Sestavine:
- 1 hobotnica
- žlica sesekljanega peteršilja
- oljčno olje
- sol in poper
- sok pol limone
Priprava:
1 Kuhano hobotnico razrežemo na primerne koščke, ki jih začinimo s sesekljanim peteršiljem, oljčnim oljem, soljo, poprom in limonovim sokom.
2 Bogatejšo solato dobimo, če dodamo še druge sestavine po okusu: vino, čebulo, česen, paradižnik, papriko, krešo, gorčico, trdo kuhana jajca, Baskov, feferone, temno čokolado itd.
Španska telečja pečenka
Sestavine:
- 1 kg teletine brez kosti
- žlička pekoče mlete paprike
- žlička majarona
- 1 strok strtega česna
- buteljka belega vina
- sok 1 limone
- sok 1 pomaranče
- sol in poper
- oljčno olje
Priprava:
1 Teletino povežemo z vrvico, da dobi primerno obliko, jo potresemo s papriko in majaronom. Damo v lončeno posodo. Dodamo česen, prilijemo vino, sok limone in pomaranče. Pustimo v tej marinadi najmanj eno uro.
2 Preložimo v pekač, namaščen z oljčnim oljem, solimo, popramo in pečemo uro in pol pri 225 °C.
Judovski ječmen
Sestavine:
- 4 skodelice vode
- skodelica ješprenja
- sol in poper
- žlica masla
- 25 dag nalistanih gob
- 2 drobni sesekljani čebuli
- 2 jajci
Priprava:
1. Zavremo vodo, vanjo stresemo ješprenj, solimo in vohljamo 45 minut oziroma do mehkega. Kuhanega odcedimo in shranimo.
2 Medtem na maslu spražimo gobe in čebulo. Ko je prepraženo, dodamo kuhan ješprenj, popramo in primešamo raztepeni jajci.
3 Stresemo v jensko posodo ali keramično ognjevzdržno posodo in pečemo v pečici, segreti na 225 °C, 40 minut. Ponudimo samostojno s solato ali kot prilogo k mesu.
Nadevana jabolka
Sestavine:
- 4 jabolka
- pol skodelice rozin brez pečk
- četrt skodelice medu
- 2 žlički masla
- četrt žličke cimeta
- četrt žličke muškatnega oreščka
- 2 skodelici vode
Priprava:
1 Jabolka operemo, jim olupimo le zgornjo polovico, nato jih izdolbemo in zložimo v pekač.
2 Zmešamo rozine, med, raztopljeno maslo, cimet in muškatni orešček. S tem nadevom napolnimo jabolka. Dno pekača zalijemo z dvema skodelicama vode.
3 Jabolka damo v pečico, ogreto na 250 °C, in jih pečemo 45 minut. Vmes jih polivamo s sokom. Ponudimo topla ali hladna.
Iz priloge Odprta kuhinja!