Jagenjčkovi kotleti
Sestavine
3 kotleti na osebo
olje
sol
poper
žlička gorčice
strok česna
žlica rdečega vina
priloga
svež paradižnik
paprika
čebula
1/2 kg krompirja
Priprava
Kotlete posolimo, popopramo in opečemo na vročem olju.
Preložimo jih na krožnik, maščobi pa dodamo žličko gorčice in jo zalijemo z vinom, da dobimo nežno, rjavkasto omako.
Skuhamo krompir v kosih in ga po želji zabelimo s prepraženo čebulo.
Krožniku lahko priložimo svežo čebulo, papriko in paradižnik.
Namig: Pri jagnjetini ne dodajamo preveč začimb, ker meso izgubi pristen okus.
Pehtranova potica
Sestavine
testo
500 g moke, 4 rumenjaki
limonina lupinica
3 dag kvasa, žlica sladkorja, žlica ruma
2,5 dcl mleka, 5 dag masla
nadev
2 dcl sladke smetane
3 žlice nasekljanega pehtrana
2 pesti drobtin, zmešanih z žlico sladkorja
Priprava
Iz sestavin zmešamo testo in ga dolgo stepamo, da odstopi od posode.
Ko dovolj počiva in vzhaja, ga razvaljamo in namažemo s sladko smetano. Posujemo s pehtranom, ki smo ga nasekljali na drobno, ter sladkimi belimi drobtinami.
Zavijemo v potico.
Testo naj v namazanem modelu še enkrat vzhaja 20 minut, nato se peče 45 minut.