Petkov namig za kosilo: Zapečena sladka polenta

Hitro pripravljena in presenetljivo slastna; priprava 5 minut, čas peke 30 minut

Objavljeno
26. september 2013 12.13
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Sestavine:
1 l mleka
1/2 žličke soli
1/2 žličke cimeta
150 g instant koruznega zdroba za polento
skodelica rozin
75 g orehov
2 žlici sladkorja
2 jajci
vrečka vaniljevega sladkorja

Priprav:
1. V lonec nalijemo mleko, ga solimo, dodamo cimet, zavremo in zakuhamo zdrob. Med mešanjem kuhamo 2 minuti, nato odstavimo.
2. V posodici namočimo rozine. Orehe grobo zmeljemo.
3. Posebej stepemo jajci s sladkorjem in vaniljo.
4. Model namastimo in potresemo z moko.
5. V kuhano polento zlijemo jajčno zmes, dodamo orehe, rozine in vse dobro premešamo. Naložimo v model, pogladimo in postavimo v segreto pečico za pol ure.
6. Sladico ponudimo po fižolovi juhi.

Opomba: Pravkar spečena sladica je najboljša. Ker je mehka, jo ponudimo kakor grmado, najbolje s kepico stepene sladke smetane. Če jo želimo postreči toplo in bolj elegantno, jo spečemo v keramičnih modelčkih in ponudimo kar v njih. Ohlajena se strdi in jo lahko narežemo na kose, kakor za sliko.