Lečna juha
Potrebujemo: 35 dag leče, majhno čebulo, limono, olivno olje, 30 dag jušne zelenjave, sol, poper, žlico paradižnikove mezge, mleto kumino, česen, peteršilj, timijan, majaron, lovor in 2 žlici moke.
Priprava: Jušno zelenjavo očistimo, olupimo in zrežemo na manjše kose. Stresemo jo v hladno vodo. Malo posolimo in skuhamo zelenjavno osnovo za zalivanje juhe. Lečo operemo in jo čez noč namočimo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V posodi segrejemo olje in na njem rahlo prepražimo čebulo. Preden postekleni, dodamo še česen. Dodamo odcejeno lečo, premešamo in zalijemo z zelenjavno osnovo. Juhi dodamo paradižnikovo mezgo. Začinimo s soljo, poprom, timijanom, majaronom, lovorjem in kumino ter kuhamo do mehkega. Pred koncem kuhanja juho zgostimo s podmetom iz razmešane moke v hladni vodi. Po okusu dodamo še malo limoninega soka in drobno sesekljan peteršilj.
Močnikova juha s suhim sadjem
Potrebujemo: od 15 do 20 dag moke, 1 ali 2 drobni jajci, sol, 1 l mleka, 5 dag suhih sliv, 5 dag suhih fig, 3 dag suhih jabolk, 3 dag suhih hrušk, 2 dag suhih marelic, sladkor in cimet.
Priprava: V skledo presejemo moko in ji primešamo razžvrkljani jajci. Malo posolimo. Najprej z vilicami oblikujemo usukance in nato še med prsti, da postanejo enakomerni. Mleko zavremo in vanj zakuhamo močnik, ki ga malo presejemo, da odstranimo odvečno moko. Mleko malo posolimo. Medtem narežemo suho sadje na drobne kocke in ga primešamo močnikovi juhi. Kuhamo jo približno 20 minut oziroma dokler ni močnik kuhan. Po želji sladkamo in potresemo z mletim cimetom.
Juha s postrvjo
Potrebujemo: 60 dag sveže postrvi, 2 korenčka, šopek peteršilja, 6 dag zelene, 1 dcl belega vina, majhen por, limono, 3 liste lovora, 1 dcl olivnega olja, ščepec rožmarina, ščepec soli, ščepec popra in jedilni škrob.
Priprava: Postrv očistimo in jo narežemo na večje kose. Začinimo jo z malo soli in popra. V ponvi segrejemo olivno olje in postrv na hitro opečemo. Damo jo v lonec s hladno vodo in počasi kuhamo. Korenček in zeleno olupimo ter narežemo na tanke rezance. Por operemo, očistimo in narežemo na rezance. V ponvi na olivnem olju na hitro prepražimo narezano zelenjavo in malo drobno sesekljanega česna. Dodamo juhi. Začinimo z rožmarinom, lovorjem, drobno sesekljanim peteršiljem, belim vinom ter še malo pokuhamo. Kuhani postrvi odstranimo kosti in jo damo na krožnike. Na koncu juho zgostimo z jedilnim škrobom, ki smo ga razmešali z malo hladne vode. Pokuhamo in prelijemo po postrvi. Nazadnje pokapamo z limoninim sokom.
Iz Delove priloge Ona.