Piramida za posladek

Simona je ljubiteljica sladic in jih tudi rada pripravlja. V tokratni jedilnik sta uvrstila dve, za kateri sta recepta prispevala njuni mami: Simonina za piramido in Mihova za piškote z marmelado.

Objavljeno
09. november 2009 12.50
Jedilnik zakoncev Jakopin
Jedilnik zakoncev Jakopin
Česnova juha

Sestavine za 2 osebi:
  • 1 majhna čebula
  • pol glave česna
  • 6 dl jušne osnove (kokošje ali zelenjavne)
  • 4 dl mleka
  • sol, poper

Priprava:

1 Čebulo narežemo na manjše kocke in popražimo, dodamo česen in ga popražimo, da zadiši. Zalijemo z jušno osnovo in mlekom. Začinimo s soljo in poprom ter kuhamo toliko časa, da se česen zmehča.
2 Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom. Po želji lahko dodamo na maslu popečene kruhove kocke.

Svinjski zrezek v gorčični omaki

Sestavine za 2 osebi:

  • 2 svinjska zrezka
  • 1 žlica gorčice , 1 čebula
  • 4 dl jušne osnove
  • lovorov list, majaron, strok česna
  • sol, poper

Priprava:

1 Meso solimo, popramo, namažemo z gorčico na obeh straneh ter dve uri mariniramo. Popečemo na ogretem olju in odstavimo.
2 V istem olju popražimo čebulo in zalijemo z jušno osnovo, dodamo začimbe, solimo in popramo. Kuhamo približno 20 minut.
3. Postrežemo z dušenim rižem.

Piramida

Sestavine:

  • 20 dag sladkorja
  • 3 rebra jedilne čokolade
  • 2 jajci
  • 15 dag margarine ali masla
  • 15 dag mletih orehov ali lešnikov
  • 1 kavna skodelica narezanih orehov ali lešnikov
  • 20 dag mletih maslenih keksov
  • 10 dag rozin
  • 20 dag žele bonbonov
  • oblati za napolitanke

Priprava:
1 Trikotni model oblečemo v alufolijo. Izrežemo oblate v velikosti daljših stranic modela. Pripravimo oblat, s katerim bomo prekrili piramido.
2 V posodo damo sladkor, čokolado, jajca in maslo. Kuhamo samo minutko, da zavre, in takoj odstavimo. Dodamo mlete in narezane orehe oziroma lešnike, maslene kekse in rozine. Zmes dobro premešamo in še z vročo do polovice napolnimo model.
3 Po dolžini v treh vrstah položimo žele bonbone, ki smo jih pred tem prerezali na pol. Do vrha modela dodamo še preostalo maso, pokrijemo z oblatom in prekrijemo z alufolijo.
4 Model obrnemo, postavimo čez noč na hladno in dobro obtežimo, da se sestavine sprimejo.
5 Piramido lahko hranimo v zamrzovalniku. Pred uporabo jo za kratek čas vzamemo ven, saj se hitro odtali, narežemo nekaj trikotnikov in vrnemo v zamrzovalnik.

Iz priloge Odprta kuhinja!