Po naravi je perfekcionistka

V posebno veselje je Mari priprava nedeljskih kosil, ko se zbere vsa družina. »To se zgodi kar pogosto. Takrat pridejo vsi v Loški Potok. Kadar je zasedba popolna, nas je deset.« Ker je že po naravi precejšnja perfekcionistka, so tudi njena nedeljska kosila pripravljena tako, kot se »šika«. Tudi sobotno je tako!

Objavljeno
12. november 2009 17.51
Jedilnik Mari Debeljak
Jedilnik Mari Debeljak
Krompirjevi žganci, fižol in zelje


Sestavine:

  • 25 dag fižola
  • 1 kg kislega zelja
  • ocvirki za zabelo
  • 70 dag krompirja
  • 50 dag bele moke
  • 2 žlici ocvirkove masti


Priprava:

1Fižol, namočen čez noč, in zelje skuhamo posebej, potem oboje odcedimo, pri čemer malo tekočine prihranimo, in zmešamo. Mešanica naj ne bo prav gosta, po potrebi dodamo tekočino. Zabelimo z ocvirki. Malo naj stoji.
2Krompir olupimo, narežemo na koščke in damo kuhat v slan krop. Vode naj bo dvakrat več kot krompirja. Ko je na pol kuhan, stresemo nanj moko, in ko prevre, v sredini s kuhalnico naredimo luknjo. Na šibkem ognju kuhamo še 30 minut. Potem precej žgančevke odlijemo, krompir z moko dobro zmešamo, če je treba, prilivamo žgančevko in še v loncu zabelimo s pol raztopljene maščobe. Nato žgance z vilicami in kuhalnico nadrobimo v skledo in zabelimo s preostalimi ocvirki.
3 Zelje in fižol damo na krožnike, žgance pa zajemamo iz skupne sklede.


Puding z ribezom


Sestavine:

  • vaniljev puding
  • rdeči ribez


Priprava:

Zamrznjen rdeči ribez, borovnice ali drugo jagodičevje damo v skodelice in prelijemo z vročim pudingom. Postrežemo hladno.

Iz priloge Opdrta kuhinja!