Presne jedi tako božanske kot kuhane

Kristina Bidovec ima srečo, da stanuje pod gradom, ob osrednji ljubljanski tržnici, kjer so vedno na voljo sveža živila. Tudi zato so Kristinine presne jedi enako božanskega okusa kot kuhane. Preverjeno!

Objavljeno
21. april 2010 16.40
Jedilnik Kristine Bidovec
Jedilnik Kristine Bidovec
Pašteta iz bučnic in sončnic

Sestavine:

  • 1 skodelica bučnih semen, namočenih 6 ur
  • 1 skodelica sončničnih semen, namočenih 6 ur
  • 1/2 srednje velike rdeče čebule
  • 2 žlici sojine omake tamari
  • 1/2 skodelice grobo sesekljane sveže bazilike
  • 1/4 žličke črnega popra

Priprava:

1. Zmeljemo vse sestavine in zmes za 1 uro postavimo v hladilnik.
2. Postežemo s palčkami iz paprik, kolobarji paradižnika, kruhki ...


Bučni rezanci s sončničimi polpeti

Sestavine za rezance:

  • 3 bučke (zelene, rumene)
  • 400 g češnjevega ali navadnega paradižnika
  • 1/2 male čebule
  • 3 žlice sveže bazilike
  • 1-2 stroka česna
  • 1 rdeča, oranžna ali rumena paprika
  • 2 žlici začimb za pico (italijanske začimbe)
  • kosmiči po okusu (lahko izpustimo)
  • 2 žlici zmletih lanenih ali chia semen za zgostitev omake
  • 2 žlici olivnega olja
  • ščepec kajenskega popra (po okusu)
  • ščepec soli (po okusu)

Sestavine za sončnične polpete:

  • 2 skodelici sončničnih semen, namočenih 6 ur
  • 1/2 skodelice korenja
  • 1/2 skodelice zelene
  • 3 zelene čebule, narezane
  • 1 paprika, narezana
  • 1/4 skodelice sveže bazilike
  • 1/4 skodelice peteršilja
  • sojina omaka (po okusu)


Priprava:

1.Z lupilcem narežemo bučke na tanke trakove. Grobo zmeljemo preostale sestavine razen lanenih ali Chia semen. V omako zamešamo semena. Počakamo, da se zgosti.
2.Bučke prelijemo z omako.
3.Zmeljemo vse sestavine za polpete in jih oblikujemo. Sušimo v sušilniku (ali v pečici) na 105 stopinj,
4.dokler se ne posušijo, približno 12 ur. Po 6 urah jih obrnemo.


Bananin sladoled

Sestavine:

  • 3 banane,
  • 2 zamrznjeni za najmanj 8 ur
  • kakav,
  • datlji,
  • rozine,
  • orehi,
  • med,
  • avokado ipd.


Priprava:

1.Zmeljemo 2 zamrznjeni in 1 navadno banano.
2.Za čokoladni sladoled dodamo 4 žlice kakava in 5 datljev. V saldoled lahko umešamo še rozine, orehe, med ali avokado.

Iz priloge Odprta kuhinja!