Porova kapučino juh'ca, ribji file z zelenjavo in tiramisu

Nataša Pirih Svetina zase pravi, da je izrazita sezonska kuharica navdiha, in zima ni ravno njena priljubljena sezona kuhanja. Vendar pa je s svojim izborom sestavin, jedi in načinov priprave jedi dokazala, da je mogoče tudi v »dolgočasni zimi« jesti pestro in zanimivo. Preizkusite se torej v soparjenju, peki valjev, kuhanju v voku in še čem.

Objavljeno
06. februar 2011 16.22
Nataša Pirih Svetina, odprta kuhinja
Nataša Pirih Svetina, odprta kuhinja
Porova kapučino juh'ca

Sestavine
  • 1 večji bel por
  • 2 večja krompirja
  • zelenjavna jušna kocka
  • malo masla
  • 2 dl mleka ali 1–2 žlici kisle smetane
Priprava
  1. Na maslu prepražimo na kolobarčke zrezan očiščen in opran por. Pazimo, da ostane svetel.
  2. Dodamo na majhne kocke zrezan krompir in zalijemo z vrelo vodo. Vmešamo jušno kocko, začinimo po okusu in kuhamo, dokler se krompir ne zmehča.
  3. Odstavimo, prilijemo hladno mleko in pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Namig: Za bolj krepko juho namesto ali poleg mleka dodamo kislo smetano. Tekne z zakuho ali brez – pri nas so to na maslu opečene rezine ostarelih žemljic, zlate kroglice ali koruzni čips; tudi kak dan stara kuhana polenta, zrezana na kocke, bi se dobro obnesla.

Ribji file z zelenjavo v sopari

Sestavine
  • 4 kosi poljubnega ribjega fileja
  • pest očiščenih surovih repkov kozic
  • 4 manjši krompirji
  • poljubna sezonska zelenjava pisanih barv: korenček, brokoli, brstični ohrovt, blitva
Priprava
  1. V soparnik v eno posodo položimo kose ribe in po želji repke svežih kozic.
  2. V drugo posodo, v drugo nadstropje, damo zelenjavo: na majhne kocke narezan krompir, preostalo zelenjavo, ki jo bomo soparili bolj »na zob«, pa pustimo tudi v večjih kosih. Soparimo približno 20 minut.
Namig: Za soparjenje so najboljše ribe s čvrstim mesom – pri nas smo uspešno eksperimentirali z zobatcem, škarpeno; za tiste, ki jim ugaja malo bolj masten okus, bo pravi losos, lepo se vede tudi tun. Pri nas hrane v soparniku niti solimo ne, kaj šele začinjamo. Ampak nič narobe ne bo, če boste dodali zelenjavi žlico masla ali dobrega oljčnega olja; malo večji, a zelo okusen greh bi pa bil, če bi ribici dodali majonezo in rezino limone (slednjo, da bo greh manjši).

Tiramisu po naše

Sestavine

  • zavitek savoiardov – biskvitnih 
piškotov za tiramisu
  • 500 g maskarponeja
  • 3 lončki vaniljevega kremnega jogurta
  • jabolčni sok
  • sveže ali zamrznjeno sadje 
(npr. maline) ali jabolčna čežana
Priprava
  1. Model ali globlji pekač obložimo z aluminijasto folijo.
  2. V sadni sok (jabolčni ali kakšen drug, ki nima intenzivne barve) namočimo piškote in jih tesno zložimo v model.
  3. Posebej pripravimo kremo, ki jo zmešamo iz maskarponeja in jogurta, in z njo premažemo piškote. Maskarpone lahko deloma ali v celoti nadomestimo z ne prekislo pasirano skuto (v tem primeru bo najbrž treba kremo nekoliko dosladkati).
  4. Na kremo naložimo ali potresemo poljubno sadje. Na to položimo še eno vrsto namočenih piškotov, končamo pa s plastjo preostale kreme.
  5. Pokrijemo s folijo in čez noč postavimo v hladilnik.