Tako kot so pisani sončni dnevi, so pisani tudi zadnji trije recepti v Onini akciji, v kateri v sodelovanju z Gorenjem izbiramo recept poletja. Tokrat je kuharski mojster in lastnik restavracije Brioni Tomaž Polenec izbral in pripravil recepte, ki so nam jih poslale Eva Pal iz Ljubljane, Damijana Škrlj iz Begunj pri Cerknici in Karmen Stolnik iz Križevcev. V štirih tednih smo med prejetimi predlogi izbrali dvanajst finalistov in eden izmed njih bo prihodnji teden okronan z naslovom recept poletja 2008. Avtor zmagovalne ideje bo dobil novo indukcijsko kuhališče iz Gorenja. Vsi, ki ste akcijo zamudili ali bi želeli znova pogledati izbrane recepte, lahko potek natečaja spremljate na spletni strani www.gorenje.si.
Poletna polenta
Potrebujemo (za dva): dve srednje veliki skodelici polente, večji paradižnik, polovico paprike, manjšo bučko, nekaj žlic paradižnikove mezge, približno 15 dag naribanega poltrdega ovčjega sira, sol, svežo baziliko, malo olivnega olja in maščobo za pekač.
Priprava: Zavremo vodo (pet skodelic), ki smo jo osolili in ji dodali malo olivnega olja. Skuhamo polento, ki naj postane res gosta. Razporedimo jo po namaščenem pekaču, približno prst debelo. Če imamo težave z razporejanjem polente, ker se prijema na žlico, vzamemo plastično žlico in hrbtno stran namastimo z oljem. Paradižnik in bučke narežemo na rezine, papriko pa na kocke. Polento premažemo s paradižnikovo mezgo, rahlo osolimo, nanjo položimo rezine paradižnika in bučk ter kocke paprike, vmes pa liste sveže bazilike. Spet malo osolimo in nazadnje potresemo z naribanim sirom. Jed pečemo približno 25 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ob koncu pečenja temperaturo malo povečamo in preklopimo na zgornji grelec, da se sir zlato zapeče. Preden postrežemo, potresemo s svežo baziliko. Jed lahko pojemo vročo, odlična je tudi hladna. Za ljubitelje mesa dodamo kakšno salamo, denimo puranji šink.
Komentar Tomaža Polenca: Postopek priprave te jedi je krasen, ker lahko jemo toplo ali hladno, da se jo poljubno rezati, lepo se peče tudi na žaru. Polenta je zelo dovzetna za vse vrste zelenjave in zelišča. Lahko je zelo prijetna poletna jed.
Krompirjeve pogačice
Potrebujemo (za dva): 0,5 kg mladega krompirja, 150 g sira, 100 g slanine in zelišča (žajbelj, rožmarin, timijan in drugo).
Priprava: Krompir z lupino operemo in narežemo na debelejše kolobarje. Na pekač položimo peki papir, na katerega drugega ob drugega razporedimo krompirjeve kolobarje. Pečemo jih, dokler ne postanejo rjavkasti. Na koncu položimo na krompir rezine sira, lahko tudi šunko, slanino, in še malo popečemo, da se sir stopi. Zadnja faza že lahko poteka v izklopljeni, a še vedno vroči pečici. Preprosto, a izredno okusno jed lahko postrežemo s katero koli vrsto solate ali s kislim mlekom, kompotom, katero od številnih polivk, odlična je tudi z gobicami v omaki.
Komentar Tomaža Polenca: Mladi pečeni krompir je vedno okusen in ljudem zelo všeč. Ta recept je izjemno preprost in se mi zdi zelo primeren prigrizek ob druženju in dobrem vinu. Skratka, recept je zelo družaben. Mi smo krompir narezali na malenkost tanjše rezine, saj smo med dve rezini dodali zelišča, ki se krompirju zelo podajo, kot so žajbelj, rožmarin, timijan, in dobili zelo privlačen videz in odličen okus.
Mangova strjenka
Potrebujemo: zavitek želatine, 4 jedilne žlice hladne vode, mango (400 g), 250 ml penine, 2 žlički limoninega soka, 75 g sladkorja in 250 ml sladke smetane.
Priprava: Želatino zmešamo z vodo in pustimo 10 minut, da nabrekne. Medtem olupimo mango, mu odstranimo koščico in ga nastrgamo. Zmešamo ga s penino, limoninim sokom in sladkorjem. Želatino segrejemo in mešamo, da se razpusti. Nekoliko jo ohladimo, nato pa mlačno primešamo mangovi zmesi. Damo na hladno, da začne želirati. Čvrsto stepemo sladko smetano in jo dodamo zmesi. Kremo zlijemo v skodelico, postavimo v hladilnik in pustimo, da se shladi.
Komentar Tomaža Polenca: Poleti v vročini se tropsko sadje izjemno prileže in deluje osvežilno. Mangova strjenka ali mangov mousse z dodatkom penine je zelo zrela sladica za odrasle. Mango in penina se uspešno in prefinjeno kombinirata. Dodali smo še sveže narezane rezine manga in malinov sorbet, ki se odlično prileže.
Iz Delove priloge Ona.