Pestro sredino kosilo

Bogdan Novak pravi, da mora biti hrana privlačna tudi za oko. Pri jedi namreč človek uživa z vsemi petimi čuti. Tudi videz, vonj, otip, žvenket priprave so pomembni, ne le okus. Pa dober tek!

Objavljeno
03. avgust 2009 20.50
Jednilnik Bogdana Novaka
Jednilnik Bogdana Novaka
Solata iz hobotnice


Sestavine:

  • 1 hobotnica
  • žlica sesekljanega peteršilja
  • oljčno olje
  • sol in poper
  • sok pol limone


Priprava:
1 Kuhano hobotnico razrežemo na primerne koščke, ki jih začinimo s sesekljanim peteršiljem, oljčnim oljem, soljo, poprom in limonovim sokom.
2 Bogatejšo solato dobimo, če dodamo še druge sestavine po okusu: vino, čebulo, česen, paradižnik, papriko, krešo, gorčico, trdo kuhana jajca, Baskov, feferone, temno čokolado itd.


Španska telečja pečenka


Sestavine:

  • 1 kg teletine brez kosti
  • žlička pekoče mlete paprike
  • žlička majarona
  • 1 strok strtega česna
  • buteljka belega vina
  • sok 1 limone
  • sok 1 pomaranče
  • sol in poper
  • oljčno olje


Priprava:
1 Teletino povežemo z vrvico, da dobi primerno obliko, jo potresemo s papriko in majaronom. Damo v lončeno posodo. Dodamo česen, prilijemo vino, sok limone in pomaranče. Pustimo v tej marinadi najmanj eno uro.
2 Preložimo v pekač, namaščen z oljčnim oljem, solimo, popramo in pečemo uro in pol pri 225 °C.


Judovski ječmen


Sestavine:

  • 4 skodelice vode
  • skodelica ješprenja
  • sol in poper
  • žlica masla
  • 25 dag nalistanih gob
  • 2 drobni sesekljani čebuli
  • 2 jajci


Priprava:
1. Zavremo vodo, vanjo stresemo ješprenj, solimo in vohljamo 45 minut oziroma do mehkega. Kuhanega odcedimo in shranimo.
2 Medtem na maslu spražimo gobe in čebulo. Ko je prepraženo, dodamo kuhan ješprenj, popramo in primešamo raztepeni jajci.
3 Stresemo v jensko posodo ali keramično ognjevzdržno posodo in pečemo v pečici, segreti na 225 °C, 40 minut. Ponudimo samostojno s solato ali kot prilogo k mesu.


Nadevana jabolka

Sestavine:

  • 4 jabolka
  • pol skodelice rozin brez pečk
  • četrt skodelice medu
  • 2 žlički masla
  • četrt žličke cimeta
  • četrt žličke muškatnega oreščka
  • 2 skodelici vode


Priprava:
1 Jabolka operemo, jim olupimo le zgornjo polovico, nato jih izdolbemo in zložimo v pekač.
2 Zmešamo rozine, med, raztopljeno maslo, cimet in muškatni orešček. S tem nadevom napolnimo jabolka. Dno pekača zalijemo z dvema skodelicama vode.
3 Jabolka damo v pečico, ogreto na 250 °C, in jih pečemo 45 minut. Vmes jih polivamo s sokom. Ponudimo topla ali hladna.

 

Iz priloge Odprta kuhinja!