Petkov ledeni recept

Ličijev sorbet - blag eksotičen okus.

Objavljeno
07. avgust 2012 16.03
LJUBLJANA SLOVENIJA 27.7.2012 SORBET 01 ODPRTA KUHINJA FOTO JOZE SUHADOLNIK
Gorazd Potočnik, Odprta kuhinja
Gorazd Potočnik, Odprta kuhinja
Sestavine za 10 porcij

1800 g ličija iz pločevinke s sokom vred

150 g glukoze

30 g akacijevega medu

250 g sladkorja

sneg/meringa

125 g vode

600 g sladkorja

250 g beljakov (10 jajc)

 

Priprava

Najprej pripravimo sneg/meringo: ločimo beljake in rumenjake, beljake stepemo. Vodo in sladkor skuhamo pri 120 stopinjah in še vroče med stalnim stepanjem primešamo beljakom; stepamo, dokler se zmes ne ohladi, tako dobimo gosto peno.

Tekočino vloženega ličija zmešamo z glukozo, medom in sladkorjem in segrejemo na 80 stopinj. Ohladimo.

Sadeže ličija pretlačimo s paličnim mešalnikom, dodamo sladkorni tekočini in na koncu nežno primešamo sneg. Prelijemo v kovinsko posodo, v kateri bomo sorbet zamrznili, in damo za nekaj ur v zamrzovalnik. Vmes večkrat premešamo z vilicami in metlico za stepanje, da preprečimo nastanek ledenih kristalov.