Ponedeljkov jedilnik: tatarec iz jezerske zlatovščice in kokosova pena z mangom

Tedenski jedilnik priporočajo štirje gurmani in vinski poznavalci, Rado Stojanovič, Katarina Berglez, Bruno Gaberšek in Nina Levičnik.

Objavljeno
11. november 2011 19.03
Posodobljeno
14. november 2011 11.00
R. S., N. L., B. V., B. G., Odprta kuhinja
R. S., N. L., B. V., B. G., Odprta kuhinja

Tatarec iz jezerske zlatovščice


Sestavine

400 g fileja zlatovščice

1 sesekljana šalotka

žlica sesekljanih kaper

žlica sesekljanega kopra

oljčno olje

tabasko (po okusu)

sok 1/2 limone

sol, poper


Priprava


File zlatovščice na hitro zamrznemo, nato ga narežemo na drobne kockice.

Dodamo vse preostale sestavine in dobro zmešamo. Ponudimo v obliki majhne tortice, poljubno okrašeno.

 

Kokosova pena z mangom


Sestavine

500 g kokosove moke

250 ml mleka

500 ml sladke smetane

2 zrela manga



Priprava

Kokosovo moko in mleko zavremo. Pokrijemo s pvc folijo in odstavimo, pustimo, da se ohladi, nato precedimo.

Dodamo sladko smetano, premešamo in vlijemo v steklenico za stepanje smetane. Privijemo dve bombici, eno za drugo, pretresemo in postavimo v hladilnik za eno uro.

Mango olupimo in narežemo na drobne kockice, jih stresemo v kozarčke ter prekrijemo s kokosovo peno.

Predlagano vino
: Penina, brut nature, bela, klasična metoda, 2003, Bizeljsko-Sremič, vinorodna dežela Posavje. Peneča se vina se zadnja leta vedno bolj uveljavljajo kot aperitiv. Tista, ki jih odlikujejo uravnotežena eleganca, eksplozivnost arom in polnost karakterja, pa vse pogosteje spremljajo tudi hrano. Gre zlasti za »mirna« vina, iz katerih v drugi fazi, po sekundarni fermentaciji, pridelajo velika in resna peneča se vina.