Pečen treviški radič in testenine z gorgonzolo

»Vsekakor je jedilnik sestavljen iz tistega, kar pri nas jemo, in glede na sezono. Sem izrazito sezonska kuharica navdiha, in zima ni ravno moja sezona kuhanja. Na jedilnik sem uvrstila res samo jedi in živila, ki jih dejansko kuhamo in jemo; tako kot tudi sicer sem gledala na to, da bo pestro – tako po sestavinah, barvah kot po načinih priprave,« pravi Nataša Pirih SVetina.

Objavljeno
07. februar 2011 16.11
Nataša Pirih Svetina, odprta kuhinja
Nataša Pirih Svetina, odprta kuhinja
Testenine z gorgonzolo

Sestavine

400 g poljubnih testenin
100 g blage gorgonzole
2 dcl smetane za kuhanje

Priprava

Otročje lahek recept. V kozici, kjer se hrana ne prijemlje, na šibkem ognju skupaj segrevamo smetano za kuhanje in na majhne kocke narezano gorgonzolo, da se ta stopi, zmes pa spremeni v gladko omako.
Testenine skuhamo al dente v veliki količini blago osoljenega kropa.
Kuhane prelijemo z omako, premešamo in takoj ponudimo.

Namig: Pri nas imamo najraje najtanjše špagetke, imenovane tudi angelski laski.

*

Pečen treviški radič

Sestavine

1 manjša glavica treviškega radiča na osebo
enako število rezin kuhanega ali pečenega pršuta
nariban dobro topljiv sir
malo oljčnega olja za pekač

Priprava

Pekač pomažemo z oljčnim oljem.
Oprane glavice radiča (če so večje, jih prepolovimo) ovijemo z rezinami pršuta in naložimo v pekač. Prilijemo malce vode, da se bo radič najprej malo podušil, in postavimo v segreto pečico.
Pečemo na 180 ºC približno 10–15 minut, nato posujemo z naribanim sirom in pečemo še toliko časa, da se sir kremasto raztopi in rahlo zapeče.

Namig: Namesto treviškega lahko izberemo kakšno drugo sorto radiča, ki se pri pečenju dobro obnaša; pri nas imajo otroci še rajši okus bolj blagega belega belgijskega radiča ali vitlofa. Pri tem receptu tudi s pridom porabimo ostanke šunke in različnih vrst sirov, ki nam ostanejo po kakšni zabavi.