Petkov jedilnik: piščanec v arašidovi omaki

Naredili bomo še pretlačen krompir s pečeno koruzo in solato iz kreše in špinače s sezamom.

Objavljeno
10. november 2011 20.44
Posodobljeno
11. november 2011 11.00
Zakonca de Magaña, Odprta kuhinja
Zakonca de Magaña, Odprta kuhinja
Piščanec v arašidovi omaki (pollo en salsa de cacahuate)

Sestavine za 6 oseb

5 žlic olja koruznih kalčkov

6 očiščenih kosov piščanca

3 rdeče paprike rog

½ žličke čilija v prahu

2 paradižnika

½ čebule, 2 stroka česna

2 nageljnovi žbici

2 poprovi zrni

2 vejici timijana, 2 vejici majarona

2 lovorova lista

½ skodelice arašidov

sol, poper

Priprava

Kose piščanca natremo s soljo in poprom in jih zlato zapečemo. Znižamo temperaturo in pustimo, da se pražijo še 10 minut. Papriko očistimo semen in jo pet minut kuhamo v malo vode. Paradižnik popečemo in olupimo. Arašide popražimo v teflonski ponvi. Dodamo čebulo in česen. Odcejene paprike, paradižnik, čebulo, česen, poper, dišave in arašide zmeljemo v mešalniku, nato dodamo lovorova lista ter dobljeno omako popražimo na ostanku olja. Solimo po okusu. Omaka mora biti gosta. Na koncu z omako prelijemo kose piščanca in na blagem ognju jed kuhamo še pet minut.

Pretlačen krompir s pečeno koruzo (puré de papas con granos de maiz asado)

Sestavine za štiri osebe

3 veliki krompirji

žlica masla

½ žličke soli

5 žlic mleka

2 storža mlade koruze

Priprava

Krompir olupimo, nakockamo in skuhamo v slani vodi. V ponvi ali nad plinom počasi in z obračanjem popečemo koruzna storža, da zrnje porjavi, in ga odluščimo. Kuhan krompir odcedimo, dodamo maslo in mleko ter pretlačimo. Po potrebi dosolimo. Primešamo koruzna zrna.

Solata iz kreše in špinače s sezamom (ensalada de berros con espinaca y ajonjoli)

Sestavine za štiri osebe

šop špinače

šop kreše

1 avokado

½ skodelice mlade čebule

¼ skodelice sezamovih semen

preliv

strok česna

¼ skodelice olivnega olja

1 limona, sok

žlica dijonske gorčice

žlička rjavega sladkorja

žlička soli

½ žličke sveže mletega popra

½ žličke koprovih semen

¼ skodelice vode

Priprava

Špinači odstranimo stebla in liste dobro operemo. Krešo operemo in narežemo na pet centimetrov dolga stebelca. Avokado narežemo na tanke rezine, mlado čebulo pa na kolobarje. Sezamova semena popražimo na suhi teflonski ponvi. V skledi premešamo sestavine in jih obložimo z rezinami avokada. Zabelimo s solatnim prelivom, ki ga pripravimo tako, da vse sestavine temeljito premešamo v električnem mešalniku.