Ombolo, kuhana endivija in orehov liker

Istrske none niso kuhale po receptih, saj niso znale ne brati ne pisati, znanje je prehajalo naprej le od ust do ust, pravi mama Ingrid Mahnič, vinarke in promotorke istrskih dobrot.

Objavljeno
01. februar 2011 13.46
Ingrid Mahnič, odprta kuhinja
Ingrid Mahnič, odprta kuhinja
Ombolo

Sestavine

1 kg kislega zelja
½ kg rahlo sušene svinjske ribice ali kareja
kos slanine
3 stroki česna
2 lovorova lista
poper v zrnu
sol po potrebi

Priprava

Zelje najprej poskusimo – če je prekislo, ga splaknemo, nato pa skuhamo v slani vodi, ki ji dodamo še lovorov list in poper v zrnu.
Iz slanine in česna naredimo pešto, ga na hitro prepražimo v kozici in dodamo odcejenemu kuhanemu zelju.
Zelje še nekaj časa dušimo in nato odstavimo.
Svinjsko ribico ali kare brez kosti narežemo na rezine, jih po obeh straneh popečemo na olju, rahlo solimo in postrežemo s kislim zeljem.

Nočino 
(liker iz mladih orehov)

Sestavine

1 l tropinovca
16 do 18 kosov mladih (zelenih) orehov
400 g sladkorja
dve limoni

Priprava

Zelene orehe dobro operemo in posušimo. (V Istri jih pobiramo med 20. in 30. junijem.)
Orehe in limoni zrežemo na četrtine. Zložimo jih v večjo stekleno posodo, dodamo sladkor in tropinovec in za 40 dni postavimo na sonce.
Nato precedimo in prelijemo v steklenice.

Solata iz kuhane endivije

Sestavine

2 glavi endivije
strok česna
oljčno olje
vinski kis
sol, poper

Priprava

Endivijo natrebimo, operemo in dobro odcedimo.
V slanem kropu jo pokuhamo samo toliko, da se omehča, kar traja minuto ali dve.
Odcedimo, in ko se ohladi, začinimo s soljo, poprom, oljčnim oljem in vinskim kisom.