Paradižnikova omaka ni kar tako

Testenine in paradižnikova omaka, klasična kombinacija, ki nas vedno znova razveseli. In tudi zdrava! Paradižniki vsebujejo številne karotenoide, ki kot antioksidanti varujejo naše telo pred prostimi radikali.

Objavljeno
24. avgust 2009 17.56
Mojca Koman
Mojca Koman
Poletni dopustniški dnevi so za večino med nami že minili. Vsaj tisti s šoloobveznimi otroki pa že odštevamo dneve, ko bodo šole znova odprle svoja vrata in se bo za vse začel jutranji boj z uro. A če še malo odmislimo prihajajoče dni in se raje vrnemo k brezskrbnim toplim počitnicam, se zavemo, da smo velikokrat jedli testenine. Če smo dopustovali tako, da smo si kuhali sami, zagotovo, naj je bilo v apartmaju, prikolici ali v šotoru kje v kampu.


V enem tednu smo predvidoma vsaj enkrat jedli testenine z omako, zelo verjetno celo večkrat. Zakaj? Ah, preprosto, ker so dobre, okusne, hitro pripravljene in nam dopuščajo skoraj nepreštevne možnosti za kuharsko ustvarjalnost, predvsem pri omakah. Če omaki dodamo slasten dodatek, povečamo hranilno vrednost obroka in poskrbimo, da se testenin s paradižnikovo omako sploh ne naveličamo, tudi zaradi različnih oblik testenin. En dan jemo široke rezance, drug dan polžke, tretji špagete, četrti svedrčke itd. Seveda vsakič z drugačno omako, pa čeprav vse temeljijo na paradižnikovi.

No, tisti, ki ste počitnikovali v eksotičnih krajih, boste v tem razmišljanju malce izvzeti. Tisti pa, ki ste uživali v kakšnem slovenskem kraju v hotelu, ste dobre testenine lahko celo pogrešali. Poudarek je na besedici dobre! Morda je tudi vas razočarala ponudba samopostrežne hotelske restavracije ali restavracije ob bazenih, ki gostom omogoča čez dan na hitro zaužiti kosilo. Tudi tam pogosto od testenin ne ponujajo nič drugega kot takšne z omako iz mletega mesa.


Ali bi bilo mogoče ponudbo popestriti?

Že nekaj let je od takrat, ko se mi je v tuji obmorski samopostrežni restavraciji zgodilo ravno to. Saj, jedli bi lahko drugje, vendar smo se v to zelo radi vračali. Ponujali so marsikaj in vse zelo okusno, a največ se nas je zbiralo pri prisrčnem kuharju, ki je pred očmi vsakega gosta pripravil testenine. Te so bile skuhane že prej, odločali smo se lahko med nekaj različnimi oblikami in vsak si je prav tako izbral, kako naj mu kuhar sestavi omako.

Malo osnovne paradižnikove omake ali svežih paradižnikov, malo paprike iz te posodice, žlico kaper iz druge pa malo oljk, smo mu pokazali in še sam je velikokrat dodal kakšen slasten namig. Vse je stresal ali zlival v kozico, malo premešal, dodal kuhane testenine, še enkrat pomešal, kuhal pol minute in stresel na krožnik. Na koncu je vsakemu zaželel le še dober tek in se mu hudomušno nasmehnil.

Torej, testenine je zagotovo mogoče pripraviti tako različno, da se jih skoraj ne moremo naveličati. Vsaj ne v enem tednu ali dveh, kolikor smo na dopustu, čeprav je osnova vseh prav paradižnikova omaka.


