Mariniran losos
s koprom in pomarančo
na popečenem toastu
Sestavine
400 g svežega lososovega fileja
100 g svežega kopra
1 pomaranča
250 g grobe soli
250 g sladkorja
4 toasti
Priprava
File lososa dobro osušimo, natremo s pomarančno lupino in nanj položimo koper.
Zasujemo ga z mešanico sladkorja in soli ter pustimo v hladilniku vsaj 3 ure.
Nato file dobro očistimo, ga narežemo na tanke rezine in postrežemo s popečenim toastom.
Srnin file z bučnim štrukljem in lisičkami
Sestavine
600 g srninega fileja
rastlinsko olje, brinove jagode, sol, poper
štrukelj
2 lista vlečenega testa
400 g buče, 150 g lisičk
3 žlice skute, 1 večje jajce (ali 2 manjši)
maslo
Priprava
Srnin file začinimo s soljo in poprom ter natremo s sesekljanimi brinovimi jagodami. Na vročem olju ga popečemo z vseh strani, nato ga pečemo v pečici pri 180 ˚C približno 7 minut. Pečen file razrežemo na porcije.
Za štrukelj bučo olupimo, narežemo na večje kose in skuhamo v slani vodi.
Pretlačimo in zmešamo s skuto. Dodamo jajce, po potrebi solimo in popramo.
Posebej na vročem olju prepražimo surove lisičke, na koncu jih še solimo in popramo.
Vlečeno testo razgrnemo, namažemo s stopljenim maslom, nanj razporedimo nadev ter ga potresemo s praženimi lisičkami. Zvijemo v štrukelj, nato pa vse skupaj ovijemo v pomaščeno alufolijo. Kuhamo v vreli vodi 25 minut.
Po želji štrukelj lahko še popečemo in povaljamo v mletih bučnih semenih.
Predlagano vino: rdeča zvrst, suho, rdeče, 2003, Brda, vinorodna dežela Primorska. Čeprav someljeji nemalokrat tarnajo nad skromnim splošnim poznavanjem kombinacij vina in hrane, pa (začuda) vsi poznajo kombinacijo divjačine z rdečim vinom. Poleg terana in pršuta je to še ena tradicionalna kombinacija spajanja vina in hrane, ki pa v nasprotju s prvo (pri kateri bi someljeji teran zamenjali s suhim belim vinom z višjo kislino) »zdrži«. Če smo čisto natančni, kombinacija »zdrži«, ko gre za večjo divjad (srna, jelen, divja svinja), pri manjši divjadi (fazan, kunec, jerebica, polh …) pa večinoma ne, saj si utegne ta zaželeti družbe belih (maceriranih) vin. V našem primeru si srnin file zaradi svojega krepkega in elegantnega telesa ter rdečega mesa zasluži tudi takšno vino – veliko in bogato rdečo zvrst (merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc).