Tatarec iz jezerske zlatovščice
Sestavine
400 g fileja zlatovščice
1 sesekljana šalotka
žlica sesekljanih kaper
žlica sesekljanega kopra
oljčno olje
tabasko (po okusu)
sok 1/2 limone
sol, poper
Priprava
File zlatovščice na hitro zamrznemo, nato ga narežemo na drobne kockice.
Dodamo vse preostale sestavine in dobro zmešamo. Ponudimo v obliki majhne tortice, poljubno okrašeno.
Kokosova pena z mangom
Sestavine
500 g kokosove moke
250 ml mleka
500 ml sladke smetane
2 zrela manga
Priprava
Kokosovo moko in mleko zavremo. Pokrijemo s pvc folijo in odstavimo, pustimo, da se ohladi, nato precedimo.
Dodamo sladko smetano, premešamo in vlijemo v steklenico za stepanje smetane. Privijemo dve bombici, eno za drugo, pretresemo in postavimo v hladilnik za eno uro.
Mango olupimo in narežemo na drobne kockice, jih stresemo v kozarčke ter prekrijemo s kokosovo peno.
Predlagano vino : Penina, brut nature, bela, klasična metoda, 2003, Bizeljsko-Sremič, vinorodna dežela Posavje. Peneča se vina se zadnja leta vedno bolj uveljavljajo kot aperitiv. Tista, ki jih odlikujejo uravnotežena eleganca, eksplozivnost arom in polnost karakterja, pa vse pogosteje spremljajo tudi hrano. Gre zlasti za »mirna« vina, iz katerih v drugi fazi, po sekundarni fermentaciji, pridelajo velika in resna peneča se vina.