Pridih mediterana

Denis obožuje italijansko, kitajsko in mehiško kuhinjo, a pri vsaki je meso tisti nujen del obroka. Uživa v pripravi testenin in različnih omak, ker mu puščajo dovolj svobode in omogočajo improvizacijo. Tak je tudi današnji jedilnik. Pa dober tek!

Objavljeno
28. september 2009 19.00
Jedilnik Denisa Avdića
Jedilnik Denisa Avdića
Hladna-krepka juha po madridsko

Sestavine za 4 osebe:
  • 1,1 l čiste krepke perutninske juhe
  • pribl. 500 g paradižnika
  • 2-3 rdeče paprike
  • ščepec kajenskega popra

Priprava:
1 Paradižnik blanširamo, olupimo, razpolovimo, razsemenimo in drobno sesekljamo.
2 Juho pristavimo s tremi decilitri sesekljanega paradižnika in zavremo. Takoj odstavimo, precedimo skozi gosto cedilo, obloženo z gazo, začinimo s kajenskim poprom in ohladimo. Ohlajeno vsaj za eno uro postavimo v hladilnik.
3 Paprike očistimo, razpolovimo, razsemenimo in zrežemo na jušne rezance; potrebujemo jih 150 gramov. Skuhamo jih v dveh decilitrih krepke perutninske juhe, odcedimo in ohladimo.
4 Ohlajeno juho razdelimo v ohlajene jušne skodelice, dodamo ohlajeno papriko.


Bučke z zelenjavnim nadevom in gongorzolo


Sestavine za 4 do 6 oseb:

  • 4 bučke
  • 1 čebula
  • 1 paradižnik
  • 1 paprika
  • 1 jajčevec
  • 140 g gorgonzole
  • sol
  • črni poper v zrnu
  • bazilika
  • origano


Priprava:
1 Bučke očistimo, razpolovimo in z žličko izdolbemo, da dobimo nekakšne čolničke.
2 Čebulo olupimo. Paradižnik blanširamo, olupimo, razpolovimo, razsemenimo in zrežemo na kockice. Papriko očistimo, razpolovimo, razsemenimo in zrežemo na drobne kockice. Jajčevec očistimo in zrežemo na drobne kockice; grenkega stresemo v cedilo, posolimo in pustimo 30 minut.
3 Pečico segrejemo na 160 °C.
4 V skledi zmešamo narezano zelenjavo, začinjeno s soljo in sveže mletim poprom.
5 Izdolbene bučke zložimo v pekač ter nadevamo z začinjeno zelenjavo, po kateri nadrobimo gorgonzolo. Pekač za 20 minut postavimo v segreto pečico.

Iz priloge Odprta kuhinja!