Sestavine za 4 osebe:
- 250 g listnatih solat
- 150 g češnjevcev
- 1 manjši avokado
- limonov sok
- 150 g mocarele
- ekstra deviško oljčno olje
- svetli vinski kis
- balzamični kis
- sol
Priprava:
1 Listnato solato - odlična kombinacija so berivka, motovilec in rukola - dobro očistimo, operemo in posušimo.
2 Češnjevce očistimo in operemo; lahko jih podolžno razpolovimo.
3 Mocarelo odcedimo in zrežemo na kockice.
4 Avokado olupimo, razpolovimo, izkoščičimo in takoj pokapljamo z limonovim sokom.
5 V skodelici razmešamo vinski kis in sol, da se sol stopi, potem pa med mešanjem prilijemo oljčno olje.
6 V solatni skledi zmešamo listnato solato in solatni preliv. Po vrhu razdelimo avokado, češnjevce in sir, vse skupaj pa nazadnje pokapljamo z balzamičnim kisom.
Hladna paradižnikova juha s pomarančami
Sestavine za 4 osebe:
- 1,2 kg zrelega paradižnika
- 80 g olupljene kumare
- 1 steblo belušne zelene
- sok 2 pomaranč
- 40 g ekstra deviškega oljčnega olja
- sol
- črni poper v zrnu
Priprava:
1 Paradižnik za 30 sekund potopimo v krop. Nato ga odcedimo, olupimo, razkosamo na četrtine in razsemenimo. Očiščen paradižnik gladko razmešamo v električnem mešalniku, potem pa ga pretlačimo skozi gosto cedilo.
2 Pretlačenemu paradižniku primešamo pomarančni sok, vse skupaj pa začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom. Ljubitelji pekočih jedi lahko dodajo nekaj kapljic tabaska. Posodo pokrijemo s prozorno folijo, juho pa v hladilniku dobro ohladimo.
3 Zeleno zrežemo na tanke rezance, ki jih stresemo v ledeno mrzlo vodo (najbolje s kockami ledu), da (p)ostanejo hrustljavi.
4 Olupljeno kumaro zrežemo na drobne kockice, ki jih stresemo v cedilo, posolimo in pustimo pet minut.
5 Ohlajeno gosto juho razdelimo v jušne skodelice. Potresemo jo z nakockano kumaro in zelenimi rezanci ter pokapljamo z oljčnim oljem.
Iz priloge Odprta kuhinja!