Prvo mesto za štručke

Že drugič smo uživali v okusih receptov, ki ste nam jih poslali. Zmagala je Marjeta Kunej iz Podsrede.

Objavljeno
05. april 2014 22.25
Karina Cunder Reščič, Odprta kuhinja
Karina Cunder Reščič, Odprta kuhinja
Preživeli smo popoldne v mladostni družbi na BIC v Ljubljani, kjer so skuhali pet jedi iz ajde, pire in kamuta, ki ste nam jih v natečaju Naša sestavina – vaš recept predlagali marca. Rezultat: takoj ko so prišle iz pečice, smo se spogledali – in vedeli. Zmagal je recept za lahke beljakovinske pirine štručke, ki ga je poslala Marjeta Kunej iz Podsrede.

Ponovimo osnove te zgodbe: vsak mesec vam v prilogi Odprta kuhinja ponudimo izziv, sestavino, in vas povabimo, da nam pošljete preizkušen, zanimiv recept za jed iz nje, nekaj takega, kar sami samozavestno skuhate in ponudite tudi doma. Prispele recepte ocenjujemo takole: najprej sama (torej v vlogi urednice OK ;-)) izberem izmed njih približno deset najzanimivejših. Ti recepti romajo k Mojci Koman, ki je šolana strokovnjakinja z živilskega področja, poleg tega pa tudi praktična kuharica – dobrodošla lastnost, če imaš veliko družino, kot je njena. Zadnje sito, torej pet receptov, pa tudi pripravimo, da preverimo še natančnost navodil.

Kuhanje je strokovno in poteka natančno po receptih: dogaja se v kuhinji BIC, Biotehnišega izobraževalnega centra Ljubljana. V sredo sta študenta Darko Krstev in Tjaša Koren kuhala pod vodstvom predavateljice kuharskih predmetov na višji strokovni šoli Marjete Cevc. Ona je bila tudi tista, ki je izmed petih receptov izbrala tri zmagovalne – ti bodo nagrajeni z boni v vrednosti 120, 60 in 40 evrov. To so: prvo mesto – pirine štručke Marjete Kunej, drugo mesto – zrezki iz ajdove kaše Sare Grebenc, tretje mesto – ajdova torta Vislave Kastelic; gospa je prispevala tudi recept za ajdovo medlo, ki je končala na petem mestu (in dokazala, da se Slovenci žgancem z ocvirki težko upremo), četrto mesto pa je pripadlo Valentini Žefran s kamutovim kvašenim cmokom.

Utemeljitev

Takole je svoj izbor petih najbolj zanimivih utemeljila Mojca Koman: »Kamutov kvašen cmok je zanimiv recept, če imamo malo več časa za pripravo. Lahko uporabimo tudi katero drugo moko, ker je kamutova praviloma bolj peskastega okusa, ampak zato je pa jed veliko bolj zdrava (več beljakovin in vlaknin, nižji GI). Nemci in Avstrijci take cmoke pripravljajo pretežno iz pšenične, radi ji dodajo pretlačen krompir. Ajdova torta – zanimiv preliv. Jedi iz ajdove moke so načeloma zbite, pocaste, tole se mi je pa zdelo nekaj novega. Zanimalo me je, ali je bila torta rahla s toliko jajci (beljaki), pa nič pecilnega praška. Žganci oziroma medla: preprost domač recept, slovenska klasika, na katero pogosto pozabimo. Zato! Zrezke iz ajdove kaše sem pa sama že kar poskusila. Sicer nisem delala natančno po receptu, se pravi, sestavin nisem tehtala, ampak delala po občutku. Bili so okusni, sočni, z rahlo kiselkasto noto, kot nekakšna pomladno lahkotna jed. In še štručke: to je recept za takrat, ko nimamo časa za pravi kruh. Načeloma se izogibam pecilnemu prašku, sploh za kruh, ampak včasih pride prav. Hitro narejeno in res beljakovinsko bogato. Bo kmalu tudi pri nas na jedilniku za kakšno večerjo ali kot prigrizek za na pot ali izlet.«

In še vrhovna ...

Marjeta Cevc je po tem, ko smo recepte preizkusili v praksi, svojo odločitev utemeljila takole: »Štručke, zmagovalke – zanimiv, preprost za pripravo in zelo uporaben recept. Prej kombinacije kruha s skuto nisem poznala, naletela pa sem že kdaj na kruh s pecilnim praškom. Sama bi te štručke po vrhu pomazala z jajčkom, dodala še kaka suha zelišča, morda celo kanec olja v testo, da bi bilo še bolj sočno. Recept se v vsem ujema in je dobro napisan. Bravo!

Zrezki, drugo mesto. Tudi preprosta priprava. Sama bi dodala zelišča, na misel mi pride predvsem timijan, in povečala količino skute, da bi bili zrezki še bolj sočni, mogoče tudi prepraženo čebulo, kanec popra. Ob teh zrezkih nujno potrebujete še kaj, recimo solato, kot je predlagala že gospa, ali pa kakšno zelenjavno omako, tudi če bi zrezke postregli kot prilogo k mesu. Tega recepta prej nisem poznala.

Ajdova torta se je izkazala za enostaven recept, pri katerem je samo pšenična moka zamenjana z ajdovo, kar sicer ni pogosto, ni pa unikatno. Zanimivo, da je biskvit rahel, je pa seveda suh, zato potrebuje še nekaj za zraven, v tem primeru je to odišavljeno kuhano vino. Mogoče smo imeli zaradi imena »torta« občutek, da manjka kakšna krema, recimo vinski šodo. Vse skupaj smo za pripravo porabili manj kot tričetrt ure.

Kamutov cmok nam je delal največ težav, je pa recept zanimiv. Količina materiala in količina tega, kar naj bi dobili na koncu, se nikakor nista ujemali, ali pa bi bili cmoki, ki so mišljeni kot ogromni, izrazito majhni. Testo je bilo po kuhanju tudi precej zbito, pričakovali smo bolj rahlo. No, ampak na koncu, polita s kremo, je bila zadeva kar lepa na pogled, okusna pa tudi.

In še žganci: klasičen recept, niti ne vem, kaj bi rekla. Krompir redkeje dodajamo k ajdovi moki, kjer pa ga, se jim ponavadi reče oženjeni žganci. Žganci so pač žganci.«

Kuhamo naprej

In še vabilo: aprila zbiramo recepte za jedi z jajci in šunko. Seveda zato, ker bomo ta mesec praznovali veliko noč in se bo vse vrtelo okoli teh dveh sestavin. Ampak, razmišljajte širše: pošljite nam kaj takega, kar bi radi jedli še maja, še potem, ko nam bodo jajca in svinjsko stegence pri vseh luknjah gledali ven. Če pošiljate po navadni pošti, izrežite glasovnico tule spodaj, sicer pa odjadrajte na spletno stran Dela, kjer boste našli »vrata« do formularja, ki vas bo vodil naprej.