Kremna juha iz zelenih
paprik (crema de chile)
Sestavine za šest oseb
6 temnozelenih paprik
½ čebule
2 stroka česna
300 g gavde
2 žlici kokošje juhe
1 l mleka
2 žlici olja
100 g mladega sira ali nekaj žlic kisle smetane
po želji kruhove kocke
Priprava
Paprike operemo, očistimo in narežemo na kvadrate, eno pustimo za okras. Čebulo in česen nasekljamo.
Sir naribamo. V posodo damo olje, na njem popražimo čebulo in česen, da posteklenita. Nato dodamo narezane paprike in pražimo, dokler se ne zmehčajo (dobrih 10 minut).
Zalijemo s kokošjo juho in z mlekom. Naribani sir primešamo v juho. Zmeljemo s paličnim mešalnikom. Nato kuhamo še tri minute.
Preostalo papriko narežemo na okrasne kolobarje in jih dodamo juhi. Postrežemo vroče, vsak krožnik okrasimo z žlico kisle smetane in po želji
s kruhovimi kockami.
Telečji priželjci (mollejas)
Sestavine za štiri osebe
450 g očiščenih telečjih priželjcev
3 žlice limoninega soka
1,3 dcl olja (ali 4 žlice svinjske masti)
¼ žličke mletega ingverja
½ skodelice krušnih drobtin
sesekljan peteršilj
sol
Priprava
Priželjce zložimo v lonec, dodamo sol, žlico limoninega soka in ingver, zalijemo z vodo, da je meso pokrito, in kuhamo 20 minut. Nato priželjce potopimo v zelo mrzlo vodo, da lahko odstranimo žile in vezivo ter jih prerežemo na pol. Pečico segrejemo na 250 stopinj.
V majhni kozici močno segrejemo olje in ga polovico prelijemo po priželjcih ter jih potresemo s krušnimi drobtinami.
Na dno pekača položimo mrežico, nanjo zložimo priželjce in jih v pečici pečemo po pet minut na vsaki strani.
Preostanku olja primešamo pre-ostanek limoninega soka. Mešanico prelijemo po priželjcih, preden jih postrežemo. Zraven ponudimo katero od pekočih omak ter popečeno cikorijo.
Pekoča paradižnikova salsa (salsa de jitomate)
Sestavine za eno skodelico
1 velik paradižnik
½ srednje velike čebule
2 pekoča feferona
sol
Priprava
Paradižnik operemo pod vročo vodo, da ga lahko olupimo. Odstranimo semena in narežemo na kocke. Čebulo in feferona nasekljamo. Vse pomešamo in obdelamo v električnem sekljalniku ali mešalniku. Omako solimo po okusu.