Sestavine za 4 osebe:
- 5 drobnih bučk
- 2 srci belušne zelene
- 15 črnih oljk
- 200 g mocarele
- kisla smetana
- 2 žlički dijonske gorčice
- sol
- črni poper v zrnu
- ščep mlete rdeče paprike
Priprava:
1 Belušno zeleno očistimo in skupaj z zelenjem zrežemo na tanjše koščke. Bučke očistimo in zrežemo na čim tanjše lističe. Oljke izkoščičimo in zrežemo na kolesca.
2 Mocarelo odcedimo in narežemo na kockice, ki jih skupaj z narezano zelenjavo in oljkami stresemo v skledo.
3 Pripravimo gost preliv iz tekoče kisle smetane, začinjene z gorčico, soljo, sveže mletim poprom in mleto papriko. Nalijemo ga na sestavine v solati. Vse skupaj nežno premešamo, skledo pa pokrijemo s prozorno folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.
4 Hladno zelenjavno sirovo predjed ponudimo z dobrim domačim kruhom ali z opečenimi kruhki.
Presni škampovi repki na breskvi
Sestavine za 4 osebe:
- 8-16 večjih škampovih repkov
- 1/2 zrele breskve
- nekaj kapljic limonovega soka
- ekstra deviško oljčno olje
- Omaka iz rukole:
- za pol pesti nežne rukole
- ekstra deviško oljčno olje
- sol
- beli poper v zrnu
Priprava:
1 Preverjeno sveže ohlajene škampove repke temeljito očistimo in izluščimo iz lupin. S prstom jih bežno premažemo z limonovim sokom.
2 Breskev olupimo in narežemo na toliko zelo tankih rezin, kolikor imamo škampovih repkov.
3 Očiščeno rukolo drobno sesekljamo, potem pa jo s toliko olja, da dobimo tekočo omako, s paličnim mešalnikoma razmešamo v gladko omako. Blago jo začinimo s soljo in sveže mletim belim poprom.
4 Tanke rezine breskev razdelimo na krožnike. Na vsako položimo po en škampov repek, mednje pa pokapljamo omako iz rukole.
Iz priloge Odprta kuhinja!