Sestavine za 4 osebe:
- 2 l vode
- 10 dag moke
- žlica moke
- ščepec cvetnega prahu koromača
- 1 jajce
- sol
Priprava:
1 Na maslu požgemo malo moke in koromačev cvetni prah. Dolijemo vodo in solimo.
2 Ko zavre, zakuhamo razžvrkljano jajce in pustimo vreti približno pol ure.
Različica: V prežganko lahko zakuhamo tudi riž.
Toč z grahom
Sestavine za 4 osebe:
- 2 žlici masti
- 10 dag pršuta ali pancete
- strok česna
- peteršilj
- koromač
- žlica pasiranega paradižnika
- ½ l goveje juhe
- ½ kg graha
Priprava:
1 Na maščobi pocvremo koščke pancete ali pršuta, in ko meso lepo postekleni, dodamo sesekljan česen in svež ali zamrznjen grah.
2 Primešamo sesekljan peteršilj in liste koromača. Nato dušimo na šibkem ognju in po potrebi zalivamo z govejo juho.
3 Ko se grah zmehča, dodamo žlico paradižnika in pustimo še pet minut, da se okusi prepojijo.
4 Postrežemo v krožniku za juho, skupaj z belo polento, ki jo »točamo«, pomakamo v toč. Zaradi točanja mora biti jed dovolj tekoča, ne pregosta.
Bela polenta
Sestavine za 4 osebe:
- 2 l vode
- ¾ kg bele koruzne moke
- sol
- olje
Priprava:
1 V posodi z debelim dnom segrejemo vodo.
2 Ko zavre, jo solimo in dodamo žlico oljčnega olja.
3 Enakomerno vmešavamo koruzno moko in mešamo z metlico za stepanje, da razbijemo morebitne grudice.
4 Polento na šibkem ognju kuhamo vsaj pol ure oziroma toliko časa, da se okoli nje naredi skorja.
5 Takrat jo iz kotlička stresemo na leseno desko, narežemo in postrežemo skupaj s točem.
Iz priloge Odprta kuhinja