Porova juha
Sestavine
2 srednje velika pora
3 srednje veliki krompirji
sol
poper
timijan
oljčno olje
Priprava
Por očistimo in speremo pod tekočo vodo. Nasekljamo ga na kolobarje in na hitro prepražimo na oljčnem olju. Zalijemo ga z litrom vrele vode in pustimo, da tekočina blago vre. Medtem posebej skuhamo krompir, ga olupimo in dodamo juhi. Solimo, popramo in začinimo s timijanom. Pretlačimo s paličnim mešalnikom in takoj postrežemo.
Ješprenj z jurčki
Sestavine
200 g kuhanega ješprenja
2 žlici oljčnega olja
2 čebuli
50 g masla
česen
svež peteršilj
2 srednje velika jurčka ali vrečka zamrznjenih
sol in poper
Priprava
Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, da zlato porumeni. Dodamo očiščene in narezane gobe in pražimo toliko časa, da izgubijo vodo. Zraven na hitro prepražimo sesekljan česen in peteršilj, toliko, da zadišita, nato pa primešamo kuhan ješprenj. Po občutku dodamo še malo masla, blago solimo in popramo, nazadnje okrasimo s preostalim peteršiljem. Postrežemo kot predjed ali glavno jed.
Skutno pecivo
Sestavine
2 jajci
7 žlic sladkorja
500 g skute
2 jogurta
7 žlic moke
pecilni prašek
7 žlic olja
preliv
1 jajce
lonček kisle smetane
Priprava
Ubijemo jajci ter ju skupaj z moko in sladkorjem z mešalnikom stepemo do gladkega. Dodamo jogurt, nadrobljeno skuto, olje in pecilni prašek ter vse skupaj temeljito zmešamo. Zmes damo v namaščen okrogel model ter jo prelijemo z razžvrkljanim jajcem in kislo smetano. Pečemo približno 30 minut na 180 ºC.