Pilav z jagnetino in kadaif

Kot je dejal med pogovorom Editin zgovoren mož Zijad, se Islamska skupnost v Sloveniji prebuja in tudi preko kulinarike navezuje stike z okolico, kateri sam islam še vedno v veliki meri predstavlja tabu temo in področje neznanega.

Objavljeno
06. februar 2011 13.16
Edita Svraka, odprta kuhinja
Edita Svraka, odprta kuhinja
PILAV Z JAGNJETINO

Sestavine

1 kg jagnjetine
1 korenček
peteršilj
300 g riža
100 g masla
sol, poper

Priprava

Jagnjetino zrežemo na večje kose, jih splaknemo pod tekočo vodo in kuhamo 20 minut na zmernem ognju. Postopoma dodajamo poper, nariban korenček, peteršilj in sol po občutku.

Riž preberemo, dobro speremo in stresemo v globlji pekač. Napol kuhano meso porazdelimo po rižu in ga prelijemo z vodo, v kateri smo kuhali meso, tako da bo za 3 cm višja od sestavin. Dodamo še maslo in položimo pekač v toplo pečico. Med pečenjem preverimo, če ima riž dovolj vode in jo po potrebi dodamo. Meso mora dobiti rjavo barvo, riž pa mora biti suh in mehek.

KADAIF

Sestavine

300 g tankih testenin kadaif
300 g mletih orehov
½ kg sladkorja
½ l vode
150 g masla
1 limona

Priprava

V globok, namaščen pekač potrosimo polovico testenin kadaif, čez pomalem posipamo maslo, nato potrosimo 150 gramov orehov, ponovno potrosimo kadaif in dodamo maslo. Pekač postavimo v segreto pečico za 10 do 15 minut. Počakati moramo, da bo zgornji sloj kadaifa dobil zalato rumeno barvo.

Medtem skuhamo agdo iz 1/2 kg sladkorja in ½ l vode. Ko vzamemo kadaif iz pečice, ga počasi prelijemo z vročo agdo in potrosimo z orehi. Pomembno je, da pustimo sladico stati približno 12 ur, da se ohladi in vpije sladko vodo.

SOLATA IZ ČRNE REDKVE


Sestavine


1 gomolj črne redkve
limonin sok
olje

Priprava

Gomolj črne redkve olupimo in na drobno naribamo. Naoljimo, prelijemo z limoninim sokom in dobro premešamo, brez dodajanja soli.
Zaradi lažje prebave se je solata iz črne redkve pogosto dodajala kot priloga poleg sladice kadaif.