Pastitsio – makaronova pita
Sestavine
500 g cevastih makaronov,
kuhanih al dente
500 g mešanega mletega mesa
300 g naribanega sira
1 nasekljana čebula
pločevinka pretlačenih pelatov
100 g masla
150 ml belega vina
krušne drobtine za pekač
3 jajca
sol in poper
bešamel
6 žlic masla
7 žlic moke
1 l mleka (3,5 %)
2 rumenjaka
sol in poper
2 žlici naribanega sira
Priprava
Za bešamel mleko zavremo. Maslo stopimo, mu dodamo moko in mešamo, da postane svetlo rjave barve. Nato posodo odstavimo z ognja in počasi med stalnim mešanjem prilijemo mleko. Posodo postavimo nazaj na šibek ogenj in mešamo toliko časa, da dobimo kremasto zmes (približno 2 minuti). Bešamel odstavimo, ga posolimo in popopramo ter primešamo rumenjaka in nariban sir.
Čebulo prepražimo na žlici masla in nanjo stresemo meso. Pražimo ga toliko časa, da porjavi, nato mu dodamo pelate. Zalijemo z vinom, posolimo in popopramo in pustimo vreti na šibkem ognju 15 minut oziroma toliko časa, da tekočina povre.
Makaronom primešamo 1 celo jajce in 2 beljaka, ki sta nam ostala od bešamela. Pekač za lazanje namastimo in potresemo z drobtinami. Vanj stresemo dve tretjini makaronov, jih potresemo s tretjino sira in nato nadevamo z mesom, ki ga potresemo z drugo tretjino sira.
Zaključimo s preostalimi makaroni, jih prelijemo z bešamelom in po njem potresemo preostali sir. Nato po površini razporedimo na kocke narezano maslo in pečemo 30 minut na 180 °C.
Namig: Kuhanim makaronom primešamo 2 žlici masla in 2 žlici nariba-nega sira. Tako se ne sprimejo, sir pa jih lepo začini. Skrivnost dobrega pastitsia je v odličnem grškem bešamelu, ki se od našega razlikuje po tem, da vsebuje rumenjake in nariban sir.
Tzatziki
Sestavine
150 g grškega jogurta
100 g kisle smetane
1 kumara
2 stroka stisnjenega česna
žlica oljčnega olja
sol, poper
žlička kopra
2 olivi in oljčno olje za okras
Priprava
Kumaro olupimo, naribamo in ožamemo. Primešamo ji jogurt, kislo smetano, česen, olje, sol in poper ter koper.
Tzatziki v tankem curku prelijemo z oljčnim oljem in okrasimo z olivami.
Namig: Tzatziki je izvrstna priloga k mesnim jedem, saj je osvežilen, odlično pa se poda tudi k popečenemu kruhu.
Jogurt z medom in lešniki
Sestavine
200 g grškega jogurta
40 g tekočega medu
nasekljani lešniki
Priprava
Jogurt damo v steklene kozarce, ga prelijemo z medom in potresemo z nasekljanimi lešniki.