odcejenim kuhanim makaronom primešamo žlico oljčnega olja, da se nam med ohlajanjem ne sprimejo.

Picete z mocarelo in kaprami

Sestavine

testo

500 g bele moke, 25 g svežega kvasa
2 rumenjaka, 50 ml oljčnega olja
250 ml mlačne vode, 10 g soli

nadev


pločevinka pelatov
200 g mocarele
kapre, olive, bazilika, origano, rožmarin

Priprava

V moko naredimo jamico, ob strani posolimo. Vanjo zlijemo vodo in olje, nadrobimo kvas in dodamo rumenjaka. Sestavine zmešamo in zamesimo testo. Pustimo ga vzhajati 30 minut na toplem in nato razvaljamo 2 milimetra debelo.

Z modelom ali kozarcem izrežemo kroge premera 4 centimetre in jih premažemo s pretlačenimi pelati, ki smo jih nekoliko posolili in začinili z baziliko, origanom in rožmarinom. Po vrhu potresemo mocarelo, narezano na kocke, ter kapre in olive. Pripravljene picete pustimo vzhajati še 10 minut, nato pa jih na 200 °C pečemo 6–8 minut.

Namig: Dalj časa bomo gnetli testo, bolj mehke in hrustljave bodo picete.

Panakota s čokoladnim 
prelivom

Sestavine

½ l sladke smetane
2 žlički želatine v prahu
žlička vaniljevega ekstrakta
60 g sladkorja v prahu
olje za modelčke
preliv
vrstica jedilne čokolade
4 žlice mleka

Priprava

Želatino zmešamo z 2 žlicama smetane, preostalo smetano pa skupaj z vaniljevim ekstraktom in sladkorjem v prahu segrejemo na močnem ognju. Tik pred vrenjem jo odstavimo in vanjo umešamo želatino. Dobro premešamo, da se raztopi. Modelčke namastimo z oljem in vanje vlijemo pripravljeno zmes. Ko se ohladi, jih postavimo v hladilnik za najmanj dve uri, nato panakoto zvrnemo iz modelčkov.
Jedilno čokolado skupaj z mlekom raztopimo v vodni kopeli in z njo prelijemo panakoto.