Polna stena priznanj in medalj

Avgust Vojsk je povedal, da niso dobri le pri kuhanju jedi »na žlico«, ki so tradicionalna vojaška hrana, ampak so tudi pri pripravi drugih vrst jedi. To dokazuje tudi njihova stena v jedilnici, ki je polna teh in onih priznanj in medlj.

Objavljeno
23. oktober 2009 17.59
Jedilnik Slovenske vojske
Jedilnik Slovenske vojske
Juha iz šampinjonov


Sestavine za en obrok:

  • 30 g svežih šampinjonov
  • 30 g krompirja
  • 8 ml rastlinskega olja
  • 10 g sveže čebule
  • 5 ml kisle smetane
  • 3 g bele moke
  • majaron
  • poper mleti
  • 1 g česna
  • sol
  • lovorov list
  • 2 g peteršilja


Priprava:

1 Očiščene gobe narežemo na lističe, česen in čebulo ter pol peteršilja sesekljamo.
2 Na vroče olje damo čebulo, pozneje še česen in peteršilj, ko zadiši, dodamo gobe. Počasi pražimo in čez približno 15 minut dodamo na drobne kocke narezan krompir.
3 Ko se sok poduši, pomokamo, nekajkrat premešamo, dodamo majaron in lovorjev list in zalijemo. Solimo in popramo.
4 Ko je krompir mehak, dodamo še drugo polovico peteršilja in kislo smetano. Vreti ne sme več.


Svinjski zrezek po vrtnarsko


Sestavine za en obrok:

  • 180 g svinjskega stegna
  • 20 g kisle smetane
  • 20 g rastlinskega olja
  • 5 g pšenične bele moke
  • 43 g cvetače
  • 18 g korenja
  • 1 ml belega vina
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček
  • 1 g koncentrata goveje juhe
  • mladi grah (svež ali zmrznjen)


Priprava:

1 Zrezke potolčemo po eni strani, posolimo, popramo in narežemo kožice. Na nepotolčeni strani jih pomokamo.
2 V vroče olje jih damo z nepomokano stranjo navzdol. Na hitro jih opečemo po obeh straneh. Preložimo jih v drugo posodo in damo na toplo.
3 Na preostali maščobi prepražimo moko do zlato rumene barve, jo zalijemo z jušnim koncentratom in pustimo, da zavre. Dodamo začimbe in zalijemo z vinom.
4 Zelenjavo očistimo, operemo in narežemo ter skuhamo. Omaki dodamo zrezke, kuhamo, da se zmehčajo in dodamo kuhano zelenjavo. Na koncu dodamo razžvrkljano smetano.
5 Postrežemo s pire krompirjem in solato iz radiča in fižola.

Iz priloge Odprta kuhinja!