Zelenjavo za nekatere solate mariniramo, denimo sveže in tanko narezane bučke, jih prelijemo s kakšnim izbranim posebnim kisom in oljčnim oljem, tako pustimo eno uro, na koncu začinimo s česnom in pinjolami. Nekatere solate povsem sestavimo in tudi okisamo, nato ohladimo v hladilniku, kjer nas počakajo nekaj ur. Tiste, ki temeljijo na listnati solati, dokončamo, tik preden jih ponudimo.
Solate, ki jih pripravimo prej in ohladimo v hladilniku, nekaj minut preden jih postrežemo, vzamemo iz hladilnika, da se začno sproščati aromatične snovi, kar okus še izboljša.
Zelišča
Na solatah se odlično prilegajo začimbe, zlasti sveža zelišča. K paradižniku dodamo vsaj list bazilike, h kumaram koper, drobnjak ali peteršilj, h kuskusu meto. Zelišča so uporabna v različnih jedeh, v poletnih solatah pa skoraj nepogrešljiva sestavina. Nedvomno so prefinjen dodatek kateremu koli, tudi kupljenemu kisu, s katerim solato okisamo in jo tako izjemno popestrimo.
Z zelišči in začimbami navadno v jedeh ne pretiravamo, saj so nekateri zelo močnega in lahko motečega okusa. Kot pri vsem v življenju je tudi tu pomembna prava mera.
Popečene bučke
Sestavine:
- 2 večji bučki
- oljčno olje, sol, balzamični kis
Priprava:
1.Bučke zelo tanko narežemo.
2.Segrejemo narebrano ponev za žar s premazom proti prijemanju, nanjo položimo rezine bučk in jih popečemo na obeh straneh. Pečene preložimo na krožnik in ohladimo.
3.Nekoliko ohlajene potresemo s soljo, prelijemo z oljčnim oljem boljše kakovosti in po želji z nekaj kapljicami balzamičnega kisa. Ponudimo s hrustljavim svežim kruhom.
Solata z rakci
Sestavine:
- vrečka zamrznjenih repkov rakcev
- 1 kozarec vloženih špargljev
- 2 korenčka, 2 pesti stročjega fižola
- 1 mehka solata
- kari, kisla smetana ali majoneza, jogurt, sol, poper, drobnjak
Priprava:
1.Korenček narežemo na paličice, stročji fižol prepolovimo in oboje stresemo v slan krop. Kuhamo deset minut, da se zelenjava zmehča. Oprašimo s hladno vodo, odcedimo in ohladimo.
2.Repke rakcev odtalimo in popečemo v ponvi na vročem olju na obeh straneh po tri minute, preložimo jih na krožnik, da se malo ohladijo.
3.Medtem v posodici zmešamo za polivko kislo smetano ali majonezo, jogurt, sol, kari, poper in narezan drobnjak.
4.Očistimo solato, vložene šparglje prepolovimo, stresemo v skledo, dodamo kuhano zelenjavo, ohlajene rakce in prelijemo s polivko. Premešamo.
Različica: Uporabimo lahko tudi repke rakcev v slanici, ki jih ni treba toplotno obdelati.
Poletna zelenjava s pšenico
Sestavine:
- 1 koromač, 2 korenčka, 2 stebli mlade čebule, 2 majhni bučki
- 150 g zrn pšenice (ali kamuta)
- oljčno olje, kis, sol, rožmarin po želji
Priprava:
1.Pšenična zrna skuhamo v dvojni količini vode oz. kot je zapisano na embalaži in ohladimo. Skuhamo jih lahko tudi dan prej.
2.Vso zelenjavo narežemo na rezine. Zavremo slano vodo, v krop stresemo najprej koromač in korenček, povsem na koncu pa še bučke in mlado čebulo. Po minuti vzamemo vso zelenjavo iz vode, oprašimo s hladno vodo, odcedimo in ohladimo.
3.V skledo stresemo pšenico in zelenjavo ter solato po okusu okisamo.
Krompirjeva solata s koprom in drobnjakom
Sestavine:
- 4 večji krompirji, 1 večja čebula
- peteršilj, drobnjak, 1 cvet kopra, 1 žlička koprovih semen
- 3 žlice majoneze, 1 žlica kisle smetane ali jogurta
- sol, poper
Priprava:
1.Neolupljene krompirje skuhamo v vodi do mehkega, malo ohladimo, olupimo in narežemo na rezine. Čebulo očistimo in narežemo. Vse stresemo v primerno posodo.
2.Posebej zmešamo majonezo in smetano, solimo in popramo.
3.Dodamo drobno narezan peteršilj, drobnjak in koprov cvet, potresemo s semeni kopra, prelijemo s polivko, pokrijemo in pustimo na hladnem eno uro, da se okusi premešajo.
Solata s češnjevimi paradižniki, mocarelo in kruhki
Sestavine za 4 osebe:
- čabata, bageta ali poljuben kruh,
- 2 stroka česna,
- oljčno olje
- češnjevi paradižniki,
- 250 g mini mocarel
- 4 lističi bazilike,
- kis, sol, poper
Priprava:
1.Kruh narežemo na kocke z robom en centimeter. Česen grobo narežemo.
2.V ponev stresemo kruh, ga previdno popečemo, ponev odstavimo, vanjo stresemo še česen, prelijemo z oljčnim oljem in pustimo, da se kruhki ohladijo in postanejo hrustljavi.
3.Paradižnike narežemo na četrtine, stresemo v skledo za solato, dodamo kroglice mocarele, narezane lističe bazilike, prelijemo z oljčnim oljem in kisom, začinimo s soljo, poprom, čez vse potresemo popečene kruhke, premešamo in takoj ponudimo.
Različica: Kruhke lahko popečemo tudi v segreti pečici. Za to porabimo približno deset minut.