Sestavine:
- 1 skodelica bučnih semen, namočenih 6 ur
- 1 skodelica sončničnih semen, namočenih 6 ur
- 1/2 srednje velike rdeče čebule
- 2 žlici sojine omake tamari
- 1/2 skodelice grobo sesekljane sveže bazilike
- 1/4 žličke črnega popra
Priprava:
1. Zmeljemo vse sestavine in zmes za 1 uro postavimo v hladilnik.
2. Postežemo s palčkami iz paprik, kolobarji paradižnika, kruhki ...
Bučni rezanci s sončničimi polpeti
Sestavine za rezance:
- 3 bučke (zelene, rumene)
- 400 g češnjevega ali navadnega paradižnika
- 1/2 male čebule
- 3 žlice sveže bazilike
- 1-2 stroka česna
- 1 rdeča, oranžna ali rumena paprika
- 2 žlici začimb za pico (italijanske začimbe)
- kosmiči po okusu (lahko izpustimo)
- 2 žlici zmletih lanenih ali chia semen za zgostitev omake
- 2 žlici olivnega olja
- ščepec kajenskega popra (po okusu)
- ščepec soli (po okusu)
Sestavine za sončnične polpete:
- 2 skodelici sončničnih semen, namočenih 6 ur
- 1/2 skodelice korenja
- 1/2 skodelice zelene
- 3 zelene čebule, narezane
- 1 paprika, narezana
- 1/4 skodelice sveže bazilike
- 1/4 skodelice peteršilja
- sojina omaka (po okusu)
Priprava:
1.Z lupilcem narežemo bučke na tanke trakove. Grobo zmeljemo preostale sestavine razen lanenih ali Chia semen. V omako zamešamo semena. Počakamo, da se zgosti.
2.Bučke prelijemo z omako.
3.Zmeljemo vse sestavine za polpete in jih oblikujemo. Sušimo v sušilniku (ali v pečici) na 105 stopinj,
4.dokler se ne posušijo, približno 12 ur. Po 6 urah jih obrnemo.
Bananin sladoled
Sestavine:
- 3 banane,
- 2 zamrznjeni za najmanj 8 ur
- kakav,
- datlji,
- rozine,
- orehi,
- med,
- avokado ipd.
Priprava:
1.Zmeljemo 2 zamrznjeni in 1 navadno banano.
2.Za čokoladni sladoled dodamo 4 žlice kakava in 5 datljev. V saldoled lahko umešamo še rozine, orehe, med ali avokado.
Iz priloge Odprta kuhinja!