Porova juha
z ovsenimi kosmiči
Sestavine
žlica nerafiniranega sončničnega olja
srednje velika čebula
30 dag pora (2 manjša ali 1 velik)
3–4 stroki česna
5 dag ovsenih kosmičev
malo soli
ščepec muškatnega oreščka
poper
Priprava
Narezano čebulo in por za hip podušimo na olju (na robovih ne smeta porjaveti), dodamo kosmiče in malce premešamo, nato še narezan česen in zalijemo z litrom mrzle vode. Ko zavre, znižamo temperaturo in kuhamo 20 minut. Solimo in popramo. Na koncu dodamo ščepec muškata.
Nadevane
artičoke
Sestavine
4 manjše ali 2 veliki artičoki
glavica česna (ali dve majhni)
2 šopa peteršilja
2 zvrhani žlici krušnih drobtin
0,7 dcl oljčnega olja
malo soli
20 dag leče ali 45 dag graha
Priprava
Artičoke operemo, jim odrežemo steblo in razširimo liste. Za nadev česen olupimo, stisnemo, peteršilj nasekljamo, oboje zmešamo s krušnimi drobtinami in oljem, solimo. Na vsak list artičoke damo žličko nadeva. V kozico damo nadevane artičoke, prilijemo 1–2 dcl vode in dodamo narezana olupljena stebla artičoke (če imamo radi malce grenko). Kuhamo 20 minut, nato dodamo zamrznjen grah in kuhamo še 15 minut.
Če uporabimo zeleno lečo, jo prej namočimo za nekaj ur in damo poleg artičok na začetku kuhanja.
Beli kruh z baziliko
in oljčnim oljem
Sestavine
1 kg bele moke (iz ekološke pridelave)
½ zavojčka svežega kvasa
5–6 dcl vode
6–10 listov sveže bazilike
½ dcl oljčnega olja, sol
Priprava
Testo pripravimo v večji posodi za vzhajanje testa. Zmešamo kvas, sladkor, malo moke in malo mlačne vode ter pustimo, da vzhaja.
Dodamo moko in preostalo vodo, ki jo solimo. Zmešamo s kuhalnico. Testo je nekoliko bolj redko, kot je običajno za kruh. Pustimo ga vzhajati, dokler ne naraste do vrha posode. Nato dodamo olje, v katero smo narezali baziliko, in ponovno premešamo. Testo zvrnemo v pekač, ki ga tanko namažemo z oljčnim oljem ali pa obdamo s papirjem za peko. Pekač postavimo v pečico in jo prižgemo na 200 ° C. Medtem ko se ogreva, kruh še enkrat vzhaja, pečemo ga slabo uro.