Sestavine:
- 4 klobuki dežnikaric
- 1 jajce
- 3 žlice drobtin
- 1 žlica mleka
- sol, poper
- olje za cvrtje ali cvrtnik
Priprava:
1 Klobuke gob očistimo in velike razrežemo na četrtine.
2 Stepemo jajca z malo mleka, solimo, popramo.
3 V zmes dobro povaljamo kose gob in jih na hitro ocvremo v vročem olju. Po želji postrežemo s tatarsko omako.
Jota z domačo klobaso
Sestavine:
- 1 kg kislega zelja
- 2 velika krompirja
- 2 korenčka
- 6 žlic kuhanega rjavega fižola
- 2 manjši čebuli
- 1 žlica moke
- 1 žlica sladke paprike
- 1,5 žlice paradižnikove mezge
- ½ žličke kumine
- poper, sol, lovor
- suha rebrca ali domača suha klobasa
Priprava:
1 Nasekljamo in popražimo čebulo, dodamo dobro umito kislo zelje, premešamo, zalijemo in skuhamo.
2 Nakockamo in premešamo krompir in korenčka ter ju skuhamo posebej.
3 Če fižola nimamo prej kuhanega, ga prejšnji večer namočimo in skuhamo s strokom česna in lovorovim listom.
4 V kuhano zelje stresemo fižol, korenje in krompir ter po potrebi zalijemo s fižolovo vodo. Narežemo koščke mesa ali priložimo suho klobaso. Dodamo začimbe in paradižnikovo mezgo. Kuhamo na majhnem ognju še 15 minut. Če se zdi jota preredka, si lahko pomagamo s podmetom, ki ga pripravimo na oljčnem olju. Lahko pa za to shranimo nekaj kuhanega krompirja, ga pretlačimo z vilicami in dodamo joti.
Iz priloge Odprta kuhinja!