Petkov jedilnik: jagenjčkovi kotleti in pehtranova potica

Mojca Kramarič je za Odprto kuhinjo pripravila jagenjčka, čeprav ga sama ne je preveč rada.

Objavljeno
28. oktober 2011 11.25
Posodobljeno
28. oktober 2011 12.00
Mojca Kramarič, Odprta kuhinja
Mojca Kramarič, Odprta kuhinja

Jagenjčkovi kotleti

Sestavine

3 kotleti na osebo

olje

sol

poper

žlička gorčice

strok česna

žlica rdečega vina

priloga

svež paradižnik

paprika

čebula

1/2 kg krompirja

 

Priprava

Kotlete posolimo, popopramo in opečemo na vročem olju.

Preložimo jih na krožnik, maščobi pa dodamo žličko gorčice in jo zalijemo z vinom, da dobimo nežno, rjavkasto omako.

Skuhamo krompir v kosih in ga po želji zabelimo s prepraženo čebulo.

Krožniku lahko priložimo svežo čebulo, papriko in paradižnik.

Namig: Pri jagnjetini ne dodajamo preveč začimb, ker meso izgubi pristen okus.

 

 

Pehtranova potica

Sestavine

testo

500 g moke, 4 rumenjaki

limonina lupinica

3 dag kvasa, žlica sladkorja, žlica ruma

2,5 dcl mleka, 5 dag masla

nadev

2 dcl sladke smetane

3 žlice nasekljanega pehtrana

2 pesti drobtin, zmešanih z žlico sladkorja

Priprava

Iz sestavin zmešamo testo in ga dolgo stepamo, da odstopi od posode.

Ko dovolj počiva in vzhaja, ga razvaljamo in namažemo s sladko smetano. Posujemo s pehtranom, ki smo ga nasekljali na drobno, ter sladkimi belimi drobtinami.

Zavijemo v potico.

Testo naj v namazanem modelu še enkrat vzhaja 20 minut, nato se peče 45 minut.