Okusen začetek vikenda

Naša petkova pojedina je brezmesna. Na krožniku so krompirjevi svaljki, osvežujoča mešana solata in gratinirane skutne palačinke.

Objavljeno
29. maj 2009 13.38
Jedilnik Danice Uplaznik
Jedilnik Danice Uplaznik

KROMPIRJEVI SVALJKI, MEŠANA SOLATA

Sestavine:
5 krompirjev
1/2 kg moke
2 jajci
5 dag masla
sol
ocvirki
drobtine

1.Krompir skuhamo in pretlačimo ter dodamo v posodo z moko.
2.Solimo, dodamo maslo, rahlo premešamo, da se masa nekoliko ohladi, in dodamo jajca.
3.Vse skupaj zgnetemo v testo in naredimo svaljke.
4.Skuhamo jih v osoljeni vodi. Kuhani so, ko priplavajo na vrh.
5.Nato jih damo v pekač z ocvirki, rahlo popečemo, posujemo z drobtinami in takoj ponudimo kot samostojno jed s solato ali kot prilogo.

 

GRATINIRANE SKUTNE PALAČINKE

Sestavine:
12 palačink
1/2 kg skute
2 dl sladke smetane
sladkor
3 jajca
cimet
limonova lupina
vaniljev sladkor
Preliv:
3 dl smetane
3 jajca
sladkor

1.Spečemo palačinke.
2.Pretlačimo skuto, ji dodamo sladkor, limonovo lupinico, vaniljev sladkor, smetano, cimet ter rumenjake in vse skupaj dobro zmešamo.
3.Posebej stepemo sneg iz beljakov in ga narahlo umešamo v maso.
4.Nato palačinke napolnimo z nadevom, lahko jih zvijemo v zvitke ali na trikotnike. Zložimo jih v pekač, namaščen z maslom in posut z drobtinami.
5.Na koncu naredimo preliv iz smetane, jajc in sladkorja, prelijemo palačinke in jih damo v pečico.
6.Pečemo počasi pri 160 ˚C. Postrežemo še tople.