Rakci in breskve? Poizkusite!

Tokratni jedilnik je pripravil Matej Lampič Lampa, ki je sicer kvalificirani kuhar, a nima niti enega delovnega dne profesionalnega kuharja. A kuha zelo rad. In se igra s sestavinami!

Objavljeno
28. avgust 2009 14.18
Jedilnik Mateja Lampiča
Jedilnik Mateja Lampiča
Bučke, belušna zelena in mocarela v solati


Sestavine za 4 osebe:

  • 5 drobnih bučk
  • 2 srci belušne zelene
  • 15 črnih oljk
  • 200 g mocarele
  • kisla smetana
  • 2 žlički dijonske gorčice
  • sol
  • črni poper v zrnu
  • ščep mlete rdeče paprike


Priprava:

1 Belušno zeleno očistimo in skupaj z zelenjem zrežemo na tanjše koščke. Bučke očistimo in zrežemo na čim tanjše lističe. Oljke izkoščičimo in zrežemo na kolesca.
2 Mocarelo odcedimo in narežemo na kockice, ki jih skupaj z narezano zelenjavo in oljkami stresemo v skledo.
3 Pripravimo gost preliv iz tekoče kisle smetane, začinjene z gorčico, soljo, sveže mletim poprom in mleto papriko. Nalijemo ga na sestavine v solati. Vse skupaj nežno premešamo, skledo pa pokrijemo s prozorno folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.
4 Hladno zelenjavno sirovo predjed ponudimo z dobrim domačim kruhom ali z opečenimi kruhki.


Presni škampovi repki na breskvi


Sestavine za 4 osebe:

  • 8-16 večjih škampovih repkov
  • 1/2 zrele breskve
  • nekaj kapljic limonovega soka
  • ekstra deviško oljčno olje
  • Omaka iz rukole:
  • za pol pesti nežne rukole
  • ekstra deviško oljčno olje
  • sol
  • beli poper v zrnu


Priprava:
1 Preverjeno sveže ohlajene škampove repke temeljito očistimo in izluščimo iz lupin. S prstom jih bežno premažemo z limonovim sokom.
2 Breskev olupimo in narežemo na toliko zelo tankih rezin, kolikor imamo škampovih repkov.
3 Očiščeno rukolo drobno sesekljamo, potem pa jo s toliko olja, da dobimo tekočo omako, s paličnim mešalnikoma razmešamo v gladko omako. Blago jo začinimo s soljo in sveže mletim belim poprom.
4 Tanke rezine breskev razdelimo na krožnike. Na vsako položimo po en škampov repek, mednje pa pokapljamo omako iz rukole.

Iz priloge Odprta kuhinja!