Ker Sarajevo velja za destinacijo, kjer uživanju tovrstne hrane praviloma sledi oblizovanje prstov, je povsem razumljivo, da so nekateri del te kulinarične filozofije prenesli v ljubljanske čevabdžinice. Morda dosledneje in bolj zavzeto kot drugi so se tega lotili Haris v Harambaši v Trnovem, Mujo v 10 u pola v Štepanjskem naselju in kot zadnji še Vladimir v lokalu Sarajevo '84 v Nazorjevi ulici v središču prestolnice. V zadnjem obdobju je moč priti do sarajevskega piva samo v slednji specializirani čevabdžinici, potem ko se je iz neznanih razlogov nekaj zapletlo z njegovo distribucijo v Sloveniji.
Ko so 24. maja 1864 odprli Sarajevsko pivovarno, je odposlanec takratnega Otomanskega cesarstva Osman Topal paša spil prvi kozarec piva, potem pa ga je napolnil z zlatniki in ga podaril prvemu lastniku pivovarne Josefu Feldbauerju. Sarajevski pivovarji in drugi ljubitelji piva iz Bosne se radi pohvalijo, da je pivovarna nemoteno delovala v obdobju vladavine dveh velesil, Otomanskega cesarstva in avstro-ogrske monarhije.
V obdobju Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev je tamkajšnja pivovarna izgubila pomembno vlogo na tržišču, pod političnimi pritiski pa je bila dunajska Bank-Verain kot glavna lastnica pivovarne prisiljena popustiti nacionalizaciji. Po rekordni proizvodnji leta 1916, ko so zvarili 150.000 hektolitrov piva, je v novih razmerah letna proizvodnja padla na 45.000 hektolitrov. Nekdanji obseg proizvodnje so v Sarajevu spet dosegli šele leta 1965. Delovanje Sarajevske pivovarne v sodobnem času zaznamuje Hilmo Selimović, ki je bil od leta 1983 dolga leta generalni direktor, zdaj pa je predsednik nadzornega odbora.
Proizvodnja piva ni obstala niti v obdobju agresije na Bosno in Hercegovino od 1992. do 1995. leta, iz izvirov pivovarne pa so takrat s pitno vodo oskrbovali vse okupirano Sarajevo. Finančno škodo, ki jo je v tem času utrpela pivovarna, ocenjujejo na 20 milijonov dolarjev. V zadnjem desetletju so pivovarno obnovili in posodobili, tako da danes proizvede 800.000 hektolitrov piva na leto, ob tem pa še milijon hektolitrov brezalkoholnih pijač.