Ponedeljkov jedilnik: crema de chile

V Ljubljani na osrednji pokriti tržnici eden od prodajalcev že uvaža paprike, kot so čile vrste ancho, pasilla in chipotle.

Objavljeno
07. november 2011 10.48
Posodobljeno
07. november 2011 11.00
Zakonca de Magaña, Odprta kuhinja
Zakonca de Magaña, Odprta kuhinja

Kremna juha iz zelenih 
paprik (crema de chile)

Sestavine za šest oseb

6 temnozelenih paprik

½ čebule

2 stroka česna

300 g gavde

2 žlici kokošje juhe

1 l mleka

2 žlici olja

100 g mladega sira ali nekaj žlic kisle smetane

po želji kruhove kocke

Priprava

Paprike operemo, očistimo in narežemo na kvadrate, eno pustimo za okras. Čebulo in česen nasekljamo. 
Sir naribamo. V posodo damo olje, na njem popražimo čebulo in česen, da posteklenita. Nato dodamo narezane paprike in pražimo, dokler se ne zmehčajo (dobrih 10 minut).

Zalijemo s kokošjo juho in z mlekom. Naribani sir primešamo v juho. Zmeljemo s paličnim mešalnikom. Nato kuhamo še tri minute.

Preostalo papriko narežemo na okrasne kolobarje in jih dodamo juhi. Postrežemo vroče, vsak krožnik okrasimo z žlico kisle smetane in po želji 
s kruhovimi kockami.

Telečji priželjci (mollejas)

Sestavine za štiri osebe

450 g očiščenih telečjih priželjcev

3 žlice limoninega soka

1,3 dcl olja (ali 4 žlice svinjske masti)

¼ žličke mletega ingverja

½ skodelice krušnih drobtin

sesekljan peteršilj

sol

Priprava

Priželjce zložimo v lonec, dodamo sol, žlico limoninega soka in ingver, zalijemo z vodo, da je meso pokrito, in kuhamo 20 minut. Nato priželjce potopimo v zelo mrzlo vodo, da lahko odstranimo žile in vezivo ter jih prerežemo na pol. Pečico segrejemo na 250 stopinj.

V majhni kozici močno segrejemo olje in ga polovico prelijemo po priželjcih ter jih potresemo s krušnimi drobtinami.
Na dno pekača položimo mrežico, nanjo zložimo priželjce in jih v pečici pečemo po pet minut na vsaki strani.

Preostanku olja primešamo pre-ostanek limoninega soka. Mešanico prelijemo po priželjcih, preden jih postrežemo. Zraven ponudimo katero od pekočih omak ter popečeno cikorijo.

Pekoča paradižnikova salsa (salsa de jitomate)

Sestavine za eno skodelico

1 velik paradižnik

½ srednje velike čebule

2 pekoča feferona

sol

Priprava

Paradižnik operemo pod vročo vodo, da ga lahko olupimo. Odstranimo semena in narežemo na kocke. Čebulo in feferona nasekljamo. Vse pomešamo in obdelamo v električnem sekljalniku ali mešalniku. Omako solimo po okusu.