Raznovrstvo in zdravo

Iz kuharskega slovarja, ki ga ima v glavi, si Tilen Konte želi iz istih sestavin ustvariti različne jedi. Tokrat je poizkusil s čorbo, pa pečeno polnjeno papriko... Poskusite še vi! Pa dober tek!

Objavljeno
11. september 2009 18.52
Tilnov jedilnik
Tilnov jedilnik
Čorba

Sestavine:

  • stročji fižol
  • korenček
  • grah
  • koren peteršilja
  • koleraba
  • brokoli
  • čebula
  • šetraj
  • sol in poper


Priprava:

1. Zelenjavo z vrta narežemo na kose, velike za grižljaj, rahlo solimo in jih v posodi na oljčnem olju dobro prepražimo. Zalijemo jih s kropom in kuhamo tri četrt ure.
2. Odvzamemo zajemalko ali dve, ju zmiksamo v mešalniku in vrnemo juhi. Čorbo začinimo s šetrajem ali kakšno drugo začimbo, še malo premešamo in postrežemo.


Opomba:

Porabimo tudi ostanke zelenjave iz prejšnjih obrokov. Presežek juhe zamrznimo ali v prihodnjih dneh uporabimo za kari.


Pečena polnjena paprika

Sestavine:

  • paprika
  • čebula
  • stebelna zelena
  • korenje
  • goveje ali mešano mleto meso
  • vložena koruza
  • vloženi pelati
  • kisla smetana
  • mleko
  • rdeče vino
  • nemastni sir
  • fižol
  • feferon
  • muškatni orešček
  • rožmarin
  • žajbelj
  • drobnjak
  • sol in poper


Priprava:
1. Večjo papriko prerežimo na pol in očistimo semena. Peclja ne odstranimo. Če imamo raje mehkejšo in bolj sladko papriko, jo posolimo in damo v pečico za deset minut na 180 °C.
2. Za nadev najprej pripravimo bolonjsko omako. Čebulo, zeleno in korenček drobno nasekljamo ter jih pražimo, da se zmehčajo. Temperaturo zvišamo, dodamo meso, ga opečemo, solimo ter zalijemo z enako količino pelatov kot imamo mesa, malo blagega vina in malo mleka. Začinimo s pikico muškatnega oreščka, popramo ter pokrijemo in kuhljamo na nizki temperaturi vsaj dve uri. Če se nam zdi zmes preredka, posodo odkrijemo in tekočino povremo.
3. Omaki primešamo pretlačen kuhan fižol (rjav ali rdeč je odličen), na koščke narezan sir, nasekljan feferon in po želji tudi nekaj zrn vložene koruze. Mešanico začinimo z malo rožmarina ali žajblja ter z njo napolnimo paprike in jih potresemo z naribanim sirom. Pečemo pri 180 °C 15-20 minut, da se sir lepo zapeče.
4. Dodajmo omako iz kisle smetane in nasekljanega drobnjaka ter ocvrt krompirček.


Ajda brez besed


Sestavine:

  • ajdova kaša
  • rozine
  • jajce
  • palčka vanilje
  • kozarec mleka
  • dve žlici sladkorja
  • sol


Priprava:
1. V pol več mleka kot imamo ajde, stresemo kašo, rahlo solimo, zavremo in nato posodo pokrijemo ter na nizkem ognju kuhamo dobrih deset minut. Odstavimo in pustimo pokrito četrt ure.
2. V posodo nalijemo vodo, jo zavremo in nanjo postavimo drugo z ovalnim dnom, ki naj se ji prilega. V zgornji nad soparo rahlo segrejemo kozarec mleka, dodamo dve žlici sladkorja, noževo konico vanilje in vmešano jajce. Z metlico neprenehoma mešamo (od 10 do 15 minut)in odstavimo pri želeni gostoti.
3. Ajdovi kaši primešamo rozine in vaniljevo kremo. Postrežemo toplo.


Iz priloge Odprta kuhinja!