Sestavine:
- 30 dag blitve
- ½ čebule
- 20 dag krompirja
- olje
- polnozrnata moka
- sol, poper
- česen, bazilika, majaron, muškatni orešček
- sladka smetana
Priprava:
1 Čebulo prepražimo na olju. Blitvo narežemo na manjše kose in popražimo na porumeneli čebuli. Čez nekaj časa dodamo olupljen na kocke narezan krompir, posujemo z moko, zalijemo z vodo, posolimo in dodamo začimbe.
2 Ko se krompir zmehča, vse zmeljemo s paličnim mešalnikom. Preden juho ponudimo, lahko dodamo še malo sladke smetane in opečen beli kruh, narezan na kocke.
Jagnječji kotleti s stročjim fižolom
Sestavine:
- 1 kg jagnječjih kotletov
- 1 l mleka
- timijan
- sol , poper
- 60 dag stročjega fižola
- 2 žlici sladke smetane
- olje, 1 žlica moke
Priprava:
1 Kotlete namakamo v mleku vsaj 12 ur, nato jih odcedimo. Meso natremo s soljo, poprom in timijanom.
2 Pekač, najboljši je glinast, namastimo, vanj položimo stročji fižol, nanj damo meso in prelijemo s tremi ali štirimi žlicami olja. Prilijemo še malo vode ali juhe, pokrijemo in pečemo do mehkega ( približno eno uro in pol).
3 Pečeno meso narežemo in ga skupaj s fižolom naložimo na pladenj. Moko razmešamo z vodo in s tem zgostimo sok od pečenja. V omako vmešamo smetano, premešamo, po potrebi dosolimo in prelijemo po mesu in fižolu. Postrežemo s krompirjem v kosih in sestavljeno solato.
Pehtranova potica
Sestavine:
- 1 kg moke
- 40 g kvasa
- 80 g masla
- 80 g sladkorja
- 3 jajca
- žlica ruma
- 6 dl mleka
- žlička soli
Nadev:
- 2 pesti pehtrana
- 200 g masla
- 120 g sladkorja
- 3 jajca
- 5 žlic drobtin
- 2,5 dl sladke smetane
Priprava:
1 V skodelico zdrobimo kvas, prilijemo štiri žlice mlačnega mleka, dodamo žličko sladkorja in žličko moke. Zmešamo in postavimo na toplo, da vzhaja.
2 Medtem penasto zmešamo maslo, jajca in sladkor, dodamo mlačno mleko in sol. Iz pripravljenega vzhajanega kvasa, moke in drugih sestavin zamesimo ne pregosto testo in ga stepamo tako dolgo, da se loči od sklede in kuhalnice. Pokrijemo ga s prtičem in pustimo, da vzhaja.
3 Za nadev umešamo rumenjake s sladkorjem in maslom. Dodamo smetano in sneg iz beljakov ter drobtine.
4 Vzhajano testo razvaljamo za prst debelo, namažemo s pripravljenim nadevom, potresemo s sesekljanim pehtranom, tesno zvijemo in položimo v pomaščen in pomokan pekač. Z nožem nekajkrat prebodemo potico in jo postavimo na toplo, da še enkrat vzhaja.
5 Pred peko jo premažemo s stepenim jajcem in postavimo v ogreto pečico. Pečemo jo eno uro pri 190 ˚C.
Iz priloge Odprta kuhinja!