Poletna enolončnica

Fižola je v poletnih mesecih ogromno, zato se tudi fižolove jedi ponujajo kar same. Poletna enolončnica s fižolom na način priprave Saše Imperla in polnjene sveže paprike so petkovo kosilo tokratnega jedilnika Odprte kuhinje!

Objavljeno
07. september 2009 15.50
Jedilnik Saše Imperla
Jedilnik Saše Imperla
Poletna enolončnica s fižolom

Sestavine:

  • 250 g mladega fižola
  • 200 g mladega korenja
  • šopek mlade čebule
  • 1 manjši por
  • 300 g svežega paradižnika ali 100 g kečapa
  • sol, začinka
  • malo kože suhe slanine ali nasekljana klobasa


Priprava:

1 Fižol namočimo nekaj ur pred kuhanjem. Damo ga kuhat in ko zavre, prvo vodo odlijemo in nalijemo svežo.
2 Nasekljamo mlado čebulo, por in korenje ter vse dodamo fižolu, da se kuha.
3 Kožo od slanine ali suhe klobasice nasekljamo na kockice in dodamo fižolu.
4 Tik pred koncem kuhanja dodamo svež paradižnik. Prerežemo ga na pol, vsako polovico drobno naribamo, lupino zavržemo. Tako dobljen paradižnikov pire dodamo fižolu in še malo pokuhamo, da povre presežek vode.
5 Jed postrežemo z jajcem na oko in sezonsko solato.


Polnjene sveže paprike


Sestavine:

  • 4 večje paprike babure
  • sol, poper
  • 2 čebuli
  • 100 g šunke
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici moke
  • 4 dl mleka
  • 1 rumenjak
  • 50 g ribanega sira (kačkavalj)


Priprava:

1 Paprike prerežemo na pol in odstranimo semenje. Prelijemo jih z vročo vodo in naložimo v pekač.
2 V vsako papriko naložimo malo pražene nasekljane čebule.
3 Posebej naredimo svetlo prežganje in ga zalijemo z mlekom. Ko se zgosti, dodamo rumenjak, naribani sir, solimo in popramo.
4 Dodamo nasekljano šunko in s to zmesjo napolnimo paprike do vrha.
5 Zapečemo jih deset minut v pečici. Postrežemo s pisano solato.

Iz priloge Odprta kuhinja!