Testenine z gorgonzolo
Sestavine
400 g poljubnih testenin
100 g blage gorgonzole
2 dcl smetane za kuhanje
Priprava
Otročje lahek recept. V kozici, kjer se hrana ne prijemlje, na šibkem ognju skupaj segrevamo smetano za kuhanje in na majhne kocke narezano gorgonzolo, da se ta stopi, zmes pa spremeni v gladko omako.
Testenine skuhamo al dente v veliki količini blago osoljenega kropa.
Kuhane prelijemo z omako, premešamo in takoj ponudimo.
Namig: Pri nas imamo najraje najtanjše špagetke, imenovane tudi angelski laski.
*
Pečen treviški radič
Sestavine
1 manjša glavica treviškega radiča na osebo
enako število rezin kuhanega ali pečenega pršuta
nariban dobro topljiv sir
malo oljčnega olja za pekač
Priprava
Pekač pomažemo z oljčnim oljem.
Oprane glavice radiča (če so večje, jih prepolovimo) ovijemo z rezinami pršuta in naložimo v pekač. Prilijemo malce vode, da se bo radič najprej malo podušil, in postavimo v segreto pečico.
Pečemo na 180 ºC približno 10–15 minut, nato posujemo z naribanim sirom in pečemo še toliko časa, da se sir kremasto raztopi in rahlo zapeče.
Namig: Namesto treviškega lahko izberemo kakšno drugo sorto radiča, ki se pri pečenju dobro obnaša; pri nas imajo otroci še rajši okus bolj blagega belega belgijskega radiča ali vitlofa. Pri tem receptu tudi s pridom porabimo ostanke šunke in različnih vrst sirov, ki nam ostanejo po kakšni zabavi.