Sestavine za en obrok:
- 30 g svežih šampinjonov
- 30 g krompirja
- 8 ml rastlinskega olja
- 10 g sveže čebule
- 5 ml kisle smetane
- 3 g bele moke
- majaron
- poper mleti
- 1 g česna
- sol
- lovorov list
- 2 g peteršilja
Priprava:
1 Očiščene gobe narežemo na lističe, česen in čebulo ter pol peteršilja sesekljamo.
2 Na vroče olje damo čebulo, pozneje še česen in peteršilj, ko zadiši, dodamo gobe. Počasi pražimo in čez približno 15 minut dodamo na drobne kocke narezan krompir.
3 Ko se sok poduši, pomokamo, nekajkrat premešamo, dodamo majaron in lovorjev list in zalijemo. Solimo in popramo.
4 Ko je krompir mehak, dodamo še drugo polovico peteršilja in kislo smetano. Vreti ne sme več.
Svinjski zrezek po vrtnarsko
Sestavine za en obrok:
- 180 g svinjskega stegna
- 20 g kisle smetane
- 20 g rastlinskega olja
- 5 g pšenične bele moke
- 43 g cvetače
- 18 g korenja
- 1 ml belega vina
- sol
- poper
- muškatni orešček
- 1 g koncentrata goveje juhe
- mladi grah (svež ali zmrznjen)
Priprava:
1 Zrezke potolčemo po eni strani, posolimo, popramo in narežemo kožice. Na nepotolčeni strani jih pomokamo.
2 V vroče olje jih damo z nepomokano stranjo navzdol. Na hitro jih opečemo po obeh straneh. Preložimo jih v drugo posodo in damo na toplo.
3 Na preostali maščobi prepražimo moko do zlato rumene barve, jo zalijemo z jušnim koncentratom in pustimo, da zavre. Dodamo začimbe in zalijemo z vinom.
4 Zelenjavo očistimo, operemo in narežemo ter skuhamo. Omaki dodamo zrezke, kuhamo, da se zmehčajo in dodamo kuhano zelenjavo. Na koncu dodamo razžvrkljano smetano.
5 Postrežemo s pire krompirjem in solato iz radiča in fižola.
Iz priloge Odprta kuhinja!