Ponedeljkov jedilnik: ješprenj z jurčki

Jedilnik mlade gostiteljice je kombinacija kmečke podeželske prehrane izpred sto, dvesto let in sodobnejših jedi, ki jih ima rada.

Objavljeno
31. oktober 2011 14.30
Posodobljeno
31. oktober 2011 14.36
Alenka Hribar, Odprta kuhinja
Alenka Hribar, Odprta kuhinja

Porova juha

Sestavine

2 srednje velika pora

3 srednje veliki krompirji

sol

poper

timijan

oljčno olje

Priprava

Por očistimo in speremo pod tekočo vodo. Nasekljamo ga na kolobarje in na hitro prepražimo na oljčnem olju. Zalijemo ga z litrom vrele vode in pustimo, da tekočina blago vre. Medtem posebej skuhamo krompir, ga olupimo in dodamo juhi. Solimo, popramo in začinimo s timijanom. Pretlačimo s paličnim mešalnikom in takoj postrežemo.

Ješprenj z jurčki

Sestavine

200 g kuhanega ješprenja

2 žlici oljčnega olja

2 čebuli

50 g masla

česen

svež peteršilj

2 srednje velika jurčka ali vrečka zamrznjenih

sol in poper

Priprava

Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, da zlato porumeni. Dodamo očiščene in narezane gobe in pražimo toliko časa, da izgubijo vodo. Zraven na hitro prepražimo sesekljan česen in peteršilj, toliko, da zadišita, nato pa primešamo kuhan ješprenj. Po občutku dodamo še malo masla, blago solimo in popramo, nazadnje okrasimo s preostalim peteršiljem. Postrežemo kot predjed ali glavno jed.

Skutno pecivo

Sestavine

2 jajci

7 žlic sladkorja

500 g skute

2 jogurta

7 žlic moke

pecilni prašek

7 žlic olja

preliv

1 jajce

lonček kisle smetane

Priprava

Ubijemo jajci ter ju skupaj z moko in sladkorjem z mešalnikom stepemo do gladkega. Dodamo jogurt, nadrobljeno skuto, olje in pecilni prašek ter vse skupaj temeljito zmešamo. Zmes damo v namaščen okrogel model ter jo prelijemo z razžvrkljanim jajcem in kislo smetano. Pečemo približno 30 minut na 180 ºC.