Nabodala s kozicami in zelenjavo
Potrebujemo (za štiri): 8 velikih kozic, 4 jakobove školjke, 150 g ostriža (zrezek), 150 g tunine (zrezek), 4 majhne bele čebule, majhen jajčevec, 300 g sladkega krompirja, 8 gob šitak, 3 žlice sezamovega olja, žlico limoninega soka, sol in poper.
Priprava: Kozice, školjke in ribja zrezka operemo in osušimo. Kozice po dolgem nabodemo na nabodala, školjke pazljivo razpolovimo, ribja zrezka narežemo na približno 2 krat 3 cm velike koščke. Nataknemo na nabodala. Čebulo olupimo in nasekljamo. Jajčevec očistimo, ga razpolovimo in vsako polovico narežemo na majhne kose, krompir olupimo in narežemo na tanke kolobarčke. Gobe očistimo in razpolovimo. Vso zelenjavo nataknemo na tretji niz nabodal. Marinado naredimo iz olja, limoninega soka, soli in popra in z njo namažemo vso hrano na nabodalih (meso in zelenjavo). Pečemo na ne prevročem žaru, zelenjavo nekaj minut dlje kot meso in školjke.
Testenine z vloženim ingverjem
Potrebujemo (za štiri): sol, žlico sojine omake, žličko sezamovega olja, 2 majhni čebuli (narezani na tanke rezine), 50 g sojinih kalčkov, 100 g testenin soba (iz polnozrnate ajdove moke), 100 ml ribje juhe daši (konzerva), žlico mirina, žlico riževega kisa, 2 žlici črnih semen sezama in vložen, na tanke kose narezan ingver.
Priprava: Testenine skuhamo v slani vodi po navodilu. Kuhane odcedimo in prelijemo s hladno vodo. Za solatni preliv dobro premešamo daši, sojino omako, sezamovo olje in rižev kis. Sezamova semena opražimo v ponvi brez maščobe in jih skupaj s čebulo, sojinimi kalčki in vloženim ingverjem dodamo testeninam. Če se nam zdi obrok preskromen, ga dopolnimo z rezinami prekajenega lososa ali na žaru pečene ribe.
Japonska krompirjeva solata
Potrebujemo (za štiri): dolgo in enakomerno raščeno solatno kumarico, 300 g v lupini kuhanega krompirja, 250 g korenčka, 100 g bele čebule, 2 žlici olja, 200 ml zelenjavne juhe (kocka), žlico sladkorja, 2 jajci, olje, poper in 2 žlici riževega kisa.
Priprava: Kumarico operemo, po dolgem prerežemo in narežemo na tanke kolobarje. Damo jih v stekleno posodo in solimo. Po 10 minutah splahnemo s hladno vodo in odcedimo. Krompir in korenček olupimo in narežemo na približno dva cm debele koščke. Čebulo olupimo in narežemo na kolobarje. Olje segrejemo in zelenjavo, razen kumarice, na hitro opečemo. Zalijemo z juho, dodamo rižev kis in sladkor in pustimo vreti osem minut. Jajca stepemo, jih vmešamo v zelenjavo, ki smo ji dodali odcejene kumarice, in pustimo, da se jed na majhnem ognju zgosti. Začinimo s soljo in poprom.
Iz delove priloge Ona!