Ostanki, ki to niso

Kadar pri kosilu ali večerji naš želodec že ječi od prenapolnjenosti z dobrotami, nima prav nobenega smisla še naprej se s siliti z jedjo, ki nam je sicer izredno všeč. Čeprav je jedi v loncu le še za nekaj žlic...

Objavljeno
02. julij 2009 17.25
Mojca Koman
Mojca Koman
Torej... ostanki. Čisti nedotaknjeni ostanki jedi. Nič zato, naložimo jih v posodico in porabimo naslednji dan. Marsikatero jed lahko spretno porabimo in s tem veliko prihranimo, testenine verjetno še najlaže. Iz njih je okusna in izdatna omleta, vsakič drugačna. Če jo postrežemo s solato, je povsem polnovreden obrok. Po želji in okusu ji dodamo kose mesa, rib ali poljubne zelenjave, odvisno od količine prihranjenih testenin.

Testenine pogrejemo v mikrovalovni pečici ali v ponvi na malo maščobe. Namesto paradižnikove omake uporabimo sveže paradižnike, paradižnikovo mezgo, paradižnik iz pločevinke ali omako prejšnjega dne.

In še en predolg priprave jedi:

Omleta iz testenin, kodrasta solata s čičerko

Sestavine:

  • 2 jajci
  • 4 žlice paradižnikove omake
  • bazilika, peteršilj
  • 200-300 g kuhanih testenin
  • sir po okusu
  • 1 glava kodraste (pisane) solate
  • nekaj listov zelja
  • 2 žlici kuhane čičerke
  • olje, kis, sol, žlička hrenovega namaza

 

1 V posodi razžvrkljamo jajci s paradižnikovo omako in začimbami. Enakomerno premešamo in v to zmes stresemo kuhane testenine. Premešamo.
2 Solato očistimo, umijemo, zelje narežemo na trakove, vse stresemo v skledo za solato, dodamo kuhano (vloženo) čičerko. Posebej pripravimo polivko iz olja, kisa, soli in hrenovega namaza za pikantnejši okus in prelijemo, tik preden sedemo k mizi.
3 V ponvi segrejemo malo olja in čez zlijemo pripravljeno zmes s testeninami. Obložimo z rezinami sira. Ko je omleta spodaj pečena, jo previdno dvignemo, obrnemo in zlato rjavo popečemo še na drugi strani. Ponudimo s solato.


In še koristen nasvet

 

Ostanke jedi iz lonca preložimo v manjšo posodico in pokrijemo s pokrovom ali folijo. Ohladimo, postavimo v hladilnik in porabimo v nekaj dneh. Ostankom jedi s testeninami se najlaže izognemo, če suhe testenine pred pripravo stehtamo. Za povprečno družino (dva odrasla in dva otroka) načeloma zadostuje 400 gramov testenin.