Porova juha z ovsenimi kosmiči, nadevane artičoke in kruh z baziliko

Tedenski jedilnik profesorice biologije in zdravstvene vzgoje na ljubljanski gimnaziji Moste Andreje Hočevar bomo pričeli v zeleni barvi pora, artičoke in bazilike.

Objavljeno
08. marec 2011 16.57
Posodobljeno
07. marec 2011 07.15
Andreja Hočevar, odprta kuhinja
Andreja Hočevar, odprta kuhinja
Porova juha
z ovsenimi kosmiči

Sestavine

žlica nerafiniranega sončničnega olja
srednje velika čebula
30 dag pora (2 manjša ali 1 velik)
3–4 stroki česna
5 dag ovsenih kosmičev
malo soli
ščepec muškatnega oreščka
poper

Priprava

Narezano čebulo in por za hip podušimo na olju (na robovih ne smeta porjaveti), dodamo kosmiče in malce premešamo, nato še narezan česen in zalijemo z litrom mrzle vode. Ko zavre, znižamo temperaturo in kuhamo 20 minut. Solimo in popramo. Na koncu dodamo ščepec muškata.

Nadevane 
artičoke

Sestavine

4 manjše ali 2 veliki artičoki
glavica česna (ali dve majhni)
2 šopa peteršilja
2 zvrhani žlici krušnih drobtin
0,7 dcl oljčnega olja
malo soli
20 dag leče ali 45 dag graha

Priprava

Artičoke operemo, jim odrežemo steblo in razširimo liste. Za nadev česen olupimo, stisnemo, peteršilj nasekljamo, oboje zmešamo s krušnimi drobtinami in oljem, solimo. Na vsak list artičoke damo žličko nadeva. V kozico damo nadevane artičoke, prilijemo 1–2 dcl vode in dodamo narezana olupljena stebla artičoke (če imamo radi malce grenko). Kuhamo 20 minut, nato dodamo zamrznjen grah in kuhamo še 15 minut.
Če uporabimo zeleno lečo, jo prej namočimo za nekaj ur in damo poleg artičok na začetku kuhanja.

Beli kruh z baziliko 
in oljčnim oljem

Sestavine

1 kg bele moke (iz ekološke pridelave)
½ zavojčka svežega kvasa
5–6 dcl vode
6–10 listov sveže bazilike
½ dcl oljčnega olja, sol

Priprava

Testo pripravimo v večji posodi za vzhajanje testa. Zmešamo kvas, sladkor, malo moke in malo mlačne vode ter pustimo, da vzhaja.
Dodamo moko in preostalo vodo, ki jo solimo. Zmešamo s kuhalnico. Testo je nekoliko bolj redko, kot je običajno za kruh. Pustimo ga vzhajati, dokler ne naraste do vrha posode. Nato dodamo olje, v katero smo narezali baziliko, in ponovno premešamo. Testo zvrnemo v pekač, ki ga tanko namažemo z oljčnim oljem ali pa obdamo s papirjem za peko. Pekač postavimo v pečico in jo prižgemo na 200 ° C. Medtem ko se ogreva, kruh še enkrat vzhaja, pečemo ga slabo uro.