Pastitsio ali makaronova pita po grško, tzatziki in lahka jogurtova sladica

Teja Perjet se kuharskih receptov ne drži dobesedno. Kot pravi sama, sicer sledi okvirnim smernicam, težko pa se drži predpisanih količin. Na koncu jedem vedno doda svoj pečat in jed prilagodi svojemu okusu.

Objavljeno
28. februar 2011 15.43
Teja Perjet, odprta kuhinja
Teja Perjet, odprta kuhinja
Pastitsio – makaronova pita

Sestavine

500 g cevastih makaronov, 
kuhanih al dente
500 g mešanega mletega mesa
300 g naribanega sira
1 nasekljana čebula
pločevinka pretlačenih pelatov
100 g masla
150 ml belega vina
krušne drobtine za pekač
3 jajca
sol in poper
bešamel
6 žlic masla
7 žlic moke
1 l mleka (3,5 %)
2 rumenjaka
sol in poper
2 žlici naribanega sira

Priprava

Za bešamel mleko zavremo. Maslo stopimo, mu dodamo moko in mešamo, da postane svetlo rjave barve. Nato posodo odstavimo z ognja in počasi med stalnim mešanjem prilijemo mleko. Posodo postavimo nazaj na šibek ogenj in mešamo toliko časa, da dobimo kremasto zmes (približno 2 minuti). Bešamel odstavimo, ga posolimo in popopramo ter primešamo rumenjaka in nariban sir.

Čebulo prepražimo na žlici masla in nanjo stresemo meso. Pražimo ga toliko časa, da porjavi, nato mu dodamo pelate. Zalijemo z vinom, posolimo in popopramo in pustimo vreti na šibkem ognju 15 minut oziroma toliko časa, da tekočina povre.

Makaronom primešamo 1 celo jajce in 2 beljaka, ki sta nam ostala od bešamela. Pekač za lazanje namastimo in potresemo z drobtinami. Vanj stresemo dve tretjini makaronov, jih potresemo s tretjino sira in nato nadevamo z mesom, ki ga potresemo z drugo tretjino sira.
Zaključimo s preostalimi makaroni, jih prelijemo z bešamelom in po njem potresemo preostali sir. Nato po površini razporedimo na kocke narezano maslo in pečemo 30 minut na 180 °C.

Namig: Kuhanim makaronom primešamo 2 žlici masla in 2 žlici nariba-nega sira. Tako se ne sprimejo, sir pa jih lepo začini. Skrivnost dobrega pastitsia je v odličnem grškem bešamelu, ki se od našega razlikuje po tem, da vsebuje rumenjake in nariban sir.

Tzatziki

Sestavine

150 g grškega jogurta
100 g kisle smetane
1 kumara
2 stroka stisnjenega česna
žlica oljčnega olja
sol, poper
žlička kopra
2 olivi in oljčno olje za okras

Priprava

Kumaro olupimo, naribamo in ožamemo. Primešamo ji jogurt, kislo smetano, česen, olje, sol in poper ter koper.
Tzatziki v tankem curku prelijemo z oljčnim oljem in okrasimo z olivami.

Namig: Tzatziki je izvrstna priloga k mesnim jedem, saj je osvežilen, odlično pa se poda tudi k popečenemu kruhu.

Jogurt z medom in lešniki

Sestavine

200 g grškega jogurta
40 g tekočega medu
nasekljani lešniki

Priprava

Jogurt damo v steklene kozarce, ga prelijemo z medom in potresemo z nasekljanimi lešniki.