Pijače za mladostno počutje

Znano je, da smo stari toliko, kot se počutimo, in pri tem velja celo trditev o obstoju pomlajevalnih napojev, saj ne glede na leta omogočajo mladostno počutje.

Objavljeno
07. september 2009 14.47
Dario Cortese
Dario Cortese
Ostanimo mladi, starajmo se radi, je prav to jutro dejal 102 leti star mož in tako kot vsako jutro požvečil malo pelina ter aromatično grenkobo zaokrožil s šilcem žganja. Zato naj ne preseneča, da je izid še tako zdrave tekme s časom vnaprej znan, kajti zmaga tisti, ki ima več moči. Znano je, da smo stari toliko, kot se počutimo, in pri tem velja celo trditev o obstoju pomlajevalnih napojev, saj ne glede na leta omogočajo mladostno počutje.


Za mladostno počutje


Ker hrana in pijača še zdaleč nista vse, kar nam krmili življenje, si za pomlajevanje prav vsak dan privoščimo še obilico poglobljenega dihanja in gibanja ter ustvarjalno nedelo, s pomočjo katerega ne potrebujemo niti koledarja, kaj šele ure. A ker se nam k temu veličastju ne uspe zateči ob vsakem času, se za pomoč poleg primerne hrane vsekakor obrnimo tudi k pijačam, ki dajejo mladost in zdravje oziroma zdravo mladostno počutje.


Živa voda

Kot ve povedati ljudsko izročilo, je temeljna pomlajevalna tekočina voda, natančneje živa voda, ki priteka iz prav posebnih izvirov - kdo še ni slišal za izvir Gospodična na Gorjancih? Ker je v vsakem izročilu jedro ali vsaj jedrce resnice, lahko pri izvirih živih voda predvidevamo, da so predniki znali začutiti naravno »energijo« različnih izvirov in so k nekaterim posebno radi zahajali zaradi poživilne in krepčilne moči vode, ki priteka iz njih.

Zato naj nam ne bo nerodno stopiti do takšnega izvira, ki jih pri nas ne manjka, posebno veliko jih je znanih in raziskanih na Tolminskem, in iz njega zajeti živo moč vode. Seveda si jo nekaj natočimo v steklenice za domov. In pridemo spet. Kajti hoja do izvira, po možnosti z ovinkom več, ima prav tako pomlajevalni učinek kot živa voda, saj tako kot vsako gibanje zbudi energijo, ki zaradi takšnih ali drugačni razlogov tli, če ne kar spi, v nas.


Zeleni čaj


Opravičilo zaradi ponovne prisotnosti med zdravilnimi pijačami ni potrebno, kajti ta poživilni čudež je eden najprimernejših napojev za spoznanje, da se mladost kljub starosti ne boji časa. Zeleni čaj vsebuje veliko antioksidantov, kar v jeziku klasične zdravilske lirike pomeni nič manj kot zelo močne zaviralce staranja ali vsaj bistvene pomočnike za preventivo pred civilizatozami. Seveda to velja za kakovostne zelene čaje, ki so naprodaj v lističih pod svojim sortnim imenom v trgovinah s čaji in v trgovinah z zdravo hrano. Med njimi ima prednost najkakovostnejši čaj senča, ki je v primerjavi z drugimi tudi najdražji, po navadi od štiri- do petkrat višjo kot bolj običajni zeleni čaji. Ker s tovrstnim čajem pripravimo vsaj tri prelive, njegova visoka cena niti ni pretirana. Zeleni čaj poleg obilne preskrbe z antioksidanti povzroča mladostno lahkotno počutje, olajšuje dihanje in krepi spomin. Torej se nam ne more pripetiti klasična težava mladosti in starosti, ko v prvem primeru ne vemo, kako trapasti smo, v drugem pa pozabimo, kako trapasti smo bili, ko smo bili mladi.


Sirotka, kisava

Spet ponavljajoča se klasika, ki med drugim spodbuja pomislek, da nam pravzaprav ni treba vedeti, za kaj in proti čemu so vse te ponavljajoče se zdravilne pijače, dokler smo le dovolj žejni in živahni ne glede na leta in vsemu navkljub povsem nevedni, kaj so to težave z zdravjem, s časom in z drugimi sodobnimi tegobami.

Sirotka in kisava sta izredni pijači za obnovitev organizma in za vzdrževanje zdravega razmerja mikroorganizmov v debelem črevesu, iz katerega izhaja večina bolezni oziroma sijoče mladostno počutje. V obeh primerih gre za to, da pijači učinkujeta zelo čistilno in razstrupljevalno. Razlika je le ta, da je sirotka zaradi albuminov in globulinov, ki so najkakovostnejše, lahko prebavljive in za gradnjo telesa izjemno pomembne beljakovine, najpomembnejši vir beljakovin v tem vesolju, ki razen tega zaradi laktoze spodbuja razvoj koristnih mikroorganizmov v debelem črevesu. Kisava teh beljakovin nima več, se pa zato predvsem zaradi mlečne kisline pohvali z dodatnimi čistilnimi lastnostmi.

Svežo sirotko brez skrbi uživamo tudi po liter in več na dan. Spijemo jo po dva decilitra zjutraj na tešče in dopoldne, medtem ko kisavo, razen če nas ne muči zaprtje, uživamo v dveh do treh odmerkih po dva decilitra, po navadi pol ure pred jedjo ali uro do dve po njej.


