Razgledanost je pomembna

Kot radijec ve, kako pomembna - morda celo najpomembnejša - je razgledanost radijskega delavca. To se pozna tudi v kuhinji in ustvarjanju v njej! Črna rižota s sipo in še en recept kako, vsaj delno, porabiti letošnjo letino sliv. Dober tek!

Objavljeno
28. september 2009 18.04
Jedilnik Denisa Avdića
Jedilnik Denisa Avdića
Črna rižota s sipo

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 sipa
  • 2 kavni skodelici riža
  • 1 čebula
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 dl suhega belega vina
  • sol
  • 4 stroke česna
  • 1 droben lovorov list
  • rožmarin

Priprava:
1 Sipo očistimo in zrežemo na kose; črnilo prihranimo. Čebulo in česen olupimo in ločeno drobno sesekljamo.
2 V posodi segrejemo olje, na katerem čebulo med občasnim mešanjem posteklenimo in zmehčamo. Odišavimo s česnom. Dodamo narezano sipo. Med občasnim mešanjem počasi pražimo deset minut.
3 Primešamo riž, med mešanjem pražimo še minuto, dve. Zalijemo z vrelo mešanico štirih decilitrov vode (še bolje ribje osnove) in vina. Dodamo lovor, rožmarin in sol, zavremo in počasi kuhljamo do mehkega. Tik pred koncem kuhanja primešamo sipino črnilo.


Koruzna pogača s slivami

Sestavine za 8 kosov:
       Koruzno testo:

  • 150-200 g koruzne moke
  • 150 g sladkorja
  • sladkor v prahu
  • 4 jajca
  • 1 limona
  • 1 pecilni prašek
  • 1 žlica ruma

        Nadev:

  • 500 g sliv
  • sladkor v prahu
  • maslo in moka za model


Priprava:
1 Slive očistimo, razpolovimo, izkoščičimo in dobro odcedimo.
2 Limonino lupino drobno naribamo ali sesekljamo. Limono razpolovimo in ožamemo.
3 V kotličku penasto umešamo rumenjake, sladkor, limonov sok, rum in limonino lupino. Primešamo koruzno moko.
4 Beljake stepemo v čvrst sneg, ki ga nežno vmešamo v pripravljeno zmes.
5 Manjši, višji model namažemo z maslom in potresemo z moko. Vanj nalijemo pripravljeno testo, ki ga po površini obložimo z razpolovljenimi slivami. Slive potresemo s sladkorjem v prahu, pekač pa za približno 45 minut postavimo pečico, segreto na 180 °C.
6 Pečen kolač potresemo s sladkorjem v prahu, narežemo in ponudimo toplega ali hladnega.


Iz priloge Odprta kuhinja!