Če pomislimo na poletne solate, se najbrž najprej spomnimo na solato s paradižnikom in kumarami. Takšno preprosto spremenimo, če dodamo omenjenim sestavinam papriko ali čebulo. Če razmišljamo naprej, ji lahko dodamo še sir, denimo ementalec, dimljeni sir, mocarelo ali feto in celo oreščke ali semena. Lahko jih na hitro popražimo, le toliko, da se njihov okus okrepi, nato jih takoj stresemo iz ponve na krožnik, po solati pa potresemo ohlajene. Če dodamo slane pražene arašide, jo solimo manj.
Solato obogatimo tudi s stročnicami, kot so kuhan ali vložen fižol, leča, soja ali grah. Naštevanja seveda še nismo končali, pravzaprav smo šele dobro začeli, saj je možnosti res veliko.
Polivke
Najbolj običajna je polivka iz olja, kisa in soli. Koliko vsakega, je stvar osebnega okusa in navade. Če namesto kisa uporabimo limonov sok, dobimo nov okus in solato obogatimo z vitamini, a le, če jo kmalu pojemo. Vitamin C je namreč izredno neobstojen na toploti in svetlobi. Tudi z različnimi kisi se lahko prav zabavno poigramo. Ne le vinski, jabolčni ali balzamični, temveč tudi preštevilni zeliščni in drugi kisi, vsak ima specifičen okus.
Polivki z močnejšim okusom sta gorčična in hrenova. Za prvo v posodici zmešamo eno žlico gorčice, dve žlici olja in eno žlico kisa. Za hrenovo polivko pa zmešamo dve žlici naribanega hrena, 150 g jogurta, dve žlici soka limone, solimo in po želji popopramo. Za obe velja, da solato prelijemo, premešamo in pustimo deset minut, da se okus okrepi. Polivka z majonezo ali jogurtom podari poletni solati kremast pridih, ki nekaterim prija, drugim pa ne.
Hranjenje solat
Pripravljene solate hranimo v hladilniku največ en dan, kasneje se jim spremenijo okus, čvrstost in privlačnost. Če je v njih sir, postane gumast in neprijetnega okusa. Nedvomno so solate primerna izbira, če pričakujemo goste, saj jih nekaj ur pred pogostitvijo pripravimo v miru in brez nervoze, med pogostitvijo pa se posvetimo drugim jedem ali še bolje, svojim gostom.
Riževa solata
Sestavine:
- 200 g dolgozrnatega riža
- 1 manjši brokoli,
- 1 korenček, peteršilj
- 1 lonček jogurta,
- limonov sok, sol, po želji strok česna
Priprava:
1.Riž skuhamo posebej v manjši količini slane vode. Proti koncu odstavimo, pokrijemo in tako pustimo še nekaj minut, da vpije odvečno tekočino in v njej raztopljene hranilne snovi. Če nam ostane preveč vode, jo porabimo v juhi ali omaki. Nato ohladimo.
2.Brokoli očistimo, razdelimo na manjše cvetove in prav na hitro blanširamo v slanem kropu (stresemo v krop, ko voda ponovno zavre, vzamemo ven). Oprhamo s hladno vodo in ohladimo.
3.Za polivko zmešamo v posodici jogurt, limonov sok in sol. Po želji dodamo strt česen.
4.V skledo za solato stresemo ohlajen riž, naribamo svež korenček, dodamo blanširan brokoli, sesekljan peteršilj in prelijemo s polivko. Previdno premešamo.
Solata z vrtno krešo
Sestavine:
- 1 večja nadzemna koleraba,
- 1 šopek redkvic
- listi poljubne listnate zelenjave (motovilec, rukola, mladi špinačni listi, zelena solata)
- oljčno olje, kis po izbiri, sol,
- sveže vejice vrtne kreše
- po želji kisla smetana
Priprava:
1.Nadzemno kolerabo olupimo in narežemo na rezine, redkvice na kolobarje. Dodamo liste motovilca ali druge sezonske listnate zelenjave.
2.Posebej v lončku pripravimo polivko iz kisa, oljčnega olja, soli, po želji primešamo še kislo smetano. S tem prelijemo solato, potresemo z vrtno krešo in premešamo.
Opomba: Seme vrtne kreše kupimo v vrtnarskih centrih ali v večini trgovin z zdravo prehrano, posejemo v običajno prst ter po tednu dni v toplem in svetlem prostoru stebelca z listki porežemo in uporabimo.
Različica: Solati dodamo pest slanih arašidov.
Solata s kuskusom
Sestavine za 4 osebe:
- 250 g kuskusa
- 2 paradižnika,
- 1 paprika,
- 1 čebula
- svež ali posušen feferon po okusu
- sok 1 limone,
- šopek peteršilja, vejica mete,
- sol, olje
Priprava:
1.Kuskus posebej skuhamo v slanem kropu. Ohladimo.
2.Paradižnik, papriko, feferone in čebulo drobno narežemo ter primešamo ohlajenemu kuskusu.
3.Solato začinimo s poprom, soljo, limoninim sokom in oljčnim oljem. Potresemo še s sesekljanim peteršiljem in meto, da postane zelenkasta in nadvse okusna.
Opomba: Če bomo solato ponudili šele čez nekaj ur, jo tesno pokrijemo in postavimo v hladilnik, da ohranimo večino vitaminov.