Prežganka, toč z grahom in bela polenta

Za pravo, močno in zdravo kosilo za petkovo popoldne si naredite prežganko, toč z grahom in belo polento. Uživajte v prebujanju brbončic in dober tek.

Objavljeno
04. november 2010 12.46
Jedilnik Anuške Štekar
Jedilnik Anuške Štekar
Prežganka

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 l vode
  • 10 dag moke
  • žlica moke
  • ščepec cvetnega prahu koromača
  • 1 jajce
  • sol

Priprava:

1 Na maslu požgemo malo moke in koromačev cvetni prah. Dolijemo vodo in solimo.
2 Ko zavre, zakuhamo razžvrkljano jajce in pustimo vreti približno pol ure.

Različica: V prežganko lahko zakuhamo tudi riž.

Toč z grahom

Sestavine za 4 osebe:
  • 2 žlici masti
  • 10 dag pršuta ali pancete
  • strok česna
  • peteršilj
  • koromač
  • žlica pasiranega paradižnika
  • ½ l goveje juhe
  • ½ kg graha


Priprava:

1 Na maščobi pocvremo koščke pancete ali pršuta, in ko meso lepo postekleni, dodamo sesekljan česen in svež ali zamrznjen grah.
2 Primešamo sesekljan peteršilj in liste koromača. Nato dušimo na šibkem ognju in po potrebi zalivamo z govejo juho.
3 Ko se grah zmehča, dodamo žlico paradižnika in pustimo še pet minut, da se okusi prepojijo.
4 Postrežemo v krožniku za juho, skupaj z belo polento, ki jo »točamo«, pomakamo v toč. Zaradi točanja mora biti jed dovolj tekoča, ne pregosta.

Bela polenta

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 l vode
  • ¾ kg bele koruzne moke
  • sol
  • olje


Priprava:
1 V posodi z debelim dnom segrejemo vodo.
2 Ko zavre, jo solimo in dodamo žlico oljčnega olja.
3 Enakomerno vmešavamo koruzno moko in mešamo z metlico za stepanje, da razbijemo morebitne grudice.
4 Polento na šibkem ognju kuhamo vsaj pol ure oziroma toliko časa, da se okoli nje naredi skorja.
5 Takrat jo iz kotlička stresemo na leseno desko, narežemo in postrežemo skupaj s točem.

Iz priloge Odprta kuhinja