Petkov jedilnik: dagnje na buzari

Večino izbranih jedi v tokratni Odprti kuhinji lahko okusite v avtohtonem okolju Budnarjeve muzejske domačije v Zgornjih Palovčah.

Objavljeno
03. november 2011 15.32
Posodobljeno
04. november 2011 11.00
Alenka Hribar, Odprta kuhinja
Alenka Hribar, Odprta kuhinja
Paradižnikova juha

Sestavine

1 kg zrelega domačega paradižnika

2 čebuli

sveža bazilika

sol

2 žlici oljčnega olja

pest naribanega sira

sesekljan peteršilj

Priprava

Čebulo narežemo na kocke in prepražimo na oljčnem olju, da zlato porumeni. Dodamo narezan paradižnik in natrgano baziliko. Pražimo toliko časa, da se paradižnik zmehča. Prilijemo liter vode, pustimo, da tekočina zavre, in ko se juha nekoliko pokuha, jo solimo ter do gladkega zmeljemo s paličnim mešalnikom. Ko juho postrežemo, jo posujemo z drobno sesekljanim peteršiljem in žlico naribanega sira.

Dagnje na buzari

Sestavine

1 kg svežih dagenj

čebula

oljčno olje

domača paradižnikova mezga

sveža bazilika, svež peteršilj

česen

2 dcl belega vina (malvazija)

Priprava

Dagnje s krtačko očistimo. V globlji ponvi na oljčnem olju na hitro prepražimo drobno sesekljano čebulo in česen. Dodamo dagnje in posodo pokrijemo. Kuhamo na zmernem ognju dobrih 5 minut oziroma toliko časa, da se školjke odprejo. Nato dodamo sesekljan peteršilj, natrgano baziliko, paradižnik in zalijemo z vinom. Kuhamo še približno 15 minut. Po želji na koncu dodamo nariban sir in po potrebi dosolimo.

Lahki flancati

Sestavine

1/2 kg moke

7 rumenjakov

10 žlic belega vina

ščepec soli

5 žlic kisle smetane

3 žlice ruma

2 žlici belega vina

sladkor v prahu za posip

Priprava

Iz navedenih sestavin zamesimo testo: najprej penasto stepemo rumenjake, dodamo smetano, rum, vino, sol, na koncu postopoma še moko. Testo naj počiva približno eno uro. Nato ga razvaljamo za nožev rob debelo, narežemo na kvadrate in v vsakega naredimo tri zareze. Preden jih damo v vroče olje, zunanja trakova obrnemo čez notranjega. Pred postrežbo flancate potresemo s sladkorjem v prahu.