Pa ocvrimo še marele

Ko smo stopili v hišo je čudovito dišalo po ocvrtem piščancu! A smo se ušteli... Ni bilo meso, pač pa za hišo sveže natrgane marele, zdaj že ocvrte. Marijan prikimava, da je v tem času ogromno gob... Pa dober tek!

Objavljeno
09. oktober 2009 13.04
Jedilnik družine Toporiš
Jedilnik družine Toporiš
Ocvrte marele

Sestavine:

  • 4 klobuki dežnikaric
  • 1 jajce
  • 3 žlice drobtin
  • 1 žlica mleka
  • sol, poper
  • olje za cvrtje ali cvrtnik


Priprava:

1 Klobuke gob očistimo in velike razrežemo na četrtine.
2 Stepemo jajca z malo mleka, solimo, popramo.
3 V zmes dobro povaljamo kose gob in jih na hitro ocvremo v vročem olju. Po želji postrežemo s tatarsko omako.


Jota z domačo klobaso

Sestavine:

  • 1 kg kislega zelja
  • 2 velika krompirja
  • 2 korenčka
  • 6 žlic kuhanega rjavega fižola
  • 2 manjši čebuli
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica sladke paprike
  • 1,5 žlice paradižnikove mezge
  • ½ žličke kumine
  • poper, sol, lovor
  • suha rebrca ali domača suha klobasa


Priprava:
1 Nasekljamo in popražimo čebulo, dodamo dobro umito kislo zelje, premešamo, zalijemo in skuhamo.
2 Nakockamo in premešamo krompir in korenčka ter ju skuhamo posebej.
3 Če fižola nimamo prej kuhanega, ga prejšnji večer namočimo in skuhamo s strokom česna in lovorovim listom.
4 V kuhano zelje stresemo fižol, korenje in krompir ter po potrebi zalijemo s fižolovo vodo. Narežemo koščke mesa ali priložimo suho klobaso. Dodamo začimbe in paradižnikovo mezgo. Kuhamo na majhnem ognju še 15 minut. Če se zdi jota preredka, si lahko pomagamo s podmetom, ki ga pripravimo na oljčnem olju. Lahko pa za to shranimo nekaj kuhanega krompirja, ga pretlačimo z vilicami in dodamo joti.

Iz priloge Odprta kuhinja!