Poleti najboljši juha in solata

Damijan Ambrožič je užival v tujih kuhinjah, najbolj na portugalski Madeiri, nevsakdanje kulinarične izkušnje pa je dobil v Gambiji in Turčiji, kjer je spoznal, kaj je pravi kebab. Za danes pa nekaj lažjega! Dober tek!

Objavljeno
06. avgust 2009 16.05
Jedilnik Damijana Ambrožiča
Jedilnik Damijana Ambrožiča
Poletna solata z avokadom in mocarelo


Sestavine za 4 osebe:

  • 250 g listnatih solat
  • 150 g češnjevcev
  • 1 manjši avokado
  • limonov sok
  • 150 g mocarele
  • ekstra deviško oljčno olje
  • svetli vinski kis
  • balzamični kis
  • sol


Priprava:

1 Listnato solato - odlična kombinacija so berivka, motovilec in rukola - dobro očistimo, operemo in posušimo.
2 Češnjevce očistimo in operemo; lahko jih podolžno razpolovimo.
3 Mocarelo odcedimo in zrežemo na kockice.
4 Avokado olupimo, razpolovimo, izkoščičimo in takoj pokapljamo z limonovim sokom.
5 V skodelici razmešamo vinski kis in sol, da se sol stopi, potem pa med mešanjem prilijemo oljčno olje.
6 V solatni skledi zmešamo listnato solato in solatni preliv. Po vrhu razdelimo avokado, češnjevce in sir, vse skupaj pa nazadnje pokapljamo z balzamičnim kisom.


Hladna paradižnikova juha s pomarančami


Sestavine za 4 osebe:

  • 1,2 kg zrelega paradižnika
  • 80 g olupljene kumare
  • 1 steblo belušne zelene
  • sok 2 pomaranč
  • 40 g ekstra deviškega oljčnega olja
  • sol
  • črni poper v zrnu


Priprava:

1 Paradižnik za 30 sekund potopimo v krop. Nato ga odcedimo, olupimo, razkosamo na četrtine in razsemenimo. Očiščen paradižnik gladko razmešamo v električnem mešalniku, potem pa ga pretlačimo skozi gosto cedilo.
2 Pretlačenemu paradižniku primešamo pomarančni sok, vse skupaj pa začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom. Ljubitelji pekočih jedi lahko dodajo nekaj kapljic tabaska. Posodo pokrijemo s prozorno folijo, juho pa v hladilniku dobro ohladimo.
3 Zeleno zrežemo na tanke rezance, ki jih stresemo v ledeno mrzlo vodo (najbolje s kockami ledu), da (p)ostanejo hrustljavi.
4 Olupljeno kumaro zrežemo na drobne kockice, ki jih stresemo v cedilo, posolimo in pustimo pet minut.
5 Ohlajeno gosto juho razdelimo v jušne skodelice. Potresemo jo z nakockano kumaro in zelenimi rezanci ter pokapljamo z oljčnim oljem.

 

Iz priloge Odprta kuhinja!