Paradižnikova omaka
Brez težav jo vsakič znova skuhamo iz svežih paradižnikov, najbolje iz pelatov, ki jih le malo podušimo ali uporabimo paradižnike iz pločevinke. Kadar imamo čas in je sezona zrelih paradižnikov na vrhuncu, si jo pripravimo v zalogo, za prisrčno darilo mami ob koncu leta ali za poletni dopust prihodnje leto. Ko jo skuhamo, še vročo nalijemo v prekuhane kozarce s pokrovom na navoj, opremimo z nalepko in ohladimo čez noč. Ne pozabimo, da tudi tu, tako kot pri vsakršnem konzerviranju, čistoča pripomočkov, kozarcev, pokrovov, krp in naših rok odloča o trajnosti shrankov. Če delo opravimo dobro in temeljito, se jih lahko veselimo celo dve leti kasneje.

Ohlajeno omako zamrznemo v posodicah, jogurtovih lončkih ali za manjše količine celo v posodicah oziroma vrečkah za led, ki jih dodajamo juham. Krajši čas jo lahko hranimo tudi v hladilniku, kjer nas počaka en teden.


Za omako vedno uporabimo le zrele paradižnike, saj imajo edinstven okus. Po želji jih olupimo (potopimo za minuto v krop, nato olupimo) in odstranimo semenje, čeprav ni obvezno. Potem na malo olja na hitro prepražimo drobno narezano čebulo in štiri stroke česna. Dodamo timijan, narezanega pol korenčka in dušimo približno pet minut. V lonec stresemo kilogram narezanih paradižnikov, premešamo, pustimo, da zavre, nato na šibkem ognju pokrito kuhamo 30 minut. Solimo. Če nam je tako ljubše, omako pretlačimo s paličnim mešalnikom ali z ročno tlačilko, ki jo obenem še precedi. Za močnejši in še boljši okus dodamo narezano steblo belušne zelene, nekaj kock slanine ali začinimo z listi bazilike. To je osnova številnih omak za testenine.

Seveda so nam nekaj skrbi in dela prihranili proizvajalci z že pripravljenimi okusnimi paradižnikovimi omakami. Uporabimo jih same ali jih obogatimo po svojih željah z dodatkom zelenjave, začimb, mesa ali rib.


Kaj pa zdravje?

Jemo zato, da napolnimo želodec, pri tem uživamo in hkrati ohranjamo zdravje. Bistvo zadnjega je v uravnoteženih, pestrih in zanimivih obrokih z veliko sadja, zelenjave, polnovrednih žit in kakovostnih beljakovinskih živil. Temu zlahka sledimo, če med številnimi vrstami in oblikami testenin izberemo takšne iz polnovredne moke, v omako vmešamo več različne zelenjave ali si ob testeninah privoščimo veliko skledo pisane solate.


Še nekaj receptov:


Paradižnikova omaka s panceto in feferonom


Sestavine za 4 osebe:

 • 100 g pancete
 • 4 zajemalke paradižnikove omake ali pelati, sesekljan paradižnik ali paradižnikov pire iz pločevinke
 • bazilika, sol, pol suhega feferona ali mleti čili


Priprava:

1 V višji kozici popražimo kocke pancete.
2 Prilijemo paradižnikovo omako in malo pokuhamo. Po potrebi solimo in začinimo z baziliko ter feferonom.
3 V kozico stresemo kuhane testenine, premešamo in takoj ponudimo.

Različica:
V omako dodamo še nekaj oljk.


Paradižnikova omaka z rukolo in rikoto


Sestavine za 4 osebe:

 • 2 čebuli, 2 stroka česna, 1 rdeča paprika
 • 4 zajemalke paradižnikove omake ali pelati, sesekljan paradižnik ali paradižnikov pire iz pločevinke
 • 1 pest rukole, 100-150 g sira rikota
 • sol, oljčno olje, poper, pest mandljev


Priprava:

1 Čebulo in česen grobo narežemo, papriko narežemo na trakove in vse na malo olja hitro popražimo. Dodamo grobo mlete mandlje, malo kasneje paradižnikovo omako in kuhamo dve minuti. Začinimo s soljo in poprom po potrebi.
2 V omako stresemo kuhane testenine, premešamo, odstavimo, takoj vmešamo rukolo in čez vse nadrobimo sir rikota. Takoj ponudimo.

