6 velikih mesnatih paradižnikov tipa volovsko srce
400 g mlete teletine
3 dl telečje jušne osnove
40 g kuskusa
3 mlade čebulice, strok česna
3 inčuni v olju
3 žlice črnih oliv brez koščic
2 žlici suho popraženih pinjol
2 žlici paradižnikove mezge (po možnosti domače)
1 rdeč pekoč feferon in čili v prahu (po okusu)
4 vejice bazilike, 6 vejic mete
4-6 žlic oljčnega olja
glavica česna, 3 vejice svežega rožmarina, 6 vejic timijana
Priprava
1. Po navodilu na embalaži skuhamo 40 g kuskusa v 1 dl jušne osnove. Ohladimo.
2. Odcejene inčune, olive in suho popražene pinjole drobno narežemo. Nasekljamo tudi oprano, osušeno ter osmukano meto in baziliko.
3. Strok česna, čebulo in feferon brez semen drobno sesekljamo in v ponvi na žlici olja popražimo, da zadišijo, ter preložimo na krožnik. V ponev dolijemo še žlico olja ali dve, dodamo meso in pražimo na visoki vročini 7 do 8 minut. Nato dodamo popražen česen, čebulo, feferon in 2 žlici paradižnikove mezge, pražimo 2 minuti, zalijemo z 1 dl jušne osnove in mešamo, da se tekočina pokuha. Zdaj dodamo še kuskus, inčune, olive in pinjole, solimo, popramo, po potrebi začinimo še s čilijem v prahu. Odstavimo, vmešamo meto in baziliko.
4. Pečico segrejemo na 180 °C. Opranim paradižnikom odrežemo pokrove, z žlico izdolbemo meso in semena ter jih odcejamo na cedilu. Z oljem namažemo pekač in prerezani strani glavice česna, razporedimo še vejice rožmarina in timijana.
5. Paradižnike napolnimo, postavimo v pekač, pokrijemo s pokrovi, pooljimo, dodamo še prerezan česen ter dolijemo preostalo jušno osnovo. Pečemo 15 do 20 minut, nato odstranimo paradižnikove pokrove in pustimo v pečici še nekaj minut, da se nadev lepo obarva.