Površna promocija

Našim malim pivovarjem manjka ambicioznosti; nemška pivska scena: Oktoberfest in volitve

Objavljeno
01. september 2009 14.01
Rok Tamše
Rok Tamše
Zadnje dopustniške dni me je kar malce zbodla površnost oziroma neambicoznost naših malih pivovarjev, ki sta se izkazali v dveh primerih. Ker sem v Ljubljani gostil češkega kolega Luboša, ki dela za uveljavljeni časopis Dnes, sem mu rade volje delal družbo tudi takrat, ko je gasil žejo z našim pivom. Kot Čeh in novinar ima kajpada bogate izkušnje z rumenim sokom, kot zavzeti tekaški rekreativec pa tudi ne podleže pretiravanju. Mimogrede: bolj kot laško mu je všeč union, oba pa ocenjuje precej visoko. Dokaz za to lahko vzamemo tudi v dejstvu, da si v času bivanja pri nas ni nikoli naročil katerega od tujih piv.

No, Luboša sem odpeljal tudi na obisk v pivovarno Adam Ravbar v Domžalah, kjer sva ob domačem pivu (pohvalna ocena) grizljala izvrsten mlad pečen krompirček. Ko pa sem skupaj z natakarjem poskušal češkega gosta »opremiti« s kakšnim prospektom pivovarne, denimo v angleškem ali nemškem jeziku, nas (jih) je nekako zmanjkalo. Škoda.

Dan kasneje sem na drugem koncu Slovenije, v centru Tolmina izsledil hmeljev ponos iz majhne pivovarne Mrzlica. Tam se je na vsaki mizi sicer bohotil ličen prospekt, ki pa žal ne nudi nobene uporabne informacije o pivu in pivovarni. Izvem samo, da ob stičišču Zasavske in Savinjske doline večno kipi Mrzlica. Potem so nanizani številni reki, pregovori, polresnice in neresnice, povezane s pivom. Najbolj me je presenetila naslednja: »Kdor uživa pivo v zmernih količinah, ima v povprečju višji iq kot abstinenti, trdijo nekatere študije.« Res pretenciozna trditev, ki bi se ji bilo bolje na vsak način izogniti. Vsekakor bi raje izvedel nekaj o zgodovini te pivovarne, značilnostih pri varjenju njihovega piva, skratka osnovne osebne podatke. Še najbolj pa me zanima, kje se ta pivovarna nahaja in kako lahko nabavim njihovo pivo. Ali vsaj njihov naslov na svetovnem spletu ... Morda so se pa za takšno predstavitev odločili namerno, saj želijo svoje pivo natočiti zgolj najbolj iznajdljivim?