Sestavine za 4 osebe:
- 1,1 l čiste krepke perutninske juhe
- pribl. 500 g paradižnika
- 2-3 rdeče paprike
- ščepec kajenskega popra
Priprava:
1 Paradižnik blanširamo, olupimo, razpolovimo, razsemenimo in drobno sesekljamo.
2 Juho pristavimo s tremi decilitri sesekljanega paradižnika in zavremo. Takoj odstavimo, precedimo skozi gosto cedilo, obloženo z gazo, začinimo s kajenskim poprom in ohladimo. Ohlajeno vsaj za eno uro postavimo v hladilnik.
3 Paprike očistimo, razpolovimo, razsemenimo in zrežemo na jušne rezance; potrebujemo jih 150 gramov. Skuhamo jih v dveh decilitrih krepke perutninske juhe, odcedimo in ohladimo.
4 Ohlajeno juho razdelimo v ohlajene jušne skodelice, dodamo ohlajeno papriko.
Bučke z zelenjavnim nadevom in gongorzolo
Sestavine za 4 do 6 oseb:
- 4 bučke
- 1 čebula
- 1 paradižnik
- 1 paprika
- 1 jajčevec
- 140 g gorgonzole
- sol
- črni poper v zrnu
- bazilika
- origano
Priprava:
1 Bučke očistimo, razpolovimo in z žličko izdolbemo, da dobimo nekakšne čolničke.
2 Čebulo olupimo. Paradižnik blanširamo, olupimo, razpolovimo, razsemenimo in zrežemo na kockice. Papriko očistimo, razpolovimo, razsemenimo in zrežemo na drobne kockice. Jajčevec očistimo in zrežemo na drobne kockice; grenkega stresemo v cedilo, posolimo in pustimo 30 minut.
3 Pečico segrejemo na 160 °C.
4 V skledi zmešamo narezano zelenjavo, začinjeno s soljo in sveže mletim poprom.
5 Izdolbene bučke zložimo v pekač ter nadevamo z začinjeno zelenjavo, po kateri nadrobimo gorgonzolo. Pekač za 20 minut postavimo v segreto pečico.
Iz priloge Odprta kuhinja!