10-12 približno enako velikih paradižnikov različnih barv: green zebra, paul robeson, yellow lollipop, valencia, rose de berne ...
vejica rožmarina, oljčno olje
sol in poper iz mlinčka
Omaka
manjši šopek bazilike
manjši šopek peteršilja
2 vejici melise, 2 vejici mete, 2 listka luštreka
2 žlici kaper iz kisa
1-1,5 dl hladno stisnjenega oljčnega olja
lupina in sok 1/2 biolimone
sol in poper
Priprava
1. Za omako operemo zelišča, jih osušimo, osmukamo in listke grobo narežemo, kapre odcedimo. Vse zmeljemo v multipraktiku, postopno dodajamo olje.
2. Limono operemo v vroči vodi, osušimo in naribamo v zeleno omako, nato jo prerežemo in iz polovice iztisnemo sok, solimo in popramo. Če je omaka pregosta, dodamo še malo olja.
3. Oprane in osušene paradižnike prerežemo na pol. S prerezano stranjo navzdol jih na hitro popečemo na žarni plošči, obrnemo in takoj ponudimo.
4. Za pokušnjo različnih paradižnikov najprej ponudimo samo sol in oljčno olje, ki ga nakapljamo z rožmarinovo vejico, nato pa si vsak postreže še z zeleno omako.