Popečeni paradižniki z zeleno omako

Občudovanje paradižnikov, ki niso le »navadne« rdeče barve, ni dosti več kot odkrivanje tople vode.

Objavljeno
22. avgust 2012 13.01
Slavka Ilich, Odprta kuhinja
Slavka Ilich, Odprta kuhinja
Hitro in slikovito; za 6 oseb

 

10-12 približno enako velikih paradižnikov različnih barv: green zebra, paul robeson, yellow lollipop, valencia, rose de berne ...

vejica rožmarina, oljčno olje

sol in poper iz mlinčka

Omaka

manjši šopek bazilike

manjši šopek peteršilja

2 vejici melise, 2 vejici mete, 2 listka luštreka

2 žlici kaper iz kisa

1-1,5 dl hladno stisnjenega oljčnega olja

lupina in sok 1/2 biolimone

sol in poper

 

Priprava

1. Za omako operemo zelišča, jih osušimo, osmukamo in listke grobo narežemo, kapre odcedimo. Vse zmeljemo v multipraktiku, postopno dodajamo olje.

2. Limono operemo v vroči vodi, osušimo in naribamo v zeleno omako, nato jo prerežemo in iz polovice iztisnemo sok, solimo in popramo. Če je omaka pregosta, dodamo še malo olja.

3. Oprane in osušene paradižnike prerežemo na pol. S prerezano stranjo navzdol jih na hitro popečemo na žarni plošči, obrnemo in takoj ponudimo.

4. Za pokušnjo različnih paradižnikov najprej ponudimo samo sol in oljčno olje, ki ga nakapljamo z rožmarinovo vejico, nato pa si vsak postreže še z zeleno omako.