Privoščite si zajeten kos sladkih vitaminov

Marelice, kosmulje, ribez in ostalo sezonsko sadje nam pestri dnevni jedilnik z dobrimi sladicami. Spodaj smo vam pripravili le nekaj predlogov, kako sezonsko sadje tudi uporabiti in pojesti.

Objavljeno
25. avgust 2009 18.14
A. S.
A. S.
Sezona marelic se počasi končuje, prihajajo še iz Maroka in Španije, zato pa se bomo še dolgo sladkali z breskvami. Okusne in hitro narejene slaščice lahko naredimo z vsakim sadjem. Denimo iz zdravega ribeza ne kuhamo samo slastne marmelade, tudi kosmulje s svojim kislo-sladkim okusom oplemenitijo vsako sladico.

Marelični kompot s paličicami iz listnatega testa


Potrebujemo (za štiri):

  • kilogram sadja (marelic ali breskev),
  • 80 g sladkorja, sok dveh limon,
  • 2 plodova kardamoma,
  • 100 ml belega vina,
  • 70 ml vode,
  • zavitek listnatega testa, jajce,
  • žlico nemletega maka,
  • po želji tudi kozjo skuto, oblikovano v štruco in povaljano v grobo mletem črnem popru.


Priprava:
Sadje operemo, izkoščičimo in pokapljamo z limoninim sokom. Sladkor in kardamom vsipamo v vodo, zavremo in dodamo sadje. Pri nižji temperaturi kuhamo deset minut, vendar pozor, sadje ne sme postati premehko. Odstavimo. Listnato testo razvaljamo, ga premažemo s stepenim jajcem in potresemo z makom. Narežemo v trakove, jih zvijemo in v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, pečemo deset minut. Vzamemo iz pečice in jih ponudimo z ohlajenim kompotom, listom melise in krhljem limone. Kompot se izvrstno ujema z okusom ovčje ali kozje skute.


Torta s kosmuljami


Potrebujemo (za model premera 20 cm):

  • malo surovega masla in bele moke za mazanje modela

za nadev:

  • 600 g rdečih ali zelenih kosmulj,
  • 200 g surovega masla,
  • 200 g kristalnega sladkorja,
  • 2 jajci,
  • 220 g fino mletih mandljev,
  • 120 g gladke moke in
  • žličko pecilnega praška.


Priprava:
Maslo in sladkor penasto umešamo in počasi dodamo jajci. Moko premešamo s pecilnim praškom, ji dodamo mandlje in zmešamo z maslom in sladkorjem. Maso vlijemo v namaščen in pomokan tortni model, potresemo s kosmuljami in pečemo v pečici, ogreti na 170 stopinj Celzija, 35 minut. Torto ohladimo, razrežemo, po želji potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.


Ribezova penasta torta


Potrebujemo:
za krhko testo (pekač 30 x 40 cm):

  • 200 g surovega masla,
  • 300 g gladke moke, jajce,
  • 100 g sladkorja v prahu,
  • ščep soli,
  • zavitek vaniljevega sladkorja,
  • naribano limonino lupino;

za penasti nadev:

  • 8 jajčnih beljakov,
  • 250 g sladkorja,
  • 200 g osmukanega ribeza.


Priprava:
Sestavine za testo na hitro zgnetemo in postavimo za eno uro na hladno. Na pomokani delovni površini testo razvaljamo tri mm debelo in položimo v pekač s peki papirjem. V pečici, ogreti na 170 stopinj Celzija, pečemo približno 15 minut (dokler ne postane testo svetlo rjavo). Ločimo rumenjake od beljakov in beljake stepemo v trd sneg, ki smo mu postopoma dodajali kristalni sladkor. Stepamo, dokler se beljaki in sladkor ne spojijo v trdno maso. Ribez operemo in ga previdno primešamo snegu. Penasto maso namažemo na pečeno torto in ga pri 200 stopinjah Celzija pečemo nekaj minut ali dokler sneg ne porjavi. Vzamemo iz pečice, narežemo in ponudimo.