Čaj z ginsengom


Ginseng, ki botanično natančneje obsega več sorodnih azijskih vrst, medtem ko sibirski ginseng sploh ni ginseng, a vsebuje podobno učinkujoče sestavine, je znan adaptogen, ki po svoji moči in glede na telesne potrebe odvzema ali dodaja, torej uravnava številne življenjske funkcije, med drugim pa slovi tudi kot koren dolgoživosti in sredstvo za spodbujanje naravne telesne odpornosti. Čeprav je na voljo predvsem v gotovih pripravkih, si lahko privoščimo tudi čaj z ginsengom. Z malo radovednosti in vztrajnosti najdemo ginseng v sestavi različnih čajnih mešanic, na voljo je tudi kot dodatek zelenemu ali črnemu čaju; tovrstne mešanice dobimo predvsem v čajnih trgovinah.


Sadni sokovi


Nadvse znano je, da sta sadje in zelenjava najbolj pomlajevalna, torej obilico antioksidantov vsebujoča hrana, ki nas poleg tega preskrbita še z živahno količino vitaminov, rudnin in drugih bioaktivnih snovi. Pomembno pa je, da je večina, če ne kar vsa tovrstna hrana in pravzaprav hrana na splošno, ekološko pridelana, saj sta industrijska zelenjava in sadje le vodeno siromašni približek izvorne prehranske moči.

Torej pri pripravi jedi ne pozabimo na čim bolj barvito, temno zeleno, vijoličasto, oranžno in rumeno zelenjavo, ki vsebuje največ karotenoidov in flovonoidov, ki se skoraj vsi po vrsti izkazujejo kot bolj ali manj močni antioksidanti, ter si z istim namenom privoščimo čim več vijoličastega, rdečega in rumenega sadja. Največ antioksidantov ima predvsem vijoličasto obarvano jagodičje in rdeče grozdje, ki vsebuje obilje antocinaskih barvil. Sploh se pa spomnimo na bezgove plodove, ki zorijo prav zdaj in so eden najbogatejših virov omenjenih bioaktivnih snovi.

Prevedeno v tekočo obliko to pomeni, da čim bolj redno pripravljamo in uživamo sokove iz jagodičja in grozdni sok. Kadar ne gre drugače, tovrstne sokove kupimo. Če je le mogoče, iz ekološke pridelave in stoodstotne brez dodane vode in sladkorja. Ker so antioksidantno učinkujoča barvila jagodičja in grozdja na toploti obstojna, si pripravimo tudi zalogo teh sokov za zimo, bodisi s pasterizacijo sveže stisnjenih sokov bodisi s pomočjo sokovnika na paro.


Rdeče vino


Ker vino ni nič drugega kot podaljšek grozdnega soka (njegovo nadaljevanje pa kis, ki je spet poživilna zgodba zase), v potrebi po povečanem odmerku antioksidantov - v rdečem vinu se med alkoholno fermentacijo tvori resveratrol in druge pred civilizacijo in staranjem zaščitne snovi, ki jih v groznem soku ni ali vsaj ne tako veliko - in v zavzetem boju proti civilizatozam sežemo tudi po tem napoju. Da ne postane preopojen, si ga privoščimo le v zmernih količinah ob hrani. Najprimernejša so čim temnejša rdeča vina, na primer cabernet sauvignon, merlot, refošk in teran. Niti svetovno znani cviček ni brez teh lastnosti, saj je znano, da so Dolenjci zato tako zdravi, ker pijejo cviček.


Sveže stisnjeni zelenjavni sokovi


To so pijače, pravzaprav tekoča hrana, z visoko vsebnostjo klorofila, antioksidantov, rudnin, vitaminov in drugih bioaktivnih snovi, ki z združeno močjo ne le spodbujajo živodejnost telesa in uma, ampak tudi pomembno pripomorejo k zaščiti zdravja, za zdravilne ali preventivne namene. Še posebno zavzeto stiskajmo sokove iz oranžne, rumene, rdeče in vijoličaste zelenjave. Kot najbolj vsestranski za spodbudo mladostnega počutja so sveže stisnjen korenčkov in kolerabni sok, sok rdeče pese in paradižnikov sok. zadnjega lahko »izgoljufamo« celo tako, saj predelava karotenoidov in flavonoidov ne uniči, da kupljeno paradižnikovo mezgo, po možnosti ekološko, zmešamo z malo vode in s sveže narezanimi zelišči, na primer z baziliko, peteršiljem ali krebuljico. Sveže stisnjen sok rdeče pese je po učinkovanju zelo močan, zato ga stiskamo skupaj s približno enako količino sočnih jabolk ter ne uživamo več kot dva decilitra hkrati.


Sok mladih žitnih bilk


Menda ni krepkejšega napoja za regeneracijo in pomladitev telesa, kot je sok mladih žitnih bilk ali žitne »trave«. To je pijača obupnega okusa z izjemno močnim delovanjem. Slovi po tem, da pomaga vzpostaviti zdravje ter odpraviti celo resne bolezni, če upoštevamo še druge za to potrebne dejavnike. Zaradi moči in okusa to zelenino dvakrat do trikrat na dan pijemo v odmerkih po največ pol decilitra, ki ga razredčimo z vodo ter po želji dodamo malo limonovega soka. Sok mladih žitnih bilk pripravimo sami s posebno stiskalnico, seveda zatem, ko pšenično, rženo ali ječmenovo »travo« tudi sami vzgojimo, lahko pa v trgovinah z zdravo hrano, ne prav poceni, kupimo uprašeno različico, ki jo le zmešamo z vodo.