Sestavine
1 kg zrelega domačega paradižnika
2 čebuli
sveža bazilika
sol
2 žlici oljčnega olja
pest naribanega sira
sesekljan peteršilj
Priprava
Čebulo narežemo na kocke in prepražimo na oljčnem olju, da zlato porumeni. Dodamo narezan paradižnik in natrgano baziliko. Pražimo toliko časa, da se paradižnik zmehča. Prilijemo liter vode, pustimo, da tekočina zavre, in ko se juha nekoliko pokuha, jo solimo ter do gladkega zmeljemo s paličnim mešalnikom. Ko juho postrežemo, jo posujemo z drobno sesekljanim peteršiljem in žlico naribanega sira.
Dagnje na buzari
Sestavine
1 kg svežih dagenj
čebula
oljčno olje
domača paradižnikova mezga
sveža bazilika, svež peteršilj
česen
2 dcl belega vina (malvazija)
Priprava
Dagnje s krtačko očistimo. V globlji ponvi na oljčnem olju na hitro prepražimo drobno sesekljano čebulo in česen. Dodamo dagnje in posodo pokrijemo. Kuhamo na zmernem ognju dobrih 5 minut oziroma toliko časa, da se školjke odprejo. Nato dodamo sesekljan peteršilj, natrgano baziliko, paradižnik in zalijemo z vinom. Kuhamo še približno 15 minut. Po želji na koncu dodamo nariban sir in po potrebi dosolimo.
Lahki flancati
Sestavine
1/2 kg moke
7 rumenjakov
10 žlic belega vina
ščepec soli
5 žlic kisle smetane
3 žlice ruma
2 žlici belega vina
sladkor v prahu za posip
Priprava
Iz navedenih sestavin zamesimo testo: najprej penasto stepemo rumenjake, dodamo smetano, rum, vino, sol, na koncu postopoma še moko. Testo naj počiva približno eno uro. Nato ga razvaljamo za nožev rob debelo, narežemo na kvadrate in v vsakega naredimo tri zareze. Preden jih damo v vroče olje, zunanja trakova obrnemo čez notranjega. Pred postrežbo flancate potresemo s sladkorjem v prahu.