Različica:
Namesto rikote uporabimo feto.


Paradižnikova omaka z rožmarinom


Sestavine za 4 osebe:

 • 4 zajemalke paradižnikove omake ali pelati, sesekljan paradižnik ali paradižnikov pire iz pločevinke
 • vejica rožmarina


Priprava:

1 V kozico nalijemo paradižnikovo omako, dodamo lističe rožmarina, malo pokuhamo, da se sprosti okus.
2 V omako stresemo kuhane testenine, premešamo in takoj ponudimo.


Paradižnikova omaka s tunino in koruzo


Sestavine za 4 osebe:

 • 4 zajemalke paradižnikove omake ali pelati, sesekljan paradižnik ali paradižnikov pire iz pločevinke
 • 2 pločevinki tunine v oljčnem olju
 • nekaj žlic vložene koruze
 • 3 listi bazilike, peteršilj, sol


Priprava:
1 V kozico nalijemo paradižnikovo omako, dodamo tunino in koruzo, solimo in malo pokuhamo.
2 V omako stresemo kuhane testenine, začinimo z narezanim peteršiljem in baziliko, premešamo in takoj ponudimo.


Pekoča paradižnikova omaka


Sestavine za 4 osebe:

 • 1 pekoč svež ali suh feferon, 1-2 čebuli, sveže nariban ingver ali suh ingver
 • 2 žlici oljčnega olja
 • 4 zajemalke paradižnikove omake ali pelati, sesekljan paradižnik ali paradižnikov pire iz pločevinke
 • sol, poper, kari, 1-2 ščepca sladkorja
 • peteršilj, praženi arašidi


Priprava:

1 Čebulo grobo narežemo, feferon očistimo semen in prav tako narežemo ter vse skupaj z ingverjem pražimo na malo vročega olja na šibkem ognju dve minuti.
2 Dodamo paradižnikovo omako, začinimo s soljo, poprom, karijem in sladkorjem, ki zaokroži okus, in malo pokuhamo.
3 Nato v omako stresemo kuhane testenine, premešamo, potresemo s peteršiljem in arašidi ter takoj ponudimo.


Paradižnikova omaka z jajčevci in cimetom

Sestavine za 4 osebe:

 • 2 manjša jajčevca, 2 stroka česna
 • 4 zajemalke paradižnikove omake ali pelati, sesekljan paradižnik ali paradižnikov pire iz pločevinke
 • oljčno olje, sol, cimet, peteršilj


Priprava:

1.V višjo kozico stresemo na kocke narezane neolupljene jajčevce, strt česen, začinimo s cimetom in na žlici olja hitro popražimo. Prilijemo paradižnikovo omako in pokrito kuhamo nekaj minut.
2.Solimo in obilno potresemo s sesekljanim peteršiljem.
3.V kozico nato stresemo kuhane testenine, premešamo in takoj ponudimo.

Različica:
Namesto cimeta uporabimo kari, ki ga najprej popražimo na oljčnem olju, dodamo zelenjavo, tik preden postrežemo, pa v omako vmešamo še navadni jogurt.


Paradižnikova omaka s papriko in salamo


Sestavine za 4 osebe:

 • 50 g rezin milanske ali druge salame, 2 papriki
 • 4 zajemalke paradižnikove omake ali pelati, sesekljan paradižnik ali paradižnikov pire iz pločevinke
 • timijan


Priprava:

1 Salamo narežemo na trakove, papriki na kocke in vse prav na hitro popražimo, da malo zadiši.
2 Prilijemo paradižnikovo omako, začinimo s timijanom, soljo in poprom po potrebi, kuhamo eno minuto ali dve, v omako stresemo kuhane testenine, premešamo in takoj ponudimo.