Petkov namig za kosilo: V ponvi hrustljavo pečen file postrvi

Znate speči postrvji file?; priprava 1 minuta, čas peke 5 minut

Objavljeno
04. oktober 2013 15.53
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Sestavine:
4 fileji postrvi
4 stroki česna
peteršilj
olje

Priprava:
1. Potrebujemo res dobro preplasteno ponev, najbolje z debelejšim dnom. Postavimo jo na štedilnik in začnemo segrevati.
2. Medtem fileje postrvi obrišemo s prtičkom.
3. Da je ponev dovolj segreta, nam pove preprost preizkus: vanjo kanemo kapljico vode. Če ta takoj izpari, je ponev prevroča, če obmiruje, je prehladna. Primerno ogreta je takrat, ko vodna kapljica na površini ponve »zapleše« (drsi po površini). Tako bo tudi z našo ribo – narahlo bo drsela po ponvi in se nanjo ne bo zapekla.
4. Za vsak primer in za boljši okus v ponev nalijemo par kapljic olja, naložimo fileje s kožno stranjo navzdol in jih približno 3 minute pečemo na eni strani, šele nato obrnemo. Počakamo toliko časa, da riba sama odstopi in jo brez težav z lopatico dvignemo ter obrnemo.
6. Ko smo ribji file obrnili, ga potresemo s česnom, do konca spečemo še na drugi strani in potresemo s peteršiljem, nato odstavimo.
Namig: Ponudimo s kuhanim krompirjem in dušeno blitvo.