Posladkajte se

Zdravo, sladko in še dobro izgleda. To je sobotno kosilo dizajnerja jedi, Roka Pervinška, ki nam je ves teden ponujal na videz zanimive in v oči padajoče jedi in obroke. Tudi tokrat je marsikaj za videti ni seveda poskusiti! Pa dober tek!

Objavljeno
22. september 2009 17.49
Jedilnik Roka Pervinška
Jedilnik Roka Pervinška
Zelenjavna juha


Sestavine:

  • 1,25 l kostne juhe ali vode
  • 10 dag cvetače
  • po 5 dag gomolja zelene, kolerabe, brokolija, stročjega fižola
  • 3 dag masla
  • 3 dag moke
  • muškatni orešček
  • sol, poper
  • 1 rumenjak
  • 0,5 l kisle smetane


Priprava:

V kostno juho ali vodo stresemo oprano, poljubno narezano zelenjavo. Medtem ko se kuha, dodamo razkuhano svetlo prežganje. Kuhamo še toliko časa, da se zelenjava povsem zmehča. Nazadnje juho začinimo ter ji dodamo peteršilj. Juho legiramo z rumenjakom in kislo smetano.


Sladki tris


Košarice z vaniljevo kremo in sadjem


Testo:

  • 300 g moke
  • 150 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 jajci
  • Vaniljeva krema:
  • 500 ml mleka
  • 100 g sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 60 g gustina
  • ½ stroka vanilje
  • limonova lupinica
  • 250 ml sladke smetane


Sadje:

jagode, breskve, rdeče grozdje


Priprava:

Naredimo krhko testo. Nekaj časa naj počiva v hladilniku. Potem ga razvaljamo na debelino 3 mm, izrežemo kroge in jih polagamo v model. Pečemo 10-15 minut na 180 °C. Pustimo, da se ohladijo v modelu. Dve tretjini mleka zavremo s 30 g sladkorja, vaniljevim strokom in limonovo lupinico. Rumenjake stepamo s preostalim sladkorjem, da nastane svetla gosta krema, dodamo malo mleka in gustin ter gladko razmešamo. Prilijemo precejeno vrelo mleko. Vse naj vre približno pet minut. Kremo po vrhu namažemo s koščkom masla in ohladimo. Ohlajeno gladko razmešamo in dodamo stepeno smetano.
Košarice napolnimo s kremo in po vrhu lepo zložimo sadje ter dodamo list melise ali mete.


Bela čokolada z brusnično omako

Sestavine:

  • 90 ml mleka
  • lupina pol eko limone
  • 1 rumenjak
  • 10 g škroba
  • 1 list želatine
  • 150 g bele čokolade
  • 375 g stepene sladke smetane
  • 4 žlice brusničnega džema
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 dl pomarančnega soka


Priprava:

Mleko zavremo z limonovo lupino, nato jo odstranimo, dodamo razmešan rumenjak z malo mleka, škrobom in kuhamo, da zavre. Odstavimo z ognja in primešamo namočeno želatino. Ko se raztopi, dodamo belo čokolado, ohladimo in dodamo stepeno sladko smetano. Kremo dobro premešamo, jo napolnimo v kozarce ter ohladimo.
Medtem v ponvici stopimo džem, mu dodamo sladkor, ko se malo zgosti, prilijemo sok in pustimo, da malo povre. Z ohlajenim prelijemo kremo v kozarcih.


Bananove kocke:

Biskvit:

  • 5 rumenjakov
  • 3 žlice sladkorja
  • ½ pecilnega praška
  • 2 žlici kakava
  • 3 žlice moke
  • 5 beljakov
  • Karamel:
  • 15 dag sladkorja
  • 1 dl vode


Krema:

  • 2 vaniljevega pudinga
  • 4 dl mleka
  • 4 žlice sladkorja
  • 20 dag masla
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1 bananov ekstrakt
  • Čokoladna glazura:
  • 20 dag jedilne čokolade
  • 5 dag rastlinske masti ali masla


Priprava:

Rumenjake in polovico sladkorja penasto umešamo, dodamo med moko presejan pecilni prašek, kakav, olje in polovico trdega snega iz beljakov, med katerega smo umešali preostali sladkor. Na hitro premešamo, na rahlo dodamo drugo polovico snega in vlijemo na pomazan pekač ter spečemo biskvit na 180 °C. Sladkor pražimo in zalijemo z vrelo vodo, da se karamel stopi. Namažemo ga po biskvitu, da se navlaži. Skuhamo puding in ohladimo. Posebej penasto umešamo maslo, sladkor v prahu in bananov ekstrakt. Na rahlo primešamo ohlajen puding.  Biskvit namažemo s kremo tudi ob straneh. Postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi. Nato ga prilijemo s čokoladno glazuro. Ko se čokolada na sobni temperaturi ohladi, pecivo narežemo na kocke.

 

Iz priloge Opdrta kuhinja!