Sestavine
- 1 večji bel por
- 2 večja krompirja
- zelenjavna jušna kocka
- malo masla
- 2 dl mleka ali 1–2 žlici kisle smetane
- Na maslu prepražimo na kolobarčke zrezan očiščen in opran por. Pazimo, da ostane svetel.
- Dodamo na majhne kocke zrezan krompir in zalijemo z vrelo vodo. Vmešamo jušno kocko, začinimo po okusu in kuhamo, dokler se krompir ne zmehča.
- Odstavimo, prilijemo hladno mleko in pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Ribji file z zelenjavo v sopari
Sestavine
- 4 kosi poljubnega ribjega fileja
- pest očiščenih surovih repkov kozic
- 4 manjši krompirji
- poljubna sezonska zelenjava pisanih barv: korenček, brokoli, brstični ohrovt, blitva
- V soparnik v eno posodo položimo kose ribe in po želji repke svežih kozic.
- V drugo posodo, v drugo nadstropje, damo zelenjavo: na majhne kocke narezan krompir, preostalo zelenjavo, ki jo bomo soparili bolj »na zob«, pa pustimo tudi v večjih kosih. Soparimo približno 20 minut.
Tiramisu po naše
Sestavine
- zavitek savoiardov – biskvitnih piškotov za tiramisu
- 500 g maskarponeja
- 3 lončki vaniljevega kremnega jogurta
- jabolčni sok
- sveže ali zamrznjeno sadje (npr. maline) ali jabolčna čežana
- Model ali globlji pekač obložimo z aluminijasto folijo.
- V sadni sok (jabolčni ali kakšen drug, ki nima intenzivne barve) namočimo piškote in jih tesno zložimo v model.
- Posebej pripravimo kremo, ki jo zmešamo iz maskarponeja in jogurta, in z njo premažemo piškote. Maskarpone lahko deloma ali v celoti nadomestimo z ne prekislo pasirano skuto (v tem primeru bo najbrž treba kremo nekoliko dosladkati).
- Na kremo naložimo ali potresemo poljubno sadje. Na to položimo še eno vrsto namočenih piškotov, končamo pa s plastjo preostale kreme.
- Pokrijemo s folijo in čez noč postavimo v hladilnik.