Pehtranova potica po starih receptih

Gostje prihajajo na turistično kmetijo Stoglej v Podveži, ki jo vodi Milena Marolt, zaradi lepega okolja, prijaznosti, predvsem pa Milenine izvrstne kuhinje, iz katere vedno vabljivo diši.

Objavljeno
25. avgust 2009 18.25
Jedilnik Milene Marolt
Jedilnik Milene Marolt
Juha iz blitve

Sestavine:
  • 30 dag blitve
  • ½ čebule
  • 20 dag krompirja
  • olje
  • polnozrnata moka
  • sol, poper
  • česen, bazilika, majaron, muškatni orešček
  • sladka smetana


Priprava:

1 Čebulo prepražimo na olju. Blitvo narežemo na manjše kose in popražimo na porumeneli čebuli. Čez nekaj časa dodamo olupljen na kocke narezan krompir, posujemo z moko, zalijemo z vodo, posolimo in dodamo začimbe.
2 Ko se krompir zmehča, vse zmeljemo s paličnim mešalnikom. Preden juho ponudimo, lahko dodamo še malo sladke smetane in opečen beli kruh, narezan na kocke.


Jagnječji kotleti s stročjim fižolom


Sestavine:

  • 1 kg jagnječjih kotletov
  • 1 l mleka
  • timijan
  • sol , poper
  • 60 dag stročjega fižola
  • 2 žlici sladke smetane
  • olje, 1 žlica moke


Priprava:

1 Kotlete namakamo v mleku vsaj 12 ur, nato jih odcedimo. Meso natremo s soljo, poprom in timijanom.
2 Pekač, najboljši je glinast, namastimo, vanj položimo stročji fižol, nanj damo meso in prelijemo s tremi ali štirimi žlicami olja. Prilijemo še malo vode ali juhe, pokrijemo in pečemo do mehkega ( približno eno uro in pol).
3 Pečeno meso narežemo in ga skupaj s fižolom naložimo na pladenj. Moko razmešamo z vodo in s tem zgostimo sok od pečenja. V omako vmešamo smetano, premešamo, po potrebi dosolimo in prelijemo po mesu in fižolu. Postrežemo s krompirjem v kosih in sestavljeno solato.


Pehtranova potica


Sestavine:

  • 1 kg moke
  • 40 g kvasa
  • 80 g masla
  • 80 g sladkorja
  • 3 jajca
  • žlica ruma
  • 6 dl mleka
  • žlička soli

Nadev:

  • 2 pesti pehtrana
  • 200 g masla
  • 120 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 5 žlic drobtin
  • 2,5 dl sladke smetane


Priprava:

1 V skodelico zdrobimo kvas, prilijemo štiri žlice mlačnega mleka, dodamo žličko sladkorja in žličko moke. Zmešamo in postavimo na toplo, da vzhaja.
2 Medtem penasto zmešamo maslo, jajca in sladkor, dodamo mlačno mleko in sol. Iz pripravljenega vzhajanega kvasa, moke in drugih sestavin zamesimo ne pregosto testo in ga stepamo tako dolgo, da se loči od sklede in kuhalnice. Pokrijemo ga s prtičem in pustimo, da vzhaja.
3 Za nadev umešamo rumenjake s sladkorjem in maslom. Dodamo smetano in sneg iz beljakov ter drobtine.
4 Vzhajano testo razvaljamo za prst debelo, namažemo s pripravljenim nadevom, potresemo s sesekljanim pehtranom, tesno zvijemo in položimo v pomaščen in pomokan pekač. Z nožem nekajkrat prebodemo potico in jo postavimo na toplo, da še enkrat vzhaja.
5 Pred peko jo premažemo s stepenim jajcem in postavimo v ogreto pečico. Pečemo jo eno uro pri 190 ˚C.

Iz priloge Odprta kuhinja!