Poletne solate 2. del

Zgodaj spomladi, ko pogledujemo po skopi ponudbi na tržnici, marsikdo hrepeni po svežih paradižnikih, papriki, kumarah, bučkah, jajčevcih in stročjem fižolu. Zdaj jih imamo!

Objavljeno
18. avgust 2009 17.06
Mojca Koman
Mojca Koman
Zelenjava za solato mora biti sveža, zdrava, čvrsta. Korenovke pred pripravo večinoma blanširamo ali le kratko kuhamo, vendar mora zelenjava ostati čvrsta na ugriz. Po kuhanju jo takoj oprhamo s hladno vodo in dobro odcedimo.

Zelenjavo za nekatere solate mariniramo, denimo sveže in tanko narezane bučke, jih prelijemo s kakšnim izbranim posebnim kisom in oljčnim oljem, tako pustimo eno uro, na koncu začinimo s česnom in pinjolami. Nekatere solate povsem sestavimo in tudi okisamo, nato ohladimo v hladilniku, kjer nas počakajo nekaj ur. Tiste, ki temeljijo na listnati solati, dokončamo, tik preden jih ponudimo.

Solate, ki jih pripravimo prej in ohladimo v hladilniku, nekaj minut preden jih postrežemo, vzamemo iz hladilnika, da se začno sproščati aromatične snovi, kar okus še izboljša.


Zelišča


Na solatah se odlično prilegajo začimbe, zlasti sveža zelišča. K paradižniku dodamo vsaj list bazilike, h kumaram koper, drobnjak ali peteršilj, h kuskusu meto. Zelišča so uporabna v različnih jedeh, v poletnih solatah pa skoraj nepogrešljiva sestavina. Nedvomno so prefinjen dodatek kateremu koli, tudi kupljenemu kisu, s katerim solato okisamo in jo tako izjemno popestrimo.

Z zelišči in začimbami navadno v jedeh ne pretiravamo, saj so nekateri zelo močnega in lahko motečega okusa. Kot pri vsem v življenju je tudi tu pomembna prava mera.


Popečene bučke


Sestavine:

  • 2 večji bučki
  • oljčno olje, sol, balzamični kis


Priprava:
1.Bučke zelo tanko narežemo.
2.Segrejemo narebrano ponev za žar s premazom proti prijemanju, nanjo položimo rezine bučk in jih popečemo na obeh straneh. Pečene preložimo na krožnik in ohladimo.
3.Nekoliko ohlajene potresemo s soljo, prelijemo z oljčnim oljem boljše kakovosti in po želji z nekaj kapljicami balzamičnega kisa. Ponudimo s hrustljavim svežim kruhom.


Solata z rakci


Sestavine:

  • vrečka zamrznjenih repkov rakcev
  • 1 kozarec vloženih špargljev
  • 2 korenčka, 2 pesti stročjega fižola
  • 1 mehka solata
  • kari, kisla smetana ali majoneza, jogurt, sol, poper, drobnjak


Priprava:
1.Korenček narežemo na paličice, stročji fižol prepolovimo in oboje stresemo v slan krop. Kuhamo deset minut, da se zelenjava zmehča. Oprašimo s hladno vodo, odcedimo in ohladimo.
2.Repke rakcev odtalimo in popečemo v ponvi na vročem olju na obeh straneh po tri minute, preložimo jih na krožnik, da se malo ohladijo.
3.Medtem v posodici zmešamo za polivko kislo smetano ali majonezo, jogurt, sol, kari, poper in narezan drobnjak.
4.Očistimo solato, vložene šparglje prepolovimo, stresemo v skledo, dodamo kuhano zelenjavo, ohlajene rakce in prelijemo s polivko. Premešamo.

Različica: Uporabimo lahko tudi repke rakcev v slanici, ki jih ni treba toplotno obdelati.


Poletna zelenjava s pšenico


Sestavine:

  • 1 koromač, 2 korenčka, 2 stebli mlade čebule, 2 majhni bučki
  • 150 g zrn pšenice (ali kamuta)
  • oljčno olje, kis, sol, rožmarin po želji


Priprava:

1.Pšenična zrna skuhamo v dvojni količini vode oz. kot je zapisano na embalaži in ohladimo. Skuhamo jih lahko tudi dan prej.
2.Vso zelenjavo narežemo na rezine. Zavremo slano vodo, v krop stresemo najprej koromač in korenček, povsem na koncu pa še bučke in mlado čebulo. Po minuti vzamemo vso zelenjavo iz vode, oprašimo s hladno vodo, odcedimo in ohladimo.
3.V skledo stresemo pšenico in zelenjavo ter solato po okusu okisamo.


Krompirjeva solata s koprom in drobnjakom


Sestavine:

  • 4 večji krompirji, 1 večja čebula
  • peteršilj, drobnjak, 1 cvet kopra, 1 žlička koprovih semen
  • 3 žlice majoneze, 1 žlica kisle smetane ali jogurta
  • sol, poper


Priprava:

1.Neolupljene krompirje skuhamo v vodi do mehkega, malo ohladimo, olupimo in narežemo na rezine. Čebulo očistimo in narežemo. Vse stresemo v primerno posodo.
2.Posebej zmešamo majonezo in smetano, solimo in popramo.
3.Dodamo drobno narezan peteršilj, drobnjak in koprov cvet, potresemo s semeni kopra, prelijemo s polivko, pokrijemo in pustimo na hladnem eno uro, da se okusi premešajo.

Solata s češnjevimi paradižniki, mocarelo in kruhki


Sestavine za 4 osebe:

  • čabata, bageta ali poljuben kruh,
  • 2 stroka česna,
  • oljčno olje
  • češnjevi paradižniki,
  • 250 g mini mocarel
  • 4 lističi bazilike,
  • kis, sol, poper


Priprava:

1.Kruh narežemo na kocke z robom en centimeter. Česen grobo narežemo.
2.V ponev stresemo kruh, ga previdno popečemo, ponev odstavimo, vanjo stresemo še česen, prelijemo z oljčnim oljem in pustimo, da se kruhki ohladijo in postanejo hrustljavi.
3.Paradižnike narežemo na četrtine, stresemo v skledo za solato, dodamo kroglice mocarele, narezane lističe bazilike, prelijemo z oljčnim oljem in kisom, začinimo s soljo, poprom, čez vse potresemo popečene kruhke, premešamo in takoj ponudimo.

Različica: Kruhke lahko popečemo tudi v segreti pečici. Za to porabimo približno deset